Meloner – odla dina egna

Trots att meloner härstammar från varma länder går det att odla vissa sorter även här hos oss. Här är knepen som får melonplantorna att frodas. Vad sägs om en svalkande vattenmelon en solig sommardag eller en cantaloupmelon till desserten?

Meloner – odla dina egna

Melon tillhör familjen gurkväxter och sägs ha sitt ursprung i Persien, men även i Afrika har det sedan länge funnits vilda meloner. Några sorter har till och med hittats i Kalahariöknen, där de varit viktiga törstsläckare för djur och människor.

Under romartiden odlades meloner kring medelhavet, men efter romarrikets fall glömdes de bort. Inte förrän på 1400-talet kom de att odlas igen, bland annat av fransmännen som utvecklade många nya sorter.

Att odla melon här i norden kräver lite kunskap och rätt sorts frö, men med lite pyssel går det att få skörd även här. Extra roligt är det att du genom att odla melon själv kan experimentera med delikata sorter som inte finns tillgängliga i vanliga matbutiker.

Så odlar du melon i Sverige

Då meloner älskar värme trivs de bäst i odlingstunnel, drivbänk eller växthus, men det går att odla vissa tåliga sorter även på friland, då i skyddat och soligt läge.  De flesta melonsorter trivs temperaturer mellan 20–25 grader. Familjerna sockermelon och vattenmelon innehåller många varianter som fungerar bra på våra breddgrader. Vanligt är olika sorters galiamelon, cantaloupmelon, nätmelon och honungsmelon. En populär god sort som är lätt att odla tack vare att frukterna inte är så stora är till exempel vattenmelonen 'Sugar Baby'.

Bevattning

Meloner är en ettårig klätterväxt och odlas ungefär som gurka. De vill ha jämn bevattning med rumstempererat vatten och gärna en dusch med vattensprutan emellanåt. De bör dock inte duschas när plantan blommar, det vill säga under själva pollineringen.

Liksom med gurkor bör du undvika att vattna just där stammen möter jorden för att undvika rothalsröta. Ett tips är att plantera så att stammen kommer upp ur en liten kulle i mitten, då rinner överflödigt vatten bort från den.

Jord och näring

Meloner trivs i lucker och näringsrik jord, gärna uppblandad med mycket organiskt material som bokashi, kompost eller naturgödsel. Du kan också vattna med nässelvatten, huvudsaken är att plantan regelbundet får rejält med näring. Det går också att odla melon i täckodling, exempelvis med lager av gräsklipp, på det viset hålls jorden jämnt fuktig vilket gynnar plantan.

Då växtsäsongen är kort på våra breddgrader är det viktigt att fröerna förodlas inomhus redan i april. Ett till två frön per kruka brukar vara lagom. Fröna sås på 1 cm djup i vanlig planteringsjord. Använd helst växtlampa för att slippa rangliga och tunna växter. 

Läs också
5 tips för en lyckad förodling

Utplantering och skötsel

Vid utplanteringen som sker efter sista frost på försommaren bör du ge melonerna gott om plats och djup jord. Det tar 110 dagar från sådd till färdig melon med viss variation beroende på sort.

Toppa sidoskott som utgår från huvudrankan (ett par blad efter befruktad honblomma) och bind gärna upp plantan ordentligt då frukterna blir tunga. För att frukterna ska kunna utvecklas till fullo bör det inte sitta kvar mer än 2–3 frukter per planta på de flesta sorter.

Om du odlar inomhus där det inte finns pollinerare så är det viktigt att du själv pollinerar plantan, till exempel med hjälp av en pensel (du doppar då penseln i en hanblomma och därefter i en honblomma, som har ett litet fruktanlag under själva blomman). Du kan också bryta av en hanblomma och dutta den mot honblommorna. 

När är melonen färdig? 

Melon skördas när den börjar dofta sött och gott, då brukar stjälken också fått små sprickor vid fästet. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Planteringsjord

40 L

4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen