Mördarsniglar – så blir du av med dem

Det säger bara slurp så har mördarsniglarna ätit upp hela nysådden. Sedan ett par årtionden har mördarsniglar blivit ett stort problem i våra trädgårdar. De sprider sig rasande fort och äter nästan allt, men det finns goda möjligheter att bli av med dem. Här berättar vi hur.

Mördarsniglar – så blir du av med dem

Mördarsnigeln är en invasiv art som länge ansågs komma från Spanien, men numera tros komma från sydvästra Frankrike. Den kom hit med importerad jord och växter under 70-talet och är numera vida spridd. Andra snigelarter kan också göra lite skada på det vi odlar, men mördarsnigeln är särskilt glupsk och förökar sig dessutom i hög takt. En enda mördarsnigel lägger 400 ägg under sitt liv och alla dessa blir till könsmogna sniglar efter bara fyra-fem veckor.

Hur blir man av med mördarsniglar?

Avgörande är att ge sig på mördarsniglarna redan tidigt på säsongen så att de inte hinner föröka sig. Det kan verka hårt, men att klippa huvudet av dem är förmodligen den skonsammaste metoden, det är långt mer plågsamt för dem att läggas i salt eller frysas, som ibland rekommenderas.

När du klippt snigeln, kan du låta den ligga kvar som lockbete, en stund senare är den ofta övertäckt med fler sniglar som kalasar på den, de kan då få gå samma öde till mötes. Mördarsnigeln har fått sitt namn just för att den äter sina egna.

Ett annat sätt att bli av med dem är ölfällor. Mördarsniglar har en förkärlek till öl med alkohol och om du gräver ner en gammal mjölkförpackning fylld med öl kommer de att ta sig dit och trilla i, varpå de drunknar. Det finns även speciella snigelfällor att köpa.

Järnfosfat och nematoder

För att bli av med de sniglar du inte får syn på är bekämpningsmedel som innehåller järnfosfat bra, exempelvis Ferramol Snigel Effekt. Snigeln äter kornen, drar sig tillbaka och dör. Medlet är effektivt, men ändå ofarligt för andra djur. Börja gärna tidigt under säsongen, så fort temperaturen överstiger 4 grader, och fortsätt fram till frosten.

För den som inte tycker att dessa metoder har tillräcklig effekt finns numera en annan metod. Nämligen att använda de nematoder som säljs under namnet Nemaslug. Nematoderna (en slags parasitiska rundmaskar) tränger in i snigeln och ger den en bakterieinfektion som dödar den, det blir i praktiken ett gift mot mördarsniglar.

När den döda snigeln äts av andra mördarsniglar sprids nematoderna vidare till dem och så fortsätter det tills alla sniglar på platsen är borta, när nematoderna inte längre har någon levande värd dör även de.

För den som är tveksam att ta till dessa medel, men ändå önskar en riktig supereffektiv snigeldödare så finns ett alltigenom ekologiskt och trevligt alternativ, nämligen myskankor. Dessa sociala kacklande individer är ett av de få djur som faktiskt gillar att äta slemmiga mördarsniglar, de äter dessutom andra trädgårdssnäckor, gödslar och ger ägg lämpliga för bakning.

Gör det svårare för mördarsniglarna

Sniglar är blötdjur och i detta ligger deras svaghet. De gillar inte att krypa över ytor där de riskerar att torka ut eller där det kan fastna otrevligheter på dem. Att ha lite grövre sand runt odlingarna hjälper en hel del. Kalk, stenmjöl, bikarbonat, aska och sågspån är också mycket otrevligt för dem.

Även rödcederolja som innehåller terpener lär ogillas av sniglarna. Något eller flera av dessa material kan gärna läggas i strängar som barriärer. Kom bara ihåg att fylla på dem då och då, särskilt efter regn.

Vissa material bör också användas med försiktighet eftersom de i större mängd kan skada växterna. Andra huskurer mot sniglar är kaffesump och mosad rabarber, det dödar inte men sägs avskräcka.

Det finns även snigelbarriärer att köpa i butik till exempel tvinnade spröt i metall, strömförande metallkanter och koppartejp. Koppartejp avskräcker mördarsniglarna eftersom det blir en viss spänning i metallen när de kryper över den. Det finns även elektrifierade snigelplockare även om en vass spade eller sekatör ofta räcker bra.

Tid för snigeljakt

Sniglar rör sig helst ute nattetid eller efter regn för att slippa bli uttorkade, ta en runda i trädgården då det är fuktigt ute, till exempel på kvällen eller morgonen när daggen ligger kvar och kika noga under bladen. Håll även utkik efter deras små vita ägg som ligger klumpvis i jorden, kontrollera alltid nyinköpta plantor och jord. Tecken på sniglar är stora oregelbundna hål i växternas blad och slemspår.

Förhindra nya ägg

Sköt om komposten så att den alltid håller hög värme annars blir den perfekt att kläcka ägg i, slutna varmkompost brukar vara lättare att kontrollera. Sniglarnas favorittemperat ligger runt 8-10 grader och de vill inte ha det för varmt.

Alla sniglar är inte dåliga

De flesta snigelarter gör nytta i trädgården och bör vara kvar, de bryter ner dött växtmaterial till ny jord. De kan också ha andra bra egenskaper, forskning kring den så kallade leopardsnigel visar bland annat att den gärna äter mördarsnigelägg, så den är snarare till hjälp än skada.

När det gäller att röja undan mördarsniglar behöver du däremot inte ha särskilt dåligt samvete, det är en art som egentligen inte hör hemma i vår miljö och flora.

Faktaruta om mördarsnigeln

Mördarsnigeln, också kallad spansk skogssnigel är oftast mörkbrun men kan variera lite i färg, de är aningen slemmigare än övriga sniglar. Snigeln blir 7-15 centimeter och äter nästan alla sorters växter, gärna halvnedbrutet material, späda nysådda plantor, bär, frukter, sallad, dahlior, tagetes och funkior, men även döda djur och artfränder om tillfälle ges. Växter som mördarsniglar avskyr Vi listar 13 växter som sniglarna ogillar och sällan ger sig på:

  1. Rödbetor
  2. Nepeta
  3. Höstflox
  4. Löjtnantshjärta
  5. Stjärnflocka
  6. Praktlysing
  7. Vallmo
  8. Daggkåpa
  9. Pion
  10. Lavendel
  11. Murgröna
  12. Julros
  13. Pelargon


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Bladlöss – hobbyodlarens gissel >>
Kålodlarens mardröm – kålfjärilar, kålmal och kålflugor >>
Tvestjärtar – till både nytta och besvär i odlingen >>



Snigelkant till pallkrage

Längd 120 cm, Silver

149:-
Läs mer

koppartejp

Längd 5 m

9990
Läs mer

Fiberduk pallkrage

Längd 80 cm, Vit

9990
Läs mer

Ferramol Snigel Effekt

2.5 kg

599:-
Läs mer

Ferramol mot sniglar

1 kg

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen