Murgröna – fakta och skötselråd

Murgrönan är en härlig växt med mörkgröna, ljusgröna eller tvåfärgade blad. Det är otroligt tacksam och lättskött och kan placeras på många platser i ditt hem.

Murgröna – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Hedera helix
Familj: Araliaväxter (Araliaceae)

Snabbguide för murgröna

  • Ljusbehov och placering
    Murgrönan trivs bäst om den skyddas mot stark sol. Den kan placeras både inomhus och ute i krukor under sommarhalvåret. 
  • Vattning
    Vattnas regelbundet, ge den en rejäl dusch en gång i månaden så håller den sig fräsch och fin.
  • Näring
    Ge murgrönan en svag dos (läs på flaskan) näring i vattnet under vår, sommar och höst. Vintertid endast en gång i månaden.

Handla murgöna


Denna klätterväxt stödjer sig gärna mot såväl husfasader som mot träd och andra ytor, och tar upp stora ytor med sina städsegröna blad som fäster sig med hjälp av korta små häftrötter och bildar nästintill mosaikliknande mönster.

Tips och råd för dig som odlar murgröna inomhus och utomhus

Ibland vill man bara ha något i trädgården för att liva upp omgivningen, utan att det för den delen ska kräva att man måste vara trädgårdsarkitekt för att lyckas. Här kommer murgrönan in som räddaren i nöden, då denna lättskötta växt inte har några stora krav på dig alls. Den är dessutom enkel att plantera, och kräver sedan minimalt av din tid från dess att den har etablerat sig ordentligt. Har du någon ful slänt, en tråkig betongvägg eller annat som du vill fräscha upp? Låt murgrönan sköta jobbet.

Inred med murgröna

  • Murgröna på båge ger elegans i vardagsrumsfönstret.
  • I en ampel på väggen, exempelvis murgröna med långa rankor, eller ifrån taket ger grönska och liv även en bit in i rummet, som ett välkomnande i hallen eller en färgklick i sovrummet.
  • Plantera den i ett stort fat med vackra stenar omkring och ställ på soffbordet så har du gjort ett enkelt arrangemang.
  • Dekorera bordet genom att klippa av några slingor av murgrönan, det ger bara en fylligare planta, och placera dem som en löpare längs bordets mitt tillsammans med värmeljushållare.
  • Experimentera med olika krukor för att ge varierande stil. Kristall eller lera, vitt eller färgglatt. Murgrönan passar in och fyller sin funktion både i grupp och i ensamt majestät.

Sätt plantor eller ta sticklingar

Att driva upp murgröna gör du enklast genom att sätta plantor, eller om du hellre vill – genom att köpa en stor frilandsplanta som du sedan tar sticklingar från för att föröka. Sticklingarna kan man ta redan från februari - mars fram till höstmörkret infaller, vilket brukar vara runt augusti - september.

  • Klipp av sticklingen från en frisk gren, några millimeter under ett blad och runt 10-15 cm från själva toppen. Försök få med runt 3-4 blad på din stickling, och om du har fler än så – rensa bort de blad som sitter längst ner tills dess du har runt 3-4 blad kvar.
  • Fyll en kruka med såjord, och undvik att trycka till jorden alltför mycket då den gärna får vara lite lucker. Vattna därefter tills dess att jorden är fuktig, utan att vara genomblöt.
  • Sätt ner din stickling i jorden så pass djupt att den kan slå rötter, men utan att bladen ska ligga emot själva ytan.
  • Vattna därefter lite igen, genom att sikta strålen mot jorden. På så sätt fäster du din stickling mot jorden utan att det blir alltför kompakt. Syret behöver fortfarande kunna komma ner i jorden för att främja en bra rotning, och för att plantan inte ska ruttna.
  • Se till att tillföra en hög luftfuktighet. Antingen genom att placera den i ett miniväxthus, eller genom att trä in krukan och sticklingen i en plastpåse som du gör hål på. Glaskupa fungerar också. Se till att du öppnar och vädrar lite med jämna mellanrum bara.
  • Placera sticklingen ljust, och gärna i en temperatur om minst 20 °C. Den vill däremot inte ha direktsol då detta kan bränna bladen och torka ut den alltför snabbt. Vattna någon gång då och då, för att bibehålla luftfuktigheten.
  • Det kan ta några veckor innan dess sticklingen bildar nya rötter, så se till att du har tålamod och hellre väntar några dagar för länge än för lite. Plantera sedan om din stickling till en något större kruka, som du fyller med blomjord. Välj inte inte en väldigt stor kruka direkt, då det kan göra att sticklingen får mer vatten än den klarar av, utan plantera då hellre om i fler omgångar, och öka på storleken successivt.

Skötselråd för murgröna

När din murgröna har rotat sig och börjat ta fart så är det inte mycket skötsel som denna självgående växt kräver av dig. För dig som har din murgröna inomhus så är temperaturen lagom under sommarhalvåret, medan den gärna vill stå svalare under vinterhalvåret – då runt 10°C ungefär. Vattna din murgröna så att den håller sig fuktig, men låt gärna jorden få torka ut ordentligt mellan vattningarna också – något som är särskilt viktigt under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret kan du med fördel tillföra lite näring en gång i veckan för att din murgröna ska frodas ordentligt.

Planera inför vintern

För att undvika spinn, som kan drabba murgrönan under vinterhalvåret, så kan du duscha av bladen ungefär en gång i veckan under det kalla halvåret då det gärna blir torrare i luften. Murgrönan trivs däremot allra bäst utomhus , och du kan plantera den i friland eller i pallkrage likväl som i krukor eller balkonglådor. Den föredrar en plats med skugga till halvskugga, och en kalkrik och fuktig jord. Den har heller inga problem med att övervintra utomhus, där den klarar både frost och snö. Om du har murgrönan i krukor kan du skydda dessa genom att gräva ner den i marken – och därefter täcka med lite löv eller granris, för extra säkerhet.

En året-runt växt

Vild murgröna är kanske inte bland det vanligaste i Sverige även om det förekommer. I odlad form så ser vi den däremot mestadels i våra sydliga och sydöstra delar av landet, samt på våra öar Gotland och Öland. Från Mälardalen och norröver blir det mer sällsynt, även om det går att odla murgröna även där. I och med att den är vintergrön så håller den sig vacker året runt, och livar därför upp färgerna i din trädgård även under det mörka halvåret. Under hösten så blommar den även med små gulgröna blommor som sitter i flockar – men endast från dess att den är runt tio år och äldre. Den bär även frukt som mognar under sommaren, ett blåsvart bär som är giftigt och därför inte ska förtäras.

För de som uppskattar denna självgående vilde till växt så är det en lättodlad och varaktig planta som med rätt klimat kan bjuda på fantastiska växande konstverk med sin djupa färgsättning och härliga mönsterbildning. Namnet helix kommer från grekiskan och betyder just spiral, slingring.

Bra att veta om växten

  • Murgröna är Gotlands landskapsblomma, och kallas där för rindi.
  • Rankorna är perfekta att använda för fina bordsdekorationer.
  • Blomningen infaller under hösten, mellan september - oktober.
  • Finns i de södra och sydöstra delarna av Sverige, med sin norra gräns runt Mälardalen.
  • Grön året runt – fäller inte sina blad.
  • Bladen är läderliknande, glänsande och mörkgröna med ljusa synliga nerver.
  • Förr kokade man bladen i vin eller vatten för att använda mediniskt för sårläkning.
  • Murgröna är giftig - kan orsaka magont om den förtärs.

Handla murgöna

Fler tips och råd

Enkla råd för vattning av krukväxter inomhus

Du är här:


Murgröna långa rankor

Höjd 80 cm, Grön

9990
Läs mer

Murgröna medellånga rankor

Höjd 25 cm, Grön

5990
Läs mer

Murgröna i ampel

Höjd 60 cm, Grön

279:-
Läs mer

Murgröna på båge

Höjd 25 cm, Grön

6990
Läs mer

Murgröna på båge

Höjd 43 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen