Mynta – odla din egen

Mynta är en välsmakande och väldoftande kryddväxt som uppskattas av väldigt många människor världen över. Växten används i mängder av maträtter och fungerar även som krydda till olika drycker. Den är också en perenn, som alltså vissnar under vintern men växer igen nästa vår.

Mynta – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Mentha
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Odla mynta

Det är tacksamt att odla mynta eftersom att den växer på ett så omfattande sätt. Det är en växt som växer sig tät och vacker och med sina härligt intensiva blad i fina former är mynta också är en fröjd för ögat, samtidigt som den bjuder på doft och smak.

Odla mynta i kruka

Att odla mynta i kruka är lätt och du får lätt ett bra och omfattande resultat.

  • Kruka med bra dränering
    Krukan behöver ha ett dräneringshål i botten och fyll gärna på med småsten eller kulor i botten för en bra dränering.
     
  • Jord
    Jorden som du ska använda till mynta ska vara näringsrik och väldränerad, precis som ute på friland.
     
  • Vattning
    Mynta behöver vatten och om du odlar i kruka inomhus eller i skydd för regnet så ska du se till att vattna ordentligt med jämna mellanrum.
     
  • Ljusbehov
    Mynta trivs bäst när det får stå på en plats som är solig men mår bra även i halvskuggiga områden. Det är inte mer än rätt jord, rätt typ av plantering, bevattning och ett bra läge som krävs för att din mynta ska må så bra som möjligt.
     
  • Övervintring
    Mynta är flerårig, men trivs inte speciellt bra i frost, så som krukväxt ska den förvaras frostfritt för en bra övervintring. När säsongen för mynta är över klipper du med fördel ner myntan till marknivå, och de blad du då skördar kan du med fördel frysa in eller torka som de är.

Hantera spridning

Mynta är en krydda som man ska vara försiktig med att odla, eftersom den etablerar sig snabbt, förökar sig fort och växer med en förbluffande hastighet. Det kan mycket väl vara så att två veckor efter skörd så har du fullstora blad av mynta igen.

Spridningen av mynta kan bli ett problem där den kan ta över stora ytor runt omkring, och vill man odla den utomhus i kryddträdgården rekommenderas det att man sätter myntan i en hink eller kruka och sedan sätter den i jorden. Mynta sprider sig med rotskott och står den i en hink eller kruka i jorden får du kontroll över dess spridning och kan samtidigt njuta av myntans utseende och doft utomhus. Mynta behöver dock dräneringsbar jord, så se till att göra dräneringshål i hinken eller krukan, annars kommer plantan att drunkna.

En väldoftande och välsmakande krydda

Mynta blommar också väldigt vackert med ljusvioletta blommor som växer i kransar, men om man är ute efter att nyttja smaken av mynta på bästa sätt så ska man undvika att växten blommar eftersom att det gör att smaken på bladen minskar.

Mynta blomma

Omtyckt av bin

Bin, humlor och andra pollinerare älskar myntans blommor. Så låter du blommorna vara kvar bidrar du till pollinering i din trädgård och omgivning. Blommorna har också fördelen att de faktiskt är riktigt fina i en bukett ihop med andra snittblommor.

Många sorters mynta och användningsområden

När man pratar om mynta är det många som direkt kommer att tänka på smaken av mint och mentol, men det finns väldigt många fler sorter av mynta. Visste du exempelvis att det finns apelsinmynta, chokladmynta och äppelmynta? Det finns mycket att göra med olika sorter, smaker och dofter. Allt från te, tandkräm, godis och olja smaksätts idag med just mynta.

Så kan du använda din mynta

Det går att använda mynta till väldigt mycket. Mynta är en mycket populär smaksättare till många olika maträtter, desserter och drinkar. Mojito är exempelvis en drink som har en tydlig bas på mynta.

  • Krydda lammkött
    I England är det populärt att krydda lammkött med mynta.
     
  • Koka te på mynta
    Det är också väldigt enkelt att brygga te på mynta. Det enda du behöver göra är att skörda ett antal blad, stoppa ner dem i en kopp med stjälken uppåt och hälla på kokande vatten. Låt det stå och dra en stund för att smakerna ska komma till sin rätt och komplettera gärna med lite honung så har du ett gott och hälsobringande te.
     
  • Desserter med mynta
    Mynta kan även användas i desserter. Blanda mynta, sockerlag och lime och skär ner jordgubbar i marinaden och rör om. Låt dra i kylskåp en stund och sedan är det bara att njuta av väldigt tydliga somriga smaker!

Snabbfakta mynta

  • Är en flerårig ört som finns i 25 arter, varav fem växer vilt i Sverige
  • Finns framför allt i Europa, Asien, Nordamerika och Nordafrika
  • Använts som läkemedels- och kryddväxt sedan antiken
  • Sprider sig väldigt snabbt och över stora ytor
  • Blommar med vackra ljusvioletta blommor i kransar – blomning ska dock undvikas
  • Doftar väldigt gott under en lång tid
  • Kan bli upp till 20-30 centimeter hög

Tips för kryddor och odling

Kolla här hur du kan odla i pallkrage >>
Lär dig mer om olika kryddväxter >>
Vi vägleder dig till en lyckad kryddodling >>

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
4 för 399:-
Läs mer

Marockansk mynta KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer

Pepparmynta KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen