Näckros – plantering och skötsel

Näckrosor är kanske inte något som alla tänker på att man faktiskt också kan odla i trädgården. För de allra flesta är näckrosor troligen något som växer i vilt tillstånd, i sjöar och vattendrag där djupet är idealiskt och soltimmarna många.

Näckros – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Nymphaea
Familj: Näckrosväxter (Nymphaeaceae)

Näckrosen, vacker som få

Om man har lyckan att ha en damm eller en vattensamling i trädgården, eller precis har byggt sig något liknande, så är vägen inte lång innan man börjar fundera på hur växtligheten ska se ut omkring eller till och med i vattnet.

Ett val som många landar i är näckrosor, denna ljuvliga och vackra dröm för alla de som älskar vackert blommande växter med ett alldeles unikt växtsätt och en skönhet som är närmast oslagbar. Dessa vackra växter ser ut att praktiskt taget enbart flyta omkring på vattenytan, vilket visserligen är sant, men de sitter också rotade i botten av dyn med hjälp av en kraftig stam som håller dem på plats.

Hur du planterar näckros i damm eller vattendrag

Att plantera en näckros behöver inte vara speciellt svårt. Till att börja med är det viktigt att tänka på att inte använda sig av vanlig jord, då sådan jord kommer att öka på tillväxten av alger. Det finns istället särskild anpassad lerjord som är till för näckrosor som ska användas i en damm eller liknande.

 • Placering
  Näckrosen är också väldigt beroende av att placeras i ett läge som är varmt och soligt, och ju mer sol den får desto bättre är det. I skugga kommer näckrosor nämligen inte växa till sig speciellt bra, inte heller kommer de att blomma. Näckrosen är också en växt som tycker om att ha det lugnt och skönt, vilket betyder att det inte är speciellt bra att placera näckrosor i närheten av en fontän eller ett vattenfall, eftersom växten inte tycker om att få vattenstänk på sig.
   
 • Jord
  Näckrosor behöver ha gott om näring för att växa bra, men gödsel eller vanlig mullrik jord är inte ett alternativ, utan en näringsrik lerjord ska användas.
   
 • Plantera i en näckroskorg
  Planteringen sker med fördel i en näckroskorg för att växten ska kunna växa till sig på så bra sätt som möjligt. Det finns korgar anpassade för alla typer av näckrosor, från dvärgnäckrosen till de riktigt stora varianterna. Du planterar genom att lägga lera i botten på korgen, plantera plantan i leran och fyll sedan på med ytterligare lera, gärna med några näringskulor i.
   
 • Stegvis etablering
  Viktigt att tänka på för en bra etablering är att man stegvis låter näckrosen växa till sig, vilket betyder att man inte ska sänka ned den på den djupaste nivån direkt, utan låta den växa till sig lite innan man gradvis flyttar den mot djupare vatten. Om den planteras för djupt direkt så finns risken att växten inte hinner upp till ytan och dör. Ett tips om man inte vill flytta den gradvis i dammen eller vattnet är att låta den växa till sig i en hink någon månad innan utplantering.

Övervintring

Näckrosor kan övervintra bra, men då krävs det att de står i ett vatten där inte stam och rotsystem fryser till is. Med andra ord går det bra att ytan fryser, men plantan måste stå på ett frostfritt djup för att kunna övervintra på ett bra sätt. Om man vet med sig att vattnet riskerar att bottenfrysa så är det nödvändigt att ta upp växten och placera den svalt och frostfritt, gärna i garage eller i en källare.

Djupet är en avgörande del

För att man överhuvudtaget ska lyckas med att odla upp näckrosor så är det viktigt att veta hur djupt vattnet är där man planerar att plantera dem. Det är viktigt att välja en sort som kan växa på det djupet, för annars kommer växten inte att orka upp till vattenytan utan hinner dö innan den når dit. Det är nämligen en förutsättning för att en näckros ska må så bra som möjligt – att den har precis det rätta djupet för sin sort, samtidigt som solen tillåts skina på den under stora delar av dagen.

Sorterna är många och vissa näckrosor är anpassade för att växa på ett djup av 40-80 centimeter, medan andra varianter är lämpliga att plantera på ett djup av 150 centimeter. Det finns också varianter av näckrosor som enbart behöver 15 centimeters djup, så möjligheterna för dig att experimentera och hitta den näckrosen som du gillar är med andra ord många.

Att välja mellan röda, vita, gula, rosa eller färgskiftande näckrosor är helt enkelt ett ganska angenämt problem och med tanke på hur strålande vackra näckrosor blir när de väl blommar ut så finns det all anledning att prova!

näckros

Odla utan damm eller vattendrag

Näckrosor är inte nödvändigtvis bara till för de som har dammar och vatten i sina trädgårdar, även fast det givetvis underlättar både tillväxt och val av näckros att odla. Det är faktiskt så att vem som helst kan odla näckrosor hemma, och det enda som behövs är en tunna eller behållare med rätt vattendjup och särskild lera som näckrosen allra helst växer i.

Även om möjligheterna blir fler med en damm eller vattendrag så finns det fortfarande många skäl till att låta denna vackra växt få en plats i din trädgård. Den blommar som få andra växter gör och dessutom har den en härdighet som inte många andra växter kan matcha!

En underbar men känslig skönhet

Näckrosor ser ganska annorlunda ut beroende på vilken sort de är. Det finns de näckrosor som har de vackert blommande lotusblommorna med härligt hjärtformade blad och det finns de näckrosor som har små, gulliga blommor samt de som har karaktäristiska rundade blad med uppvikta kanter och taggiga undersidor.

Med andra ord så finns det många möjligheter för vem som helst att hitta den sort av näckros som passar för dammen, tunnan eller baljan och framför allt – näckrosen som passar den egna smaken.

Snabbfakta om näckros

 • Det finns omkring 90 olika arter av näckrosväxter
 • Vissa lotusväxter tillhör denna växtfamilj
 • Är fleråriga och kan växa sig väldigt kraftiga
 • Finns som både härdiga och tropiska, där de tropiska blommar dag som natt
 • I Sverige finns tre arter vilt – gul näckros, dvärgnäckros och vit näckros
 • Fått sitt namn efter Näcken, ett sagoväsen som sägs bo i eller vid vattendrag
 • Symboliskt värde i många kulturer och är nationalblomma i Bangladesh och Sri Lanka
 • Den vita näckrosen är Södermanlands landskapsblomma

Mer för trädgården

Utemöbler – rusta för en skön vår och sommar >>
Sommarblommor - så lyckas du >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen