Nedbrytare - mulltillverkande insekter i land och rabatter

Att maskar och mikroliv bryter ner organiskt material till fin mull vet vi. Men vad insekter kan göra för jorden – och vilka de egentligen är pratas det inte lika mycket om – men de gör en enorm nytta. Det är hög tid att ge dem lite uppmärksamhet.

Nedbrytare - mulltillverkande insekter i land och rabatter

Om det inte vore för naturens nedbrytare som mikroliv, svampar, alger, maskar, blötdjur, kräftdjur, sniglar och insekter skulle organiskt material som gamla löv, spillning, döda träd och löv aldrig brytas ner och bli till ny mull – kretsloppet skulle helt stanna av. Livet i jorden utgör grunden till allt liv ovanför markytan och de nedbrytande insekterna är en del av det. Vissa myror, skalbaggar, steklar, hoppstjärtar och till och med flugor är mycket betydelsefulla när det gäller att omvandla organiskt material till mull. De tuggar och sliter och finfördelar det organiska materialet så att svampar och mikroliv får fler angreppsytor – och tillsammans hjälper de till att frigöra ny näring.

Vad gillar nedbrytare?

Insekter som bryter ner är, beroende av art, intresserade av olika organiska material till exempel trä eller löv. För en del är det också viktigt i vilket stadie av nedbrytning något befinner sig i. När det gäller vedlevande skalbaggar finns det till exempel vissa arter som bara ger sig på en viss trädart i ett särskilt förruttnelsetillstånd, det ska vara lagom ruttet med andra ord. Under den tid ett träd dör och byts ner kommer alltså olika insekter trivas i det under skilda perioder. Dessutom är många nedbrytande insekter också beroende av att träet angripits av en viss sorts rötsvampar eller en kombination av flera sådana. Och för att göra det ännu knepigare finns det insekter som bara lever på nedbrutet material under en del av sitt liv, till exempel när de är larver för att sedan gå över till att äta något helt annat som nektar, pollen eller kanske mindre insekter. De nedbrytande insekterna är många och gillar olika helt enkelt.

Hotade insekter

Många av de nedbrytande insekterna är utrotningshotade, liksom många andra insekter i världen. Förstörda livsmiljöer, monokulturer, växtgifter och klimatförändringar är några av orsakerna. Men det finns saker du kan göra i den egna trädgården för att gynna bestånden. Många insekter rör sig inte långt under sin livstid så vad du gör i trädgården räknas. Dessutom finns över två miljoner trädgårdar i Sverige – det är yta att räkna med!

Gynna insekter och nedbrytare

Ekologisk odling och mångfald är viktigt för alla insekter. När det gäller de nedbrytande arterna är det bra att satsa på öppna komposter och högar av ris och grenar. Att låta löv och annat växtskräp ligga kvar i rabatterna eller att täckodla är också något som gynnar dem. Och strunta även i lövblåsen, den ställer till det rejält för små marklevande insekter.

Så får du fler nedbrytande insekter i trädgården

  • Skapa öppna komposter
  • Spara högar av grenar av ris och trä
  • Spara döda träd
  • Städa och kratta mindre bland fallna löv och växtrens
  • Täckodla
  • Mångfaldsodla, det vill säga odla många olika sorters växter och blommor med olika form och färg, gärna äldre oförädlade sorter.
  • Stör inte livsmiljön. Undvik i möjligaste mån att gräva, plöja och använda lövblås.

Tips
Om du odlar i en så kallad hügelbädd, en sorts täckodling där kärnan i bädden utgörs av gamla grenar och ved ger du de vedlevande insekterna mat samtidigt som du själv får en bädd vars kärna bryts ner långsamt, det gör att näring frigörs under längre tid till växterna.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du är här:


Täckbark

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Barkduk

15 kvm, Svart

239:-
Läs mer

Kompostgaller

Höjd 90 cm, Grön

219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen