Nejlika – plantering och skötsel

Nejlika är en gammal klassiker som har blivit trendigare än den någonsin har varit, både som trädgårdsväxt och snittblomma. Den är både lättskött, robust och hållbar, och den finns i oändliga färgvariationer.

Nejlika – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Dianthus
Familj: Nejlikafamiljen

Huruvida nejlikan har hämtats ur glömskan eller kommit ut ur skamvrån (efter ryktet som "begravningsblomma") råder det delade meningar om, men att den har gjort comeback är det inget tvivel om. Och det är bra, för den här blomman är både vacker och lätt att ha att göra med – i trädgården och i vasen.

Nejlika i trädgården

Det finns över 300 arter av nejlika, flera av dem odlas som prydnadsväxter. I trädgården är det speciellt två sorter som dominerar, i olika färger och varianter.

 • Trädgårdsnejlika (Dianthus caryophyllus)
 • Busknejlika (Dianthus barbatus)

Några arter växter även vilt i Sverige, som backnejlika (Dianthus deltoides), praktnejlika (Dianthus superbus) och knippnejlika (Dianthus armeria).

Är nejlika ettårig eller flerårig?

Många undrar över detta, och vi förstår varför. Svaret är nämligen inte så svart på vitt som det brukar kunna vara, det är lite både och.

Trädgårdsnejlika er en flerårig ört i Nejlikafamiljen. Det finns tusentals olika sorter av denna växt, och den finns i otaliga färger och storlekar. Trädgårdsnejlikan ‘Pink kisses’ är en av de mest populära sorterna i detta släkte. Växten säljs i stort sett som en ettårig sommarblomma, men växten är egentligen en flerårig perenn, härdig upp till H2. I kallare klimat kan växten övervintras inomhus på samma sätt som med exempelvis pelargoner.

Busknejlika är en mer renodlad perenn, härdig upp till H7, som trivs på de flesta platser i landet. Busknejlikan är en tvåårig perenn, vilket betyder att den genomgår sin cykel från frö till frö på två år. Nejlikan sätter frö när den blir två år gammal, dessa frön kommer ge blommor igen efter ca två år. På detta sätt kan du ha glädje av busknejlikan i perennrabatten i många år framöver.

Plantering och skötsel av nejlika i trädgården

 • Placering
  Nejlikan älskar sol och bör stå på en så ljus plats som möjligt. Full sol är dock inte strängt nödvändigt då den även blommar fint i halvskugga.
 • Jord och gödsel
  Växten vill helst stå i väldränerad jord, men utöver det har den inte speciellt höga krav. Plantera nejlikan i vanlig blomjord med långtidsverkande gödsel, gärna uppblandat med lite sand för att göra jorden luftigare.
 • Vatten
  Vattna nejlikan regelbundet, men sparsamt. Lätt torka går bra, men den bör inte planteras på en plats där den ofta blir stående i vatten. Planterar du i kruka, se till att den har dräneringshål i botten – och lägg ett lager med lecakulor i botten innan du lägger på ett lager duk med jord på toppen.
 • Knipsa av vissna blommor
  Gör du det till en vana att knipsa bort vissna blommor regelbundet kommer det att växa upp nya blommor under hela sommaren.

Läs också
Deadheading – metoden som får dina blommor att blomma på nytt

Odla nejlika från frö

Även om det är enklast att köpa färdiga nejlikor, är det inte så svårt att odla egna nejlikor från frö.

Du kan så frön direkt i fuktig och varm jord utomhus, rätt ner i jorden, krukan eller pallkragen, men om du vill ha blommor samma år bör du förkultivera dina frön inomhus först. Så här gör du det:

 1. Så fröna tunt i fuktig såjord inomhus. Den bästa tiden att så frön är mellan februari till april, kolla vad som står på fröpaketet du väljer.
 2. Håll jorden fuktig tills att fröna har börjat gro. En groningstemperatur på ca 18 grader är optimalt.
 3. Placera odlingen ljust och svalt när fröna har börjat gro.
 4. Plantera om så att du får en planta per kruka när plantorna är stora nog att kunna hanteras. Använd näringsrik planteringsjord.
 5. När du är säker på att faran för frost är över kan du plantera ut plantorna. För att göra övergången från inne till ute smidigare kan du ställa ut plantorna på en varm plats under dagen och ta in dem igen över natten i en veckas tid, innan du ger nejlikorna en fast plats ute i solen och värmen.

Det finns många sorters nejlikor med varierande egenskaper. Följ alltid instruktionerna på fröpåsen för den varianten du har valt att plantera.

Läs också 
5 tips för att lyckas med förkultivering

Nejlika som snittblomma 

Om du är ute efter en blombukett som står sig länge är nejlika ett bra val. Nejlikan är bland de allra mest hållbara snittblommorna som säljs i Sverige, och bland de mest populära snittblommorna i världen. Den är jättevacker ensam, men passar även fint tillsammans med andra snittblommor i en vacker bukett. Som snittblomma finn nejlikan i regel i två varianter:

 • Storblommig nejlika med stora, vackra fyllda blommor.
 • Elegansnejlika med flera grenar och många små blommor. 

Gemensamt för båda sorter är att de finns i många olika färger, så att du enkelt kan välja den färg som passar tillfället.

Skötselråd för nejlika som snittblomma

Snitta stjälkarna snett med en skarp och ren kniv. Fyll en fin fas med kallt, rent vatten och tillsätt snittblomsnäringen du fick med på köpet. Se till att vasen är ordentligt ren och att det alltid finns vatten i vasen. Fyll på med nytt vatten i stället för att byta ut vattnet helt, då utnyttjar du snittblomsnäringen bättre. Ge stjälkarna nya snitt igen efter ett par dagar, så att stjälkarna kan suga åt sig vatten bättre.

Tips! Placera gärna snittblommorna på en kyligare plats under natten, då håller de sig i regel längre.

Fakta om nejlika

 • Trädgårdsnejlikans blad har ett vaxlager på sig som skyddar växten mot sol och bidrar till att nejlikan inte torkar ut så lätt. Det är detta vaxlager som ger bladen dess karaktäristiska gråblå färgnyans.
 • För de gamla grekerna var nejlikan en helig blomma till ära för guden Zeus. Namnet Dianthus betyder gudarnas blomma. 
 • Färgen ”pink” (rosa) på engelska sägs ha fått sitt namn efter blomman ”pinks” (nejlika).   


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Kaja Krokan Aasen, trädgårdsmästare och assisterade butikschef på Plantagen, med stort intresse för trädgårdsplanering generellt och perenner specifikt.


Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Premiumjord

40 L

149:-
2 för 249:-
Läs mer
Krukset Carter
30%
Nyhet

Krukset Carter

Ø20 cm, Blå

20930 299:-
Läs mer

Borstnejlika Mix

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Backnejlika 'Maiden Pink'

3990
5 för 4
Läs mer

Trädgårdsnejlika 'Triumph mix'

2490
5 för 4
Läs mer

Borstnejlika

2990
5 för 4
Läs mer

Borstnejlika

2490
5 för 4
Läs mer

Borstnejlika 'Herald of Spring'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer

Borstnejlika 'Wee Willie'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen