Metoden No dig är här för att stanna, så strunta i spaden och gynna mikrolivet och daggmaskarna. Du kommer få en prunkande trädgård på köpet.

No dig – odla utan att gräva

Det är med säkerhet många som har grävt potatisland och har ojat sig över värkande axlar. Men det finns alternativ, till exempel en odlingsmetod som helt går ut på att undvika grävning – No dig. Genom denna metod skapas en jord som i stort sköter sig själv och inte kräver mycket mer än att du lägger på ett lager kompost och eventuellt lite stallgödsel någon gång per år.

Strunta i spaden

När du lämnar spadar och jordfräsar därhän kommer det nyttiga jordlivet, vare sig det är mikroliv, insekter eller daggmaskar att stormtrivas. De får ro att bygga upp en fin struktur i jorden med porer och gånger som kan hålla näring, vatten och syre – allt som de och plantorna vill ha. De skapar dessutom en fin balans som minskar både sjukdomar och skadliga svampar. Metoden påminner om täckodling, men istället för att använda lager av onedbrutet material som löv, gräs och liknande byggs odlingsbäddarna istället av nedbruten kompost och färdigbrunnen naturgödsel – de går därmed att odla i från dag ett.

Men hur gör man?

Det hela är mycket enkelt och går kort att beskriva i tre steg.

  1. Täck marken med tjock kartong så att allt rotogräs kvävs.
  2. Häll på ett tjockt lager (15-20 cm) med färdignedbruten kompost och eventuellt lite stallgödsel.
  3. Plantera, använd helst färdiga småplantor då frösådder kan tycka att det är lite väl näringsrikt. Plantera något tätare än du annars skulle ha gjort.

Varje år därefter fyller du på med ett nytt lager på omkring 5 centimeter, det ska läggas på under tidig vår eller höst. Du kan anlägga en No dig-bädd när som helst under året.

Kompost och gödsel

Komposten som används ska vara väl nedbruten. Har du ingen egen går det bra att köpa in färdigt material på säck. Komposterar du själv gäller det att få upp värmen ordentligt så att fröogräs och skadliga svampar och bakterier försvinner. Det brukar vara lagom att kompostera cirka 40 % brunt kolrikt material (till exempel vedflis, papper, kvistar) och 60 procent kväverikt grönt material (gräsklipp, färska löv, färskt växtrens med mera). Du kan även använda välbrunnen kogödsel, det är också utmärkt mat för maskar och mikroorganismer.

Gör det svårt för ogräsen

Eftersom materialet är väldigt näringsrikt går det att odla både tätare och intensivare än i en vanlig odling. När plantorna kommer upp växer bladverken ihop lite som ett tak och det skapas då ett mikroklimat undertill som gör att vatten från markytan inte dunstar på samma sätt. Det blir lite av en regnskogseffekt helt enkelt. Tätare odling innebär också att ogräs får svårare att etablera sig.

 Eftersom du i största möjliga mån ska undvika att gräva är det viktigt att du redan från början ser till att hålla det så ogräsfritt som möjligt. Grundar du med ett lager kartong innan bädden fylls på tynar ogräsen bort av ljusbrist, det är också bra att ha en extra kant runtom så att växtlighet får svårare att tränga in från sidorna. Under vintern kan bäddarna täckas med odlingsdukar för att hålla dem fria från ogräsfrön. Att då och då kratta igenom ytan är också ett bra sätt att hålla ogräsen i schack. Det som ändå etablerar sig ska avlägsnas med så lite grävning som möjligt för att inte störa mikrolivet och daggmaskarna.

Mer liv och mångfald

No dig är en ekologisk metod och en riktig boost för jordlivet. Små mikroorganismer, svampar och maskar bryter ner kompostmaterialet och gör därmed näringsämnena tillgängliga för nya plantor. De är nödvändiga för att en jord ska fungera och skiljer sig inte så mycket från oss som man kan tro. De vill också ha syre, vatten och mat. Med andra ord precis det du ger dem när odlar i kompost. När jord och plantor trivs gynnas även mångfalden ovanför som fjärilar, humlor och bin. Och med denna nästan arbetsfria metod kommer du ha gott om tid att njuta av dem – kanske med en kopp kaffe i hängmattan.

4 fördelar med No dig:

  1. Gynnar mikroliv och daggmaskar som förbättrar jorden.
  2. Ger möjlighet att odla tätt, vilket gör att ogräs konkurreras ut.
  3. Sparar vatten
  4. Ger stora friska skördar


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 



Astilbe

Ø17 cm, Röd

199:-
Läs mer

Premiumgödsel KRAV

12 L

329:-
Läs mer

Kompostströ och toabark

50 L

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen