Novemberkaktus – fakta och skötselråd

Novemberkaktusen är en lättskött retroväxt som har fått en revansch. Den piggar upp hemmet med vackra färger inför juletider.

Novemberkaktus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Schlumbergera
Familj: Kaktusväxter

Novemberkaktusen var väldigt populär på 70-talet. Nu har den gjort comeback. I november när dagarna blir kortare och kortare börjar novemberkaktusens knoppar att svälla och slå ut. Växten översållas med blommor i vita, rosa, laxfärgade eller lila nyanser.

Novemberkaktusen, eller höstkaktus som den också kallas, är både lättskött och enkel att ta sticklingar av, vilket gör att den håller över generationer.  

Se vårt sortiment av novemberkaktus

Så här sköter du om din novemberkaktus

Novemberkaktusen är en suckulent och tillhör familjen kaktusväxter. Den största risken med det är att plantan tar skada av övervattning.

Vattning

Vattna novemberkaktusen sparsamt särskilt under tiden den är i vila. När knopparna börjar visa sig kan du vattna och duscha växten lite mer.

Novemberkaktusen är en suckulent och lagrar vatten i bladen. Om den får för mycket vatten kan den ruttna.

Placering 

Novemberkaktusen har ett något hängande, brett växtsätt. Ju äldre den blir ju mer hängande blir den. Den gör sig bra i amplar och höga krukor.

Helst bör växten placeras i öster- eller västerlägen, på platser som är ljusa men inte utsätter kaktusen för direkt sol. Den klarar sig även en bit in i rummet, så länge det inte blir för mörkt. Under sommaren trivs novemberkaktusen bra utomhus på skuggig plats.

För att främja knoppsättningen bör novemberkaktusen stå en period på en sval och ljus plats. Temperaturen bör genomgående ligga under 20 grader, så att den kan vila och samla kraft.

Skötselråden inbegriper att man efter blomning ställer den långt från element och andra värmekällor, och därefter låter den sköta sig själv. Det räcker i princip med en skvätt vatten då och då. I augusti kan den sedan placeras ännu svalare och vattnas lite mer.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 

 

Omplantering

Som regel bör du plantera om din novemberkaktus i en större kruka vart annat eller vart tredje år. Lyft upp plantan ur krukan och kontrollera om den behöver planteras om: Om rötterna är synliga runt jordklumpen är det dags för omplantering.

Omplantering sker genom att du byter till en kruka som är 2-3 centimeter större i diameter, så att rötterna får plats att växa.

Läs också
Omplantering – så lyckas du

Ta sticklingar av novemberkaktus

Sticklingar är en perfekt present att ge bort till familj och vänner. Det är enkelt att ta sticklingar från novemberkaktus. Så här gör du:

  1. Välj ut en fin stjälk som är prydd med blad. Knip av stjälken så att du har 2-4 blad på sticklingen. Ta en handfull sticklingar på det här viset för att skapa en helt ny liten planta så snabbt som möjligt.
  2. Låt sticklingarna ligga en dag eller två, detta för att sårytan ska torka ut.
  3. Ta fram en kruka som ger god dränering, den bör ha hål i botten och den bör placeras på ett fat.
  4. Fyll krukan med två delar jord och en del perlite.
  5. Stoppa ner sticklingarna i jordblandningen så att stjälken är 1-2 centimeter under ytan. 
  6. Vattna försiktigt, gärna genom att duscha på jorden. Jorden ska bara vara lite fuktig.

Du kan ta sticklingar från novemberkaktus hela året, men de kommer att etablera sig snabbast på våren och sommaren när dagarna är långa och ljusa. Räkna med att det tar 4-10 veckor innan din nya planta tar fart!

Fakta om novemberkaktus

  • Novemberkaktus kan bli riktigt gammal och är en planta som ofta går i arv från generation till generation
  • Ursprungligen kommer novemberkaktusen från Brasilien, där den växer i träd och på bergssluttningar.
  • Plantan har odlats i Europa sedan 1800-talet.

Se vårt sortiment av novemberkaktus

Vad skiljer en novemberkaktus från en julkaktus?

Novemberkaktusen har det vetenskapliga namnet Schlumbergera truncata, medan julkaktusen är en korsning mellan Schlumbergera truncata och Schlumbergera russelliana. Utseendemässigt är de väldigt lika varandra, men novemberkaktusen har mer taggiga blad och julkaktusen är lite slankare.

Vidare är det svårare att få tag på julkaktus. Många gånger ärver man dem från en släkting eller så finner man dem i välsorterade blomsterbutiker. 

Läs mer

Du är här:


Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Premiumjord

4 L

4990
Läs mer
Kruka Calla
Rea 50%

Kruka Calla

Ø15 cm, Vit

7450 149:-
Läs mer

Kruka Melker

Ø15,5 cm, Guld

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen