Novemberkaktus (julkaktus) – fakta och sködselråd

Novemberkaktusen eller julkaktus som den också kallas är lättskött och är något av en retroväxt som var väldigt populär på 70-talet, som har fått en revansch.
Vetenskapligt namn (Latin): Schlumbergera
Famil: Kaktusväxter
Blommande kaktus
I november när dagarna blir kortare och kortare börjar novemberkaktusens knoppar att svälla och slå ut. Växten översållas med blommor i vita, rosa, laxfärgade eller lila nyanser. För att främja knoppsättningen bör novemberkaktusen stå en period på en sval och ljus plats, under 20 grader, för att vila och samla kraft.
Ett sätt är att efter blomning ställa den långt från element eller andra värmekällor och låta den sköta sig själv med en skvätt vatten då och då, i augusti kan den sen placeras ännu svalare och vattnas lite mer.
Placering
Novemberkaktusen har ett något hängande, brett växtsätt. Ju äldre den blir ju mer hängande blir den. Växten är fin i amplar och högre krukor helst i öster- eller västerlägen som är ljusa men inte utsätts direkt sol. Den klarar sig även en bit in i rummet utan att det blir för mörkt. Under sommaren trivs novemberkaktusen bra utomhus på skuggig plats.
Vattna novemberkaktusen så här
- Vattna novemberkaktusen sparsamt särskilt under tiden den är i vila. När knopparna börjar visa sig kan du med fördel vattna och duscha växten lite mer.
- Novemberkaktusen tillhör kaktussläktet och är alltså en suckulent. Det innebär att den lagrar vatten i bladen och kan hushålla med det under en lång tid, därmed kan den ruttna om den får för mycket vatten.
Trendig suckulent
Novemberkaktusen är något av en retroväxt som var väldigt populär på 70-talet som har fått en revansch. Växten kan bli riktigt gammal och är en växt som många gånger går i arv från generation till generation. Redan på 1800-talets början odlades novemberkaktusen i Europa.