Novemberkaktus – fakta och skötselråd

Novemberkaktusen är en lättskött retroväxt som har fått en revansch. Den piggar upp hemmet med vackra färger inför juletider.

Novemberkaktus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Schlumbergera
Famil: Kaktusväxter

Novemberkaktusen var väldigt populär på 70-talet. Nu har den gjort comeback. I november när dagarna blir kortare och kortare börjar novemberkaktusens knoppar att svälla och slå ut. Växten översållas med blommor i vita, rosa, laxfärgade eller lila nyanser. Den är både lättskött och enkel att ta sticklingar av, vilket gör att den håller över generationer.  

Så här sköter du om din novemberkaktus

Novemberkaktusen är en suckulent och tillhör familjen kaktusväxter. Den största risken med det är att plantan tar skada av övervattning.

Vattning

Vattna novemberkaktusen sparsamt särskilt under tiden den är i vila. När knopparna börjar visa sig kan du vattna och duscha växten lite mer. Novemberkaktusen är en suckulent och lagrar den vatten i bladen. Om den får för mycket vatten kan den ruttna.

Placering 

Novemberkaktusen har ett något hängande, brett växtsätt. Ju äldre den blir ju mer hängande blir den. Växten är fin i amplar och högre krukor helst i öster- eller västerlägen som är ljusa men inte utsätts direkt sol. Den klarar sig även en bit in i rummet utan att det blir för mörkt. Under sommaren trivs novemberkaktusen bra utomhus på skuggig plats.

För att främja knoppsättningen bör novemberkaktusen stå en period på en sval och ljus plats, under 20 grader, för att vila och samla kraft. Ett sätt är att ställa den långt från element efter blomning och låta den sköta sig själv med en skvätt vatten då och då, i augusti kan den sen placeras ännu svalare och vattnas lite mer.

Omplantering

Som regel bör du plantera om din novemberkaktus i en större kruka vart andra eller tredje år. Lyft upp plantan ur krukan och se om den behöver planteras om. Om rötterna är synliga runt jordklumpen är det dags för omplantering. Byt då till en kruka som är 2-3 cm större i diameter, det ger rötterna plats att växa.

Läs också
Omplantering – så lyckas du

Ta sticklingar av novemberkaktus

Sticklingar är en perfekt present att ge bort till familj och vänner. Det är enkelt att ta sticklingar från novemberkaktus. Så här gör du:

  1. Välj ut en fin stjälk med blad och knip av så att du har 2-4 blad på sticklingen. Knip av en handfull sticklingar för att skapa en helt ny liten planta så snabbt som möjligt.
  2. Låt sticklingarna ligga en dag eller två, så att sårytan torkar ut.
  3. Ta fram en kruka med god dränering, gärna med hål i botten och ett fat under.
  4. Fyll krukan med två delar jord och en del perlite.
  5. Stick ner sticklingarna i jordblandningen, så att stjälken är 1-2 cm under utan. 
  6. Vattna försiktigt, gärna genom att duscha på jorden. Jorden ska bara vara lite fuktig.

Du kan ta sticklingar från novemberkaktus hela året, men de kommer etablera sig snabbast på våren och sommaren när dagarna är långa och ljusa. Räkna med att det tar 4-10 veckor innan din nya planta tar fart!

Fakta om novemberkaktus

  • Novemberkaktus kan bli riktigt gammal och är en planta som ofta går i arv från generation till generation
  • Ursprungligen kommer novemberkaktusen från Brasilien, där den växer i träd och på bergssluttningar.
  • Plantan har odlats i Europa sedan 1800-talet.

Flera tips och råd

 

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen