Odla aubergine

Odla aubergine

Aubergine eller äggplanta som den också kallas, har länge odlats och använts flitigt i matlagning kring Medelhavet och södra Asien, på senare år har den blivit en populär grönsak i norden.

Växten har dessutom ett stort odlingsvärde med sina dekorativa stora gröna blad och vita eller violetta blommor.

Växtplats

Äggplantan tycker om mycket värme och trivs extra bra i ett växthus eller ett varm och skyddat hörn. Plantera i grönsaksjord som är mullrik och näringsrik. Skydda plantan mot frost.

Sådd

Äggplantan förkultiveras inomhus och bör sås från januari till februari för att hinna utvecklas i tid. Växtlampa ger ett bättre resultat. Lättast är att så i ganska stora krukor ca 10x10 cm med blomjord i botten och såjord högst upp, plantorna blir stora ganska snabbt. Plantera om i större krukor och klipp plantan när den är 20-25 cm hög så blir den buskigare. Plantera ut i stora krukor, växthus eller pallkrage när frostrisken är över. Skydda med fiberduk i början så plantorna får vänja sig vid utomhusklimat.

Färdig planta

Det går även att köpa färdiga plantor med frukt på som bara planteras ner på den önskade växtplatsen. Använd grönsaksjord och vattna vid plantering.

Skötsel

Vattna plantorna regelbundet och luckra upp jorden runt omkring. Bind upp eller stötta plantorna vartefter de växer. Gödsla extra vid fruktsättning och framåt.

Skörd

Plocka frukterna regelbundet så stimuleras ny fruktsättning. Auberginen är mogen när de fått en svartviolett, glänsande färg.

Användningssätt

Aubergine kan ätas som ett stekt eller grillat tillbehör, i gratäng eller mixas till den libanesiska mezen baba ganoush. Kraftiga kryddor som vitlök, cayennepeppar och spiskummin passar bra till aubergine.

Läs mer om hur du odlar grönsaker, kryddor och blommor på vår Odla sida >>