Odla härliga kålväxter

Odla härliga kålväxter

Kål är en av de grönsaker som innehåller mest antioxidanter och som vi kan odla med gott resultat i vårt nordiska klimat. Kål är dessutom dekorativt och framför allt grönkål står sig vackra och användbara långt in på vintern.

Lättodlade favoriter, fulla av vitaminer och mineraler

Sorter av grönkål, savojkål och kinakål är de lättaste kålsorterna att odla. De trivs även på lite lättare jordar och kräver inte fullt lika mycket näring som många andra kålsorter.

Grönkål kan både sås direkt på odlingsplatsen i början av sommaren, för att få en tidigare skörd sår du den inomhus i småkrukor på våren för att sedan plantera ut plantorna när värmen kommer.

Kinakålen är bättre att så från juli månad när dagarna blir lite kortare för att undvika att den går upp i blom.

Savojkål är lite av en doldis men har goda förutsättningar att bli en favorit. Den bildar lösa huvuden med krusiga blad och har förutom att ätas även ett stort dekorationsvärde.

Vill du hoppa över hela så momentet kan du köpa färdiga småplantor och plantera ut. Dessa sorter trivs i sol till halvskugga och på de flesta jordar men föredrar en näringsrik väldränerad jord, en jämn näringstillförsel ger bästa resultat. Vattna regelbundet så håller sig kålen i bra kondition. Blir bladen gula vill den ha mer näring och vatten. Täck gärna med fiberduk för att hålla undan kålfjärilen. Jordloppan kan du hålla på avstånd genom att plantera ringblomma, tagetes eller lök tillsammans med grönkålen.

Skörd och användning

Grönkål kan stå kvar länge på odlingsplatsen, vissa sorter klarar ner till 10 minusgrader. Den fortsätter att växa även under hösten och när kylan kommer utvecklas smaken ännu mer. Efter några frostnätter är det som bäst. Den är fantastisk att fräsa med lite salt och peppar som ett tillbehör i salladen eller bara som den är, grönkålssoppa är också en stor favorit. Kinakål är relativ snabbväxande skördas när huvudena knyter sig ca 7-8 veckor efter plantering. Savojkålen skördas när den bildat tydliga huvuden, smaken är mild och utmärkt både i varma och kalla rätter som kåldolmar och coldslaw. Går att lagra ett par månader under hösten.

För den envisa eller erfarna

Vitkål, rödkål, blomkål och broccoli kräver lite mer av sin odlare. De fodrar en välgödslad lerjord och mycket kväve för att trivas, det kan tillsättas genom gödsling med hönsgödsel eller gräsklipp. Kål älskas av många skadedjur.

Här kan du läsa om hur Skillnadens trädgård har löst det >>