Odla kål
Under de senaste åren har kål i olika former blivit riktiga trendväxter och det är lätt att förstå varför, kål är både nyttigt och gott. Men hur odlas då dessa kanonväxter? Här gräver vi ner oss i kålens underbara värld.

Kål har odlats i Centraleuropa sedan stenåldern och många vilda sorter som kirskål och strandkål fanns här långt innan dess. Romarna lär ha känt till både blomkål och vitkål, medan brysselkål inte omnämns i Europa förrän en bit in på 1800-talet.
Kål finns numera i mängder av varianter bland annat vild kål, rödkål, vitkål, broccoli, blomkål, grönkål, savojkål och kålrabbi, den är oerhört nyttig och innehåller bland annat kalcium, järn, fibrer och c-vitamin, men också svårsmälta kolhydrater. Användningsområdena inom matlagning är stora.
Att odla kål
Odling av kål är relativt enkelt, det är egentligen bara ett fåtal saker du bör hålla reda på; god jord och gödsling, vattning samt skydd mot insekter, sniglar och större djur som gärna vill sätta tänderna i det du odlar.
Kål planteras på våren i mars-maj och skördas i juni-oktober. Det går även att direktså kål, men det är betydligt säkrare att plantera ut färdiga småplantor som står emot angrepp från insekter och sniglar bättre.
Läs också:
Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten
Kål trivs generellt bäst i mullrik, lerhaltig och välgödslad jord med ett PH-värde över 6. När den etablerat sig kan du regelbundet gödsla med hönsgödsel, gödselvatten eller vad du har till hands. Kål är känslig för torka och mår bäst av regelbunden vattning, särskilt under sommarmånaderna. Att odla kål i täckodling är praktiskt då det minskar behovet av vattning och de känsliga rötterna skyddas.
Läs också:
Täckodling – latmansmetod som ger nytt liv till jorden
Förodla kålen för bättre resultat
Förodla gärna plantorna i till exempel en fröbricka inomhus eller i växthus omkring 4–6 veckor innan utplantering. När plantorna fått sina första blad så trivs de bäst om du ställer dem svalt, i omkring 15 grader. Kål har känsliga rötter så var försiktig när du planterar om eller ut dem. Se också till att långsamt vänja dem vid kyla vid utplantering, till exempel genom att använda fiberduk den första veckan. Kål tål ett par frostnätter, men det är inte bra om det blir kallt flera dagar i sträck, så vänta med att plantera ut tills vädret är tillräckligt milt.
Vid utplanteringen bör du vara noga med vattningen så att inte plantan torkar innan den rotat sig. Sätt gärna plantorna lite djupare än de står i krukorna. Avstånd mellan plantorna i landet beror på kålsort och anges på fröpåsen.
Kål och skadedjur
Kål är en växt som kan bli helt eliminerad av kålfjärilar, larver, kålflugor och sniglar. Enklast är att skydda odlingen med kålduk, den hindrar även hungriga harar och rådjur. Sent på hösten då det är kyligare och insekterna börjar minska går det ofta att ta av duken och njuta av det frodiga bladverket.
Läs också:
7 tips: Så motverkar du angrepp från kålälskande insekter
Kål är inte bara utsatt för djur utan också sjukdomar som klumprotsjuka. För att undvika alla dessa tråkigheter som ibland övervintrar i jorden bör du byta plats på kålen varje år och helst vänta upp till 8 år innan kål återigen odlas på samma plats. Förbered gärna jorden året innan genom att så gröngödslingsväxter på platsen eller gödsla, det ger en näringsrik grund.

Många sorters kål
Kål finns i många former och en del växer även vilt som till exempel strandkål och kirskål. Här är några vanligare sorter som du kan odla själv;
- Svartkål/palmkål
En vacker nästan grönblå kål som även passar i rabatten. Odlades redan under 1700-talet i Italien. Skördas med fördel efter ett par frostnätter. - Grönkål
Finns i flera färger och har odlats sedan vikingatiden. Sägs vara den nyttigaste kålsorten. Godast efter frost. - Blomkål
Nådde norden på 1600-talet, numera finns den även i roliga färger som lila och orange. - Vitkål
Odlades redan i antikens Rom och blev mycket populär under senmedeltid då man upptäckte att det gick att göra surkål av den, men användningsområdena är förstås mycket fler än så.
Krispig kålsallad (utmärkt tillbehör till hamburgaren)
|
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)