Under de senaste åren har kål i olika former blivit riktiga trendväxter och det är lätt att förstå varför, kål är både nyttigt och gott. Men hur odlas då dessa kanonväxter? Här gräver vi ner oss i kålens underbara värld.

Odla kål

Kål har odlats i Centraleuropa sedan stenåldern och många vilda sorter som kirskål och strandkål fanns här långt innan dess. Romarna lär ha känt till både blomkål och vitkål, medan brysselkål inte omnämns i Europa förrän en bit in på 1800-talet.

Kål finns numera i mängder av varianter bland annat vild kål, rödkål, vitkål, broccoli, blomkål, grönkål, savojkål och kålrabbi, den är oerhört nyttig och innehåller bland annat kalcium, järn, fibrer och c-vitamin, men också svårsmälta kolhydrater. Användningsområdena inom matlagning är stora.

Att odla kål

Odling av kål är relativt enkelt, det är egentligen bara ett fåtal saker du bör hålla reda på; god jord och gödsling, vattning samt skydd mot insekter, sniglar och större djur som gärna vill sätta tänderna i det du odlar.

Kål planteras på våren i mars-maj och skördas i juni-oktober. Det går även att direktså kål, men det är betydligt säkrare att plantera ut färdiga småplantor som står emot angrepp från insekter och sniglar bättre.

Läs också:
Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten

Kål trivs generellt bäst i mullrik, lerhaltig och välgödslad jord med ett PH-värde över 6. När den etablerat sig kan du regelbundet gödsla med hönsgödsel, gödselvatten eller vad du har till hands. Kål är känslig för torka och mår bäst av regelbunden vattning, särskilt under sommarmånaderna. Att odla kål i täckodling är praktiskt då det minskar behovet av vattning och de känsliga rötterna skyddas.

Läs också:
Täckodling – latmansmetod som ger nytt liv till jorden

Förodla kålen för bättre resultat

Förodla gärna plantorna i till exempel en fröbricka inomhus eller i växthus omkring 4–6 veckor innan utplantering. När plantorna fått sina första blad så trivs de bäst om du ställer dem svalt, i omkring 15 grader. Kål har känsliga rötter så var försiktig när du planterar om eller ut dem. Se också till att långsamt vänja dem vid kyla vid utplantering, till exempel genom att använda fiberduk den första veckan. Kål tål ett par frostnätter, men det är inte bra om det blir kallt flera dagar i sträck, så vänta med att plantera ut tills vädret är tillräckligt milt.

Vid utplanteringen bör du vara noga med vattningen så att inte plantan torkar innan den rotat sig. Sätt gärna plantorna lite djupare än de står i krukorna. Avstånd mellan plantorna i landet beror på kålsort och anges på fröpåsen. 

Se alla våra grönsaksfröer

Kål och skadedjur

Kål är en växt som kan bli helt eliminerad av kålfjärilar, larver, kålflugor och sniglar. Enklast är att skydda odlingen med kålduk, den hindrar även hungriga harar och rådjur. Sent på hösten då det är kyligare och insekterna börjar minska går det ofta att ta av duken och njuta av det frodiga bladverket.

Läs också:
7 tips: Så motverkar du angrepp från kålälskande insekter

Kål är inte bara utsatt för djur utan också sjukdomar som klumprotsjuka. För att undvika alla dessa tråkigheter som ibland övervintrar i jorden bör du byta plats på kålen varje år och helst vänta upp till 8 år innan kål återigen odlas på samma plats. Förbered gärna jorden året innan genom att så gröngödslingsväxter på platsen eller gödsla, det ger en näringsrik grund.  

Foto: Liselotte Roll

Många sorters kål

Kål finns i många former och en del växer även vilt som till exempel strandkål och kirskål. Här är några vanligare sorter som du kan odla själv; 

 • Svartkål/palmkål
  En vacker nästan grönblå kål som även passar i rabatten. Odlades redan under 1700-talet i Italien. Skördas med fördel efter ett par frostnätter.
 • Grönkål
  Finns i flera färger och har odlats sedan vikingatiden. Sägs vara den nyttigaste kålsorten. Godast efter frost.
 • Blomkål
  Nådde norden på 1600-talet, numera finns den även i roliga färger som lila och orange.
 • Vitkål
  Odlades redan i antikens Rom och blev mycket populär under senmedeltid då man upptäckte att det gick att göra surkål av den, men användningsområdena är förstås mycket fler än så.

Krispig kålsallad (utmärkt tillbehör till hamburgaren)

 • Valfri kål till exempel vitkål, rödkål eller grönkål skuren i bitar ca 5dl
 • Lök 1st hackad
 • Majonnäs ½ dl (eller vegansk majonnäs)
 • Dijonsenap 1 tsk
 • Vitlök 1 riven klyfta
 • Salt och peppar


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Växtguider för olika kålsorter

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

179:-
Läs mer

Snigelkant till pallkrage

Längd 120 cm, Silver

149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen