Ett grönskande och blommande berg låter nästan som en saga, men det går faktiskt att få till, trots att den karga bergsmiljön ofta innebär tunna jordlager och risk för torka. Här berättar vi hur.

Odla på berg

Att odla på berg kan vara knepigt då jordlagret ofta är tunt, jorden torkar lätt i solen och det går inte att gräva särskilt djupt. Men det finns knep att ta till. Framförallt gäller det att i största möjliga mån arbeta med de växter som trivs istället för att försöka uppnå det ouppnåeliga. Växter som tål en del torka och dessutom har grunda rotsystem har bäst förutsättningar att klara av miljön på ett berg, de blir därmed utmärkta att använda som bas. 

Vill du även odla växter som kräver mer jord, till exempel grönsaker blir det lättare om du skapar terrasser med upphöjda bäddar. Genom att tackodla, det vill anlägga en lasagne med organiskt kompostmaterial skapar du en frisk jord som håller vatten, syre och näring på ett effektivt sätt, vilket är särskilt betydelsefullt i den väderutsatta miljön. Är bädden runt 40 cm djup kan du odla det mesta utom träd, klängväxter och buskar, vill du odla även detta så behöver du ofta ytterligare ett par decimeter jord.  

Terrasser ger bättre odlingsmöjligheter 

Genom att bygga terrasser får du inte bara djupare jord, du hindrar den också från att svepas bort vid kraftiga regn. En terrass kan se mycket olika ut och anpassas efter miljön. Kanterna kan till exempel byggas av sten, trä, timmer eller stål, om det inte finns någon plan platå att utgå måste även detta byggas. Lägger du en droppbevattning i odlingarna underlättas bevattningen betydligt. 

Växter som passar på berg 

Enklast är att välja tuffa, torktåliga växter som trivs i bergsmiljö, dessa ser också mest naturliga ut och nöjer sig ofta med att växa i skrevor på berget. Stenpartiväxter är exempel växter som trivs bra, men tänk på att de vill ha det ganska torrt om fötterna, se därför till att överflödigt vatten kan rinna undan eller lägg lecakulor eller sten i botten av skrevorna som dränering. En stor fördel med att välja torktåliga växter är att de ofta klarar sig själva om du åker bort, det är därför perfekta på landställen, många av dessa plantor gillar även mager jord och behöver därmed inte särskilt mycket gödsel.

Men ser de inte lite trista ut? Nej, många torktåliga bergsväxter är både färgglada och pråliga och de kan kombineras med exempelvis färgstarka rhododendron. Det finns också många bergsväxter som går i sobert blått och silver. Hittar du växter som trivs på ditt berg så tveka inte att använda dem på många ställen, det ger ofta ett fint helhetsintryck. 

Tips på växter som trivs bra på berg  

  • Rhododendron 
  • Alpin akleja 
  • Bergenia 
  • Backtimjan i olika färger 
  • Alpklematis 
  • Mossflox 
  • Trädgårdstok 
  • Silverarv 
  • Rosenspirea 
  • Taklök 
  • Gul fetknopp 
  • Fjärilsbuske Empire Blue 
  • Timjan 
  • Kattfot 
  • Nejlika 
  • Nävor

Utnyttja utlöpare

Många växter har utlöpare, grenar som sträcker sig långt ifrån växtplatsen, dessa är särskilt praktiska på berg då de kan täcka in områden där det helt saknas jord. Murgrönor är ett exempel, de kan täcka in ett stort område med grönt, men har också ett grunt rotsystem som gör att de klarar att stå i liten skreva. Även murreva och penningblad brukar fungera bra.

Odla på hög höjd 

Ju högre berg, desto mer torka. Det tål att tänka på, inte bara när du väljer växter utan även vid plantering. Frön måste passas noga från att torka ut medan de gror och det kan därför vara en bra idé att förodla dina plantor inomhus eller i växthus. Då blir det lättare att sköta vattningen och växterna får en flygande start.  
Är berget mycket högt kan temperatur och fuktighet skilja sig från den nedanför berget, då blir odlingssäsongen ofta kortare och det blir extra viktigt att välja växter som är härdiga för zonen.

Att odla på berg kan vara en utmaning, men det går – och när blommorna väller fram ur det grå berget är det verkligen en upplevelse, kontrasterna blir hisnande dramatiska. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Hjärtbergenia

Ø11 cm, Rosa

8490
3 för 219:-
Läs mer

Mossflox, olika sorter

Ø12 cm, Flera färger

5990
3 för 139:-
Läs mer

Kryddtimjan

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen