Tomater – odla dina egna
Tomater kan odlas både inomhus, på balkong och på friland i trädgården, så länge de får sol under större delen av dagen.

Vetenskapligt namn (Latin): Solanum lycopersicum
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)
Nyskördade, solmogna tomater direkt på tallriken är en härlig lyx möjlig för de flesta. Tomater är både dekorativa, lätta att lyckas med och belönande.
Olika tomatsorter
Det finns idag mängder av olika sorters tomater, som du säkert har sett i mataffären, där du kan hitta tomater som är runda, formade som päron, små eller riktigt stora, röda, gula eller till och med vita. Det finns många olika typer av tomater bland annat körsbärstomater och plommontomater. Bifftomaterna är vanliga tomater av en något större storlek, som kommer att behöva ha något stöd under sin tillväxtperiod, gärna uppbundna eller i spaljéer. Det samma gäller de plantor som ger mindre tomater, även om påfrestningen av tyngden från frukten inte är lika stor. Busktomater växer dock inte lika högt och behöver sällan ha stöd.
Så tomatfrö eller plantera tomatplantor?
Är du ute i god tid kan du börja så tomaterna inne från februari, en enklare variant är att från april köpa små plantor som planteras om i större krukor. Busk- och körsbärstomater odlas med fördel i kruka på balkong, fönsterbleck och terrass. I växthus och pallkrage trivs de högre sorterna ännu bättre så de kan få hjälp genom uppbindning med pinnar eller snören från taket. Det finns även sorter som passar bra i amplar och lådor, dessa tjuvas vanligtvis inte utan får ett buskigare växtsätt.
Hitta tomatplantor bland våra grönsaksplantor
Odla tomat i kruka, hink eller pallkrage
Ska du odla i kruka på balkong och terrass underlättar det om krukan rymmer mellan 4 och 10 liter jord och är ca 40 cm bred. Höga och smalare kärl eller en hink går också bra. För att tomatplantan inte ska stå blött är det viktigt att det finns hål i kärlets botten så överskottsvatten kan rinna ut. I en pallkrage kan du samplantera dina tomatplantor med t.ex. sallat. Använd en spaljé som stöd och så sallat i framkant.
Så och plantera tomat
Så tomaterna inne från februari till april i sålådor eller små krukor ca 7x7 cm. Räkna med att det tar omkring 8-10 veckor till utplantering.
- Fyll krukorna med 2/3 grönsaksjord eller ekologisk blomjord och toppa upp med såjord.
- Vattna.
- Så fröna och täck med ett tunt lager såjord.
- Fukta sådden med sprayflaska.
- Placera krukorna på ljust och varmt ställe i miniväxthus eller täckta med en plastpåse med hål i för att hålla sådden fuktig och varm.
- När fröna grott kan de placeras svalare med fortsatt behövs mycket ljus, förstärk gärna med växtlampa.
Dags för omplantering
De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen.
- Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen.
- Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr.
Plantera ut tomatplantorna
Efter några veckor är det dags att plantera tomatplantorna i sina slutgiltiga kärl.
- Använd kraftig välgödslad jord t.ex. grönsaksjord. Detta gäller även vid uppväxta plantor.
- För bästa resultat planterar du plantorna med ett avstånd omkring 40 till 60 centimeter. De ska stå djupare än de gjort i sitt förkultiverade stadium, så att nya rötter kan växa ut från stammen. Det är bra att luckra jorden och vattna den regelbundet.
Skötsel tomatplantor
Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol. Dessa krav kombineras med ett väldigt stort behov av både vatten och näring, så räkna med att du kommer att behöva hjälpa dina tomatplantor med omfattande bevattning och tillskott av näring. De insatser som du gör kommer dock att rendera i en omfattande skörd, så all kraft och energi som du lägger ner på dina tomatplantor kommer att betala sig i rikliga och underbart goda skördar.
- Placering
Tomater vill mogna i solen så välj en solig och varm plats i lä, därför kan ett växthus vara den bästa platsen att låta tomaterna växa på, men det går såklart att odla dem i friland, i pallkrage eller i kruka. - Vattning
Vattna regelbundet, du kan se att bladen hänger om tomatplantan blir för torr. - Jord
Jorden behöver vara näringsrik och dessutom ha en bra dränerande förmåga. Eftersom tomatplantan är törstig är det viktigt att jorden är bra på att hålla fukt och ett pH-värde på jorden mellan 6 och 7 är att föredra. - Näring
Vattna med växtnäring under hela odlingssäsongen, följ doseringsanvisningen på flaskan. Jordens näring räcker inte hela säsongen. - Beskäring och stöd
Busk- och ampeltomater behöver vanligtvis inte tjuvas utan de får ett buskigare växtsätt och klarar sig utan stöd. Höga tomatsorter behöver tjuvas, det innebär att du plockar bort de små skott som växter upp i grenvecken. De behöver även bindas upp med hjälp av pinnar och snöre, vissa sorter kan bli uppåt 2 meter på gynnsamma platser. När fjärde eller femte klasen av blommor på höjden börjar växa fram är det en bra idé att binda upp plantan och knoppa den. Skaka gärna plantan något under blomning för en smidigare befruktning.
Förhindra skadeangrepp
Tomater är en av de växter som kan drabbas av både sjukdomar och skadeinsekter. Det kan ibland handla om bladlöss och vita flygare, speciellt i växthus. Genom att duscha plantorna kan du undvika det värsta av angreppen. Att tomatplantorna drabbas av svampangrepp, bakterier eller virus är ganska vanligt och anledningen till det är odlingsförhållanden som inte är speciellt bra. Tänk därför på att plantera med väl tilltagna avstånd mellan plantorna, lufta dem och byta ut jorden helt mellan varje säsong.
Se upp för kylan
När värmen kommer är det dags att vänja tomatplantorna vid utomhusklimatet. Börja försiktigt med några timmar på varm plats utan direkt sol och utöka successivt till hela dagar och full sol. Tomater tycker inte om kylan, vid temperaturer under 10 grader blir bladen lätt skadade. Ta in eller täck plantorna med fiberduk för att undvika kylskador.
Snabbfakta tomat
- Tomaten kallas också för paradisäpple eller kärleksäpple
- Mogna tomater har inte så lång hållbarhet och ska inte förvaras i kyl – idealiska förvaringstemperaturen för tomater är 14 plusgrader för bästa smak
- Finns två olika huvudtyper av tomat – vanlig tomat och busktomat
- Lätt att odla men väldigt känslig för frost, hårda vindar och vissa sjukdomar
- Vill gärna ge mycket frukt, vilket gör tomatplantan beroende av mycket vatten och näring
- Tomaten härstammar från Sydamerika och i synnerhet Peru och spreds över världen i samband med att spanjorerna kom till Sydamerika. Till Europa kom tomaten på 1540-talet.
- Botaniskt räknat så klassas tomatens frukt som ett bär
- Den största tomaten som odlats fram vägde 3,53 kilo och odlades av Gordon Graham i Oklahoma 1987