Odla vackra tagetes – motverka skadliga nematoder

Det fullkomligt kryllar av mikroliv i våra jordar, det mesta gör nytta – men inte allt. Genom att odla färgsprakande tagetes kan du hålla jorden fri från nematoder som vill äta på växternas rötter.

Odla vackra tagetes – motverka skadliga nematoder

Om du tar upp en näve jord har du förmodligen ett lass med nematoder, en slags rundmaskar i din hand. Det finns ungefär en miljon arter, även om bara cirka 28 000 fått egna namn. Trikiner, spolmask och springmask är alla exempel på nematoder, just dessa kan göra oss sjuka, men andra kan användas till bra saker som att bekämpa mördarsniglar. Det finns bra nematoder och sämre, helt enkelt. I jorden lever de flesta på bakterier, många gör nytta genom att äta skadedjur, medan vissa av dem kan skada växter och deras rötter.

Rotsårsnematoder

Rotsårsnematoder är kanske de nematoder som odlaren fruktar mest, dessa små rundmaskar tränger in i växternas rötter och orsakar där skador som gör att växten inte kan utvecklas som den ska. Angripna växter drabbas hårdare av torka och kyla vilket leder till att skörden försämras. Ibland förvärras skadan av att svampar och bakterier tar sig in i de rotsår som rotsårsnematoderna orsakat. Våra älskade rosor är särskilt känsliga, men ofta drabbas även jordgubbar, morötter, lök, potatis, hallon, svarta vinbär och majs.

Hur vet jag om en planta drabbats av rotsårsnematoder?

Det kan ibland vara svårt att se om en planta är drabbad av rotsårsnematoder då vattenbrist, näringsbrist och andra angrepp också kan få en planta att se risig ut. Ibland går det dock att upptäcka svulster, ett tovigt rotsystem eller förvridna vissnande växtdelar.

Rötterna till en tomatplanta som har drabbats av nematoder.

   
Rotsårsnematoder kan överleva i jorden i flera år och övervintrar i alla stadier, de sprids vidare med gammalt växtmaterial och kan förekomma i alla jordar, även om de återfinns något mer i lerhaltiga. 

Tagetes – en vacker bot mot nematoder 

Planterar du om i ny jord försvinner problemen med rotsårsnematoder och jordtrötthet, men det kan kännas besvärligt om ytan är stor. Du kan tillföra organiskt material som främjar mikrolivet, det stärker växterna, men det enklaste är kanske att så tagetes och då gärna sammetstagetes Tagetes Patula som utsöndrar mycket ämnen som rotsårsnematoder inte tål.

Dessa tagetes fungerar utmärkt i samplanteringar och finns i många färger som exempelvis gult, orange, ljust solgul, vitt och hallonrosa. Ämnen som utsöndras från levande tagetesrötter sägs inte bara avskräcka rotsårsnematoder utan även vissa skadeinsekter, det har till och med hävdats att ämnet skulle ha en effekt på vägglöss.

Odla tagetes

Alla sorters tagetes är lättodlade och lättskötta, de klarar ofta både vind, hård sol och skugga. Kanske är deras värsta fiende mördarsniglar, men om dessa hålls undan blommar dessa vackra blommor villigt hela sommaren oavsett om de står i krukor, land eller rabatter.

Genom att förodla tagetes eller köpa plantor ger du dem ett försprång mot sniglarna som gärna ger sig på späda frösådda plantor. Sammetstagetes brukar bli runt 20–25 cm höga och har ett kompakt växtsätt, nyper du bort de första blommorna blir de större och buskigare.

Så motarbetar du skadliga nematoder

  • Samplantera med tagetes, gärna olika sorter av sammetstagetes Tagetes Patula.
  • Plantera bara växter som ser friska ut.
  • Rengör redskap som använts i andra jordar.
  • Odla i växtföljd, undvik att odla samma gröda år efter år på samma plats. 
  • Odla nematodresistenta grödor. Du kan också variera från år till år mellan mottagliga och resistenta sorter.
  • Stärk jordens balans genom att tillföra organiskt material till exempel kompost och bokashi.

Så gör du vid synliga angrepp av rotsårsnematoder

  • Odla tagetes, gärna sammetstagetes Tagetes Patula.
  • Byt ut jorden.
  • Gör dig av med sjuka växter och växtdelar (men lägg dem inte i komposten).


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen