Trädgårdskalender höst – detta kan du göra i trädgården på hösten

På hösten sänker sig lugnet över trädgården och du kan omsorgsfullt förbereda inför vintern och kommande vår, men samtidigt njuta av att vårlökarna äntligen blommar.

Trädgårdskalender höst – detta kan du göra i trädgården på hösten

I vår stilguide – En värld av trädgårdar – kan du låta dig inspireras av olika trädgårdsstilar: klassisk, nordisk, jordnära, romantisk, medelhavs- och japandi-trädgård. Nedan skriver vi generelt om trädgården på hösten, därefter djupdyker vi i mer konkreta tips för varje stil. Många av oss har inte bara en stil i trädgården, vi mixar och matchar flera olika, så här finns det massor av matnyttiga tips för dig som ska höst-fixa i trädgården.

Köp och plantera höstlökar för att få rabatterna fyllda med blommor till våren.

Trädgårdssyslor på hösten

Krispig luft och uppfriskande regn, ett tänt ljus på köksbordet. Hösten är för många lugnets tid. Hjälp trädgården att förbereda sig inför vintern och njut skörden av frukter och grönsaker. Plocka vackra buketter och samla fröer, passa också gärna på att utnyttja höstregnen, planterar du fruktträd, buskar och perenner nu får du automatisk hjälp med bevattningen.

  • Beskär träd och buskar som ska höstbeskäras. Är du osäker på vilka av dina träd och buskar som ska beskäras på hösten kan du läsa våra växtguider för respektive sort.
  • Skydda känsliga växter. Bädda in köldkänsliga växter i granris eller liknande så att de klarar vintern. Kratta in höstlöv som skyddande täcken i rabatter och land. Sätt gnagskydd på stammar som är begärliga för harar och rådjur.
  • Förebyggande arbete. Rengör krukor och kärl så att sjukdomar inte sprids från ett år till ett annat.
  • Städa undan. Plocka in verktyg och liknande som kan skadas under snön.
  • Se upp! Låt perennerna stå som de är och bli till vackra frostsiluetter i vinter, du kan beskära dem till våren.
  • Säkerställ en färggrann vår. Plantera träd, buskar, perenner och lökar som tulpaner, vårkrokus och hyacinter för en färgexplosion i vår.
  • Plocka in knölarna. Gräv upp och vinterförvara dina dahlialökar.
  • Förbered för tidig start. Bygg en varmbänk, en varmbänk ger möjlighet att komma igång med odling rekordtidigt om våren.

Höst i en värld av trädgårdar

Olika trädgårdar har olika behov för skötsel. Nedan följer de viktigaste tipsen för de sex olika stilarna i vår stilguide – En värld av trädgårdar.

Klassisk trädgård på hösten

I den klassiska trädgården är hösten en tid för beskärning och omsorgsfull planering inför nästa vår.

  • En välkomnande entré
    Även om sommaren är över för detta året så betyder det inte att du inte kan välkomna dig själv och dina gäster med vackra samplanteringar i kruka. Plantera ljung, kål och andra höstväxter i kruka och ampel.
      
  • Rensa i rabatterna
    Nu är det dags för vårlökarna att börja blomma. Låt dina dahlior blomma i all sin prakt genom att städa bort vissna blommor och löv.
     
  • Plantera höstlökar
    Förbered inför våren genom att plantera dina höstlökar så att du får prunkande rabatter nästa år. Allt från tulpaner till påskliljor.

   

Nordisk trädgård på hösten

Den nordiska trädgården går nu in i en fas där gräsmattan får vila i en lite längre grön skrud, uteplatsen städas rent och grill och växter skyddas inför vintern.

  • Gräsmatta med lite högre gräs
    Klipp inte ner gräsmattan allt för lågt, utan låt gräset vara drygt fem centimeter högt så klarar den vintern bättre.
     
  • Täck känsliga växter och dylikt
    Skydda känsliga växter genom att täcka dem och täckskydda rabatter. Täck även utemöbler, grill och ställ undan krukor som inte tål frost.
       
  • Täck känsliga växter och dylikt
    Blås bort löv från gångar och uteplats, och kompostera dessa, så blir det mindre jobb till våren.

    

Jordnära trädgård på hösten

På hösten är det fortsatt full fart i den jordnära trädgården. Nu skördas mycket ätbart och läggs in för att du ska ha massor av gott att ta av i skafferiet och frysen under vintern.

  • Kompostera löv
    Löv och småpinnar kan samlas ihop och läggas i komposten så att du har jordförbättring kommande växtsäsonger.
     
  • Kökslandet blir din tillflyktsort. Många ätbara växter kan gott fortsätta att få växa till sig. Morötter klarar sig exempelvis bra fram tills dess att tjälen slår till. Vissa sorters kål (till exempel grönkål) blir till och med godare (sötare) om de får stå kvar över en köldknäpp eller två. Jordärtskockorna kan du låta vara och skörda till våren igen.
     
  • Skörda och lägg in ätbart
    Nu är det skördetid. Det är dags att skörda sådant som kål, sena sorters äpplen, potatis och andra rotfrukter och frukter. Salta, sylta, fermentera och torka så att du har skafferiet fullt inför vintern. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din skörd.
     
  • Plantera vitlök
    Vitlök går bra att odla hela vägen in på senhösten och den klarar vintern bra.

    

Romantisk trädgård på hösten

På hösten går den romantiska trädgården in i en lugnare period, men nog finns det rosor som blommar även på hösten och nu spirar ju även vårlökarna i all sin prakt.

  • Beskär
    Nu är det tid att ta tag i de rosor - och andra buskar - som ska beskäras på hösten.
     
  • Höst-entré
    Samplantera i krukor fyllda med höstblommor såsom aster och mixa in lökväxter för att skapa nivåer. Eller varför inte låta en enda stor krysantemum fånga dina besökares blickar.
     
  • Plantera lökar för blomning till våren
    Se till att din romantiska trädgård blommar även tidig vår nästa år, genom att plantera höstlökar såsom tulpaner och hyacint.

    

Medelhavsträdgård på hösten

Hösten i en medelhavsträdgård är en stillsam period där mycket handlar om att lyfta in krukor med känsliga växter, och att se till att du inte har krukor och utekök kvar ute utan skydd från regn, frost och annat som kan skada dem.

  • Skydda medelhavsväxter från sen frost
    Se till att känsliga medelhavsväxter som oliv- och citrusträd är skyddade från de sista kalla nätterna. Plocka in känsliga växter.
     
  • Dags att stänga uteköket
    Att samlas runt uteköket är standard i en medelhavsträdgård. Men på hösten blir det inte lika många sena grill- eller pizzaugnskvällar, och när regnen börjar komma är det bra om dessa produkter täcks.

    

Japandi-trädgård på hösten

I japandi-trädgården är hösten fortsatt ganska färggrann, men i mer röda och gröna toner. Nu är det dags att se över dammen så att du inte får skador på elektronik och filter när frosten kommer, och städa bort löv som faller ner på i vattnet och på öppna ytor av bark eller mossa.

  • Stänga dammen
    När det börjar bli risk för frost ute är det dags att plocka in dammpump och filter som annars kan ta skada när vattnet fryser till is. På senhösten bör du även fiska upp löv och annat som flyter runt på ytan, så att det blir mindre jobb till våren och risken för dålig vattenbalans minskar.
     
  • Tillför känsla med belysning
    Solcellslampor längs trädgårdsgångarna och uplights riktade mot kronan på din japanska lönn gör att din japandi-trädgård fungerar minst lika bra för återkoppling även när höstmörkret gör sitt antågande.
     
  • Städa i trädgården
    För att känslan av zen och harmoni ska bestå även under hösten gäller det även att hålla löv och annat borta ur rabatter, gånar och på öppna ytor. Många gånger väljer man täckbark på öppna ytor i japandi-trädgårdar och då är det viktigt att hålla dessa fria från ogräs.

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.



Murbinka

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer

Stäppsalvia 'Caradonna'

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Stockros 'Pleniflora'

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer

Purpurviol

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Blå Bolltistel 'Taplow Blue'

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Röd Solhatt 'Magnus'

Ø11 cm, Rosa

8490
3 för 219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen