Oktober – klar luft och mustiga färger
Ute kan vi njuta av frisk och klar luft och låta trädgården långsamt gå i vila inför vintern. Oktober bjuder på mustiga färger på träd och buskar. Dagarna blir kortare och vi kurar in oss i våra hem, tänder ljus och myser.

Hösten är här!
Nu är det dags att ta hand om den sista skörden, kratta löv, höstplantera och kanske flytta några perenner och buskar, rengöra verktyg och krukor innan vintern tar sitt grepp om trädgården. Placera ut ljuslyktor och marschaller på uteplatsen och skapa blickfång under de mörka höstkvällarna.
Höstfint på uteplatsen – tips på vad som håller hela vintern
- Höstens klassiker - Ljung som finns i många sorter och färger håller sig bra hela vintern, önskar man mer speciella färger finns de även varianter som fått lite hjälp på traven med kulören till t.ex. lila, gul och orange.
- Barrväxter som ceder, sockertoppsgran, tujor och enar står utan problem hela vintern och mer därtill i krukor och kärl. Det är fint att mixa olika sorters barrväxter och ljung till en vintrig ”potgarden”, även alunrotens blad håller otroligt bra om än kanske inte en hel vargavinter.
- Pumpor i orange nyanser är fina inslag att lägga bland krukorna. När advent närmar sig byts de enkelt ut till juligare detaljer eller små tomtar.
Våra småfåglar
Plocka fram fågelmatarna och börja mata fåglarna. Ska du lyckas med fågelmatningen bör du starta tidigt. Då vänjer sig ”stamtruppen” vid att det finns mat hos dig. Vilka som ingår i stamtruppen varierar. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta om gråsparvar och/eller pilfinkar, ute på landsbygden om mesar och ibland även pilfinkar.
På hösten slipper vi städa
Låt vissnande perenner och löv ligga kvar i rabatten och runt buskar och träd över vintern, det skyddar växternas rötter mot kylan.
Räfsa bort löven från gräsmattan och använd även dem som täckmaterial i rabatterna. Du kan även klippa löven med gräsklipparen, då ger du samtidigt gräsmattan näring, miljövänligt och smidigt!
Plantera lök
Det går fortfarande bra att plantera ner lökar som tulpanlök, narcisser och alliumlökar om du inte hunnit det ännu. Sätter du dem i grupper om flera ger det ett maffigare intryck när de blommar till våren.
Se hela vårt sortiment av höstlökar
Lökar kan också sättas i större krukor på balkong och terrass. Du kan få plats med ganska många i olika nivåer och får på så sätt en längre blomning, så kallad lasagneplantering. Välj tre sorter som blommar i olika perioder och plantera dessa i lager med den sort som blommar senast längst ner i krukan och den som blommar först överst.
Egen vitlök
För att kunna skörda egen vitlök nästa säsong ska denna planteras nu på hösten. Har du ett grönsaksland finns det säkert plats för den efter sommarens skörd. Vitlöken kan även planteras ner lite varstans i trädgården.
Gräsmattan
Årets sista gräsklippning bör inte vara för kortklippt. Ställ klipparen på en eller två snäpp högre klipphöjd, det ger gräset bättre övervintringsmöjligheter.
Skydda växterna
Sätt upp gnagskydd och nät för att förhindra skador av rådjur och harar. Att näta in hela busken eller huvudstammen på fruktträd med hönsnät är det effektivaste sättet att skydda växten.
Odla inne på hösten
Även i de södra delarna av landet börjar det nu bli för kallt och mörkt för att odla ute så nu är det dags att göra plats inomhus för odling av örter, groddar och tomater. För att lyckas behövs extra växtbelysning.
Växter för en frisk och skön vardag
Vårt inomhusklimat blir ofta torrt och lite trist när vi stänger in oss inför vintern. Växter i alla rum ökar luftfuktigheten.
Några av våra lättskötta favoriter är fetbladsväxter som penningträd / paradisträd (Crassula), svärmorstunga (Sanciveria) och aloe vera. Sätt dem tätt och trevligt i en bred kruka eller skål så har du fått dig ett fint arrangemang att njuta av hela vintern.
Andra tåliga växter är gullranka (Epipremnum), garderobsblomma (Zamioculcas) och dracena.
Unna dig själv eller en vän lite lyx i vardagen med en härlig bukett höstblommor. Mixa själv bland säsongens utvalda favoriter eller köp en bukett färdig att sätt i vas.