Orkidéer – naturens konstverk, vi tipsar om nya sätt att använda dem

Orkidéer – naturens konstverk, vi tipsar om nya sätt att använda dem

Orkidéer är en av våra största favoriter. Med sina härliga färgnyanser, vackra blommor och olika sorter är de alla exempel på naturens fantastiska konstverk. Phalaenopsis eller brudorkidén är den populäraste sorten i Sverige, den är lätt att sköta och tillför färg och liv varhelst den placeras. Vi har ett stort urval av brudorkidéer så du hittar säkert din favoritorkidé hos oss!

5 sätt att arrangera din orkidé

Förutom att placera en orkidé i en kruka och ställa i fönstret följer här några tips om hur du kan arrangera din orkidé. Låt fantasin flöda med ärvda gamla skålar eller loppisfynd.

1. Plantera ihop 3-5 orkidéer i en skål eller stor kruka toppat med dekorationssten, mossa eller bark. Även fint att sätta en grön växt med rankor i samma arrangemang t.ex. plättar i luften.
2. Plantera orkidén i cylindervas.
3. Linda ett klot av mossa kring rötterna och häng upp orkidén som en svävande växt, även kallat, Kokedama. Vattna genom att spraya klotet eller ta ner och doppa klotet i vatten då och då.
4. Placera orkidén i ampel och ta bort blompinnar så stjälkarna får hänga fritt.
5. Sätt orkidén med bara rötter i en vas tillsammans med en kvist murgröna. Detta arrangemang håller minst 6 veckor, troligtvis längre om du byter vatten lite då och då.

Placering

Phalaenopsis trivs med att stå ljust och varmt, undvik direkt solljus eller närhet till värmekällor. Ett norrfönster eller plats en bit in i rummet fungerar oftast utmärkt. Brudorkidéer blommar minst 1 månad allra oftast upp till 3 månader om de får tillräckligt mycket vatten. I vissa fall kommer det en ny stängel redan innan de andra vissnat ner, andra gånger får man vänta flera månader innan den behagar blomma om.

Vattning

Vattna 1-3 gånger per vecka beroende på värme, ljus och om orkidén blommar eller inte. Sommartid med höga temperaturer gör inte bara oss törstigare, även växterna vill ha mer vatten. Ljuset spelar också in, står orkidén i ett norrfönster under vintern utan blommor räcker det med att vattna sparsamt 1 gång i veckan. Vattna antingen genom att doppa hela krukan i vatten, hålla den under kranen eller duscha den i några sekunder. Det går bra att vattna en orkidé som ”vanligt” alltså med vattenkanna eller dylikt. Var då noga med att den inte får för mycket vatten varje gång. När orkidéns luftrötter och blad är gröna och saftspäda vet du att den trivs och har tillräckligt med vatten.

Näring

Precis som oss människor så behöver växter näring för att må bra och utvecklas på bästa sätt. Ge dina orkidéer näring en gång i månaden tillsammans med vattningen. Du kan även använda näringsstavar som du trycker ner i krukan. Dessa håller under en längre period.

Efter blomning

Blommorna vissnar efterhand, torkar och faller av. Börjar den tappa blommor som inte torkat är något troligtvis fel, vanligen för lite eller för mycket vatten. När alla blommor fallit kan du antingen skära av hela stängeln, då kan det ta lite längre tid innan nya blomstänglar kommer upp men du slipper å andra sidan att titta på en torkad stängel. Du kan också skära av toppen av blomsterstängeln, lämna ungefär en tredjedel. Du kan se var det kommer nya skott. Ett sätt att påskynda bildandet av nya blomställningar är att ställa orkidén ljust och svalt i 2-3 veckor. När blomställningarna kommer upp kan man sätta dit en stödpinne om du vill. Önskar du blommor hela tiden köper du enklast nya och matar komposten med de gamla.

Orkidékompost eller mossa

De flesta Orkidéer är epifyter alltså växter som lever på andra träd eller växter där de klamrar sig fast med långa luftrötter som samlar vatten och näringsämnen från omgivningen. Våra hem är dock sällan lika fuktiga som regnskogen så för att orkidén ska trivas planteras den vanligtvis i en barkblandning som kallas orkidéjord. Den är luftig så rötterna får mycket luft och fukt. När vi hänger upp orkidén i en mossboll till exempel är det mossan som får agera fukthållare. Det finns även en speciell orkidémossa som håller fukten bra, den kan du både ha i ampel, kruka och arrangemang.

Phalaenopsis Royal Blue

Är en vanlig Phalaenopsis som injicerats med bläck från botten av blomsterstängeln så att blommorna blir blå. Effekten av färgningen är dock ganska kortvarig. Knoppar som slår ut efter köpet kommer att vara ljusare blå eller vita, beroende på hur långt de hade kommit under injektionen.

 Vill du veta mer?

Orkidéer - så lyckas du >>

Se vårt sortiment av orkidéer här >>