Orkidéer - så lyckas du

Orkidéer - så lyckas du

Orkidén är en av världens största växtfamiljer med nära 25000 olika arter. Den i särklass populäraste sorten i Norden är brudorkidén som trivs bra och sprider mycket glädje i våra hem. Brudorkidén finns i många nyanser av rosa, gult och vitt.

Placering

Orkidén placeras ljust men inte i direkt solljus, den trivs bäst i rumstemperatur mellan 18-25 grader. Blommorna ska planteras i särskild orkidékompost, den består av barkbitar med olika struktur som ger tillräckligt poröst material för att orkidéernas rötter ska trivas.

Vattning av orkidé

Det bästa är att vattna blomman genom att doppa krukan i en hink med rumstempererat vatten, så att den blir ordentligt genomdränkt, sedan lyfta upp och låta den rinna av. Låt inte orkidén stå i vatten, det skadar rötterna. Rötterna ska planteras tillräckligt luftigt så att de torkar upp mellan vattningarna.

Näring

Under blomning ges orkidénäring en gång i månaden i samband med vattning. Omblomning: Klipp ned vissna och torkade stänglar. Vattna sparsamt under viloperioden då växten inte blommar. Använd orkidéjord, orkidénäring och transparenta krukor vid omplantering.

Små tips för orkidéen

  • Placera orkidéerna i öster- eller västerfönster sommartid, undvik alltför mycket sol
  • Det finns särskild näring som är anpassad till orkidéer, näringen finns både flytande och i pulverform, det är viktigt att följa doseringen på förpackningen och inte överdosera.
  • Orkidén behöver planteras om när den håller på att växa ur krukan eller när komposten är så nedbruten att den förlorat sin luftighet.

Vill du veta mer?

Orkidéer - nya sätt att använda dem >>

Se vårt unika utbud av orkidéer >>