Orkidé – fakta och skötselråd

Orkidén är en exotisk, flerårig ört som finns i nära 25 000 olika arter. Med upprätta stjälkar och blommor i klasar är det en växt som skiljer sig från mängden. Det finns en myt om att orkidéer är kräsna och svåra att sköta – men sanningen är tvärtom att blomman är otroligt lättskött. Lär dig hur du lyckas med din orkidé här!

Orkidé – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Orchidaceae
Familj: Orkidéer, Sparrisordningen

Orkidéer växer vilt runt om i Asien och i Australien där den klamrar sig fast på träd och fångar upp ljummet regnvatten längs med trädstammen. I Sverige heter den vanligaste arten brudorkidé (phalaenopsis), denna finns i en mängd färger och är lätt att lyckas med hemma.

Skötsel av orkidé

  • Placering
    Orkidén älskar ljus men vill inte stå i direkt solljus. Den trivs bra i rumstemperatur mellan 18–25 grader.
     
  • Jord
    Blommorna ska planteras i särskild orkidékompost, den består av barkbitar med olika struktur som ger ett poröst material där orkidéns rötter trivs.
     
  • Vattning
    När rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt är det dags att vattna. Det är generellt var 5–12 dag, mindre under viloperiod och mer under växtperiod.

    1. Ställ blomman i en hink med rumstempererat vatten tills den är genomdränkt.
    2. Lyft upp orkidén och låt den rinna av.
    3. Innan du placerar tillbaka växten, fyll krukan med dekorationssten och häll sedan i vatten upp till stenarnas kant. Det ger hög luftfuktighet som orkidén gillar.
     
  • Näring
    Under blomning ges orkidénäring en gång i månaden i samband med vattning. Det finns särskild näring anpassad till orkidéer i både flytande och pulverform. Följ anvisningarna på förpackningen och överdosera inte.

Så får du orkidén att blomma igen

En orkidé behöver regelbunden vattning men vill helst inte stå i vatten en längre tid för att må bra. Här är fem andra tips som gör att din orkidé trivs – och förhoppningsvis blommar igen.

  1. Omplantering
    Orkidén behöver planteras om när den håller på att växa ur krukan eller när komposten i jorden är så nedbruten att den förlorat sin luftighet. Använd en transparent kruka vid omplantering.
  2. Beskär orkidén
    För att din orkidé ska blomma om, klipp ned vissna och torkade stänglar. När stängeln är brun är den redo att klippas bort. Luftrötterna samlar vatten och ger energi till plantan, klipp inte bort dessa eller andra rötter som är gröna.
  3. Byt plats
    Har bladen fått små svarta fläckar? Då står orkidén i för starkt solljus. Byt fönster eller placera blomman bakom en skir gardin som skydd mot solen.
  4. Öka luftfuktigheten
    Ha en sprayflaska i närheten för att ge växtens blad ökad luftfuktighet i det torra inomhusklimatet. Spruta inte vatten direkt på blommorna, de är känsliga för fukt.
  5. Rätt jord och näring
    Tillbehör du bör ha är orkidéjord och tillhörande näring för att växten ska trivas optimalt.

Se alla våra orkidéer

Vill du veta mer?

Du är här:


Orkidéjord

4 L

7990
Läs mer

Orkidénäring

500 ml

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen