Palsternacka – odla din egen

Redan under antikens Grekland odlades palsternacka i trädgårdslandet, och även om den för första gången finns dokumenterat omnämnd i Sverige under 1500-talet, tror man att vi har odlat den betydligt längre än så här i landet.

Palsternacka – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Pastinaca sativa
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Att odla palsternacka hemma

Palsternackan är en tacksam växt att odla upp hemma, då den är lättodlad och trivs i de flesta jordtyper av kultiverat slag. För den som njuter av att odla upp sina egna grönsaker och rotfrukter för matlagningen är det en ypperlig grönsak att börja med, då den inte kräver de grönaste av fingrar för att lyckas. Kom igång med odlingen så snart våren tillåter och jorden börjat reda sig, eftersom fröna från palsternackan tar tid på sig att gro. Det räcker med en temperatur på + 4-5 °C i jorden för att så fröna.

Förgro din palsternacka

  • Plantera dina frön i en djup, mullrik och en smula lerhaltig jord som har ett pH-värde på cirka 7,0. Sätt fröna med cirka 1-2 cm djup, ett gallringsavstånd på 8-12 cm och ett radavstånd på 30 -40 cm. Undvik jord som innehåller sten, då palsternackan gärna vill grena sig.
  • Om du vill ha en snabbare grodd kan du även blötlägga fröerna ett dygn innan plantering i ljummet vatten. Annars går det även bra att vattna direkt i såraden innan du planterar ner fröna. Det viktigaste är sedan att aldrig låta jorden torka ut helt under groningstiden.
  • Fröna tar ungefär 21-28 dagar på sig att gro, så låt dig inte oroas om ingenting händer de första två till tre veckorna efter sådd.
  • När plantorna kommit igång behöver de få växa till sig under hösten så var inte för snabb med att börja skörda din palsternacka.

När kan jag skörda min palsternacka?

Desto senare du kan skörda, desto bättre kommer palsternackan att smaka. Det är under hösten som den växter som mest, och lite frost kommer bara att förstärka smakerna på din palsternacka. Du kan till och med låta palsternackan övervintra innan skörd, något som kommer att göra rotfrukten ännu sötare än om den sköras under hösten. Med en övervintring kommer den även att få ett innehåll på upp till tre gånger mer sockerarter. Lämna cirka 2 cm kvar av blasten när du skördar, och förvara sedan din palsternacka som du förvarar morötter. Du kan exempelvis förvara dem i en låda med fuktig sand i källaren, eller så kan de vara kvar på odlingsplatsen om du bara skyddar frukterna med jord eller något annat som täcker och isolerar bra.

Skötselråd för palsternacka

Viktigt att veta om palsternackan är att dess frön har en mycket begränsad levnadstid, och en begränsad grotid. Det är därför alltid att rekommendera att du använder dig av färska frön för att få bästa förutsättningar för din odling. Får du frön över efter en plantering finns det alltså inga rimliga skäl att spara dessa, då de kommer att förlora sin fruktbarhet.

Även om palsternackan i det stora hela är en väldigt problemfri grönsak att odla, finns det en del skötselråd som kan vara bra om du anammar. Bland annat så behöver du ta hand om din odling under hela växtperioden genom att regelbundet rensa från ogräs och se till att hålla en jämn fuktighet.

Jorden kan med fördel även luckras med jämna mellanrum, och även kalkas – för att minimera risken för röta och skorv som annars kan komma. Ibland angrips bladen av minerarlarver, något som kan bekämpas med hjälp av både biologisk och kemisk bekämpning av olika slag, men ibland räcker det bara med att ta bort angripna blad så snart man ser dem och försöka hålla allmänt rent.

Palsternacka planta

Användningsområden

Denna nyttiga rotfrukt är perfekt lämpad för matlagning. Inte bara innehåller den viktiga fibrer, utan den bjuder även på mineralämnen så som exempelvis kalium, fosfor, kalcium, magnesium och vitamin C, E, B1, B2, B6 och folacin. Den kan användas rå i sallader, eller tillagas på olika sätt. Vanligast använd är den i soppor, grytor och buljonger – men den går även att steka eller gratinera i ugnen, eller att koka och göra mos eller puré på.

En kulturväxt som växer både vilt och odlat

Palsternackan har sitt ursprung i Syd- och Mellaneuropa och i sydvästra Asien. Den hittas idag både i vild form i våra diken ända upp till Upplands län och i odlade former i trädgårdsrabatten eller på större odlingsplantager runt om i landet. I vild form kännetecknas den av kraftiga blad och höga blomställningar i gulaktiga färger, medan den odlade varianten kommer med en grövre förtjockad pålrot, densamma som vi sedan äter. Formen på pålroten kan däremot variera, och förekommer både i långsmal variant som i en kortare bred form. Smaken är mild, och används med fördel i soppor och buljonger av olika smaker.

Under medeltiden och renässansen var palsternackan en riktigt populär grönsak, mer än den är idag, även om den fortfarande är en populär rotfrukt i många svenska hem. Vissa menar att den en gång i tiden varit lika viktig för oss som potatisen.

Snabbfakta palsternacka

  • Förekommer både i vilt tillstånd och som odlad i Sverige.
  • En lättodlad och tålig köksväxt.
  • Blir 40-100 cm hög.
  • Den morotsformade roten äts som grönsak och tillhör kategorin rotfrukter.
  • Blommar under sensommaren.
  • Vanligt använd i buljonger och soppor.
  • Roten är vit till färgen, och något större än en morot.
  • Den vildväxande palsternackans saft kan orsaka hudbesvär.

Mer kunskap och inspiration

Så här lyckas du med odling i pallkrage >>
Jordskola - bästa möjliga jord till dina växter >>

Du är här:


Redskapsset
30%

Redskapsset

Längd 38 cm

4193 5990
Läs mer
Kratta lätt Fiskars
30%

Kratta lätt Fiskars

Längd 158 cm

24430 349:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen