Papegojblomma (Strelitzia) – fakta och skötselråd

Det här är plantan som har tagit många hem med storm! Strelitzia, papegojblomma, har fantastiskt vackra och stora blad, och kan bli stor som ett träd. Perfekt för dig som vill skapa en tropisk atmosfär i hemmet.

Papegojblomma (Strelitzia) – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn: Strelitzia
Familj: Papegojblomsväxter (Strelitziaceae)

Många använder växter som dekorativa inslag i hemmet, och papegojblommor är ett bra exempel på växt som ger extra liv till inredningen. De vackra stora, gröna bladen adderar färg och drar blickarna till sig.

Skötselråd för papegojblomma

Papegojblomman trivs bra så länge den får tillräckligt med ljus och vatten. Plantera växten i en kruka med hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna ut, och placera den på en varm, ljus plats.

 • Ljus
  Precis som de flesta tropiska växter, vill papegojblomman stå ljust. Placera den där det är ljust hela dagen, men undvik direkt solljus under för långa stunder.
 • Temperatur
  Vanlig rumstemperatur passar perfekt. Däremot gillar inte papegojblomman att stå i drag och den klarar inte temperaturer under 10 grader. När temperaturen närmar sig 15 grader slutar den växa för att spara energi. 
 • Luftfuktighet
  Papegojblomman trivs allra bäst i hög luftfuktighet. Spraya gärna växten med rumstempererat vatten då och då. Undvik också att den står på ställen där luften är torr, till exempel nära element, öppen spis eller värmepanna.
 • Gödsel och näring
  Växten behöver inte så mycket näring, så länge den får tillräckligt med ljus och vatten, men under sommarhalvåret kan du ge lite flytande, korttidsverkande näring en gång i månaden. Dosera enligt anvisningen på förpackningen. 

Hur ska jag vattna min papegojblomma?

Papegojblomman är törstig och behöver ganska mycket vatten. Jorden ska vara jämnt fuktig, men inte blöt. Exakt hur mycket vatten växten behöver beror på hur stor den är, var den står och vilken tid på året det är. Under sommaren behöver den mer vatten och på vintern mindre.

Det bästa är att vattna underifrån. Lyft på krukan för att känna om den är lätt eller tung, innan du vattnar. Det ger en bra indikation på om det är dags att vattna och hur mycket. Se till att du häller av överflödigt vatten efter en stund, så att inte rötterna blir stående i vatten och riskerar att ruttna.

Flytt ut din papegojblomma på sommaren

Under sommarens varmaste dagar, när temperaturen under både dagarna och nätterna håller sig säkert över 10 grader, trivs papegojblommor utmärkt utomhus, både i sol och skugga.

Plantera om din papegojblomma

Lyft upp växten ur krukan för att se om den behöver planteras om. Om jorden är täckt av synliga rötter är det dags att plantera om. Växten hämmas när rötterna fyller krukan. Byt till en kruka som är 2–3 cm större i diameter, så att rötterna får utrymme. Använd gärna Plantagens blomjord premium och blanda ut jorden med en fjärdedel perlite.

Läs också: 
Omplantering – så lyckas du

Ta sticklingar av papegojblomma

Du kan enkelt skapa fler plantor av din papegojblomma. Lyft upp växten ur sin kruka och hitta sidoskott som har rötter. Dela försiktigt sidoskotten från moderplantan, och se till att du får med dig skottens rötter. Plantera sticklingen i en ny kruka med bra jord, och du har skapat en ny liten planta!

Vanliga problem med papegojblomma

Övervattning är det största och vanligaste problemet med inomhusväxter. Gula blad betyder att växten har fått för mycket vatten. Bruna kanter på bladen visar att den har fått för lite vatten.

Ohyra kan drabba nästan alla växter. Papegojblommor har fina stora blad som kan angripas av sköldlöss, ullöss och trips. Ta för vana att se över bladen på dina växter med jämna mellanrum, så får du chansen att hitta skadedjuren tidigt om olyckan är framme.

Läs också:
Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Olika typer av papegojblomma

Vi tänker på papegojblomman som en grön krukväxt, men i sitt rätta habitat får den fantastiska blommor som pollineras av fåglar. Växten behöver väldigt mycket ljus för att blomma. Därför är det ovanligt att se blommande papegojblommor i Norden, där dygnen är väldigt mörka under vintermånaderna.

 • Strelitzia ‘Nicolai’, Vit papegojblomma
  Vit papegojblomma är den vanligaste varianten i Norden. Med sina stora fjäderformade gröna blad, har plantan blivit en storfavorit i många hem. Kan få blommor i vitt eller lila.
 • Strelitzia ‘Reginae’, Papegojblomma
  En vanlig växt i tropiska områden. Kallas också rätt och slätt papegojblomma. Blommorna är orangea och blå, och säljs som snittblomma i många delar av världen.
 • Strelitzia ‘Augusta’, Jättepapegojblomma
  Kallas också jättepapegojblomma, eller Strelitzia ‘Alba’. Blommorna är vita.

Vi har vit papegojblomma i vårt sortiment. De hittar du här.

Fakta om papegojblomma, Strelitzia

 • Strelitzia växer vilt i Sydafrika, på Madagaskar och i delar av Sydamerika, till exempel i Brasilien.
 • I naturen kan de största exemplaren bli över 10 meter höga.
 • Med tiden får bladen flikiga kanter. I det vilda gör flikarna att växten tål vind bättre. 
 • Papegojblomman fick sitt vetenskapliga namn Strelitzia av den brittiske biologen Joseph Banks, som döpte växten efter drottning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. Hon var Storbritanniens drottning mellan åren 1761 och 1818.
   


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Vit papegojblomma

Höjd 80 cm, Grön

499:-
Läs mer

Perlite

6 L

9990
Läs mer

Premiumjord

4 L

4990
Läs mer

Kruka lera

Ø13 cm, Terrakotta

2490
Läs mer

Vit papegojblomma

Höjd 70 cm, Grön

399:-
Läs mer

Korg Evin

Ø39 cm, Beige

449:-
Läs mer

Planteringskruka Floria

Ø24 cm, Svart

7990
Läs mer

Växtnäring universal

3 L

239:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen