Päron – odla dina egna

Päron – odla dina egna

Päron har verkligen en kär plats i många människors hjärtan och det är en frukt, likt äpple, som är uppskattad att odla själv hemma med hjälp av päronträd.

Vetenskapligt namn (Latin): Pyrus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odla päron

Det är viktigt att det blir rätt från första början och därför är planteringen avgörande för hur väl päronträdet kommer att ta sig, eftersom det kräver precis rätt förutsättningar för att må bra och växa till sig. Så ta tid på dig när du planterar ett päronträd.

Plantera päronträd

 • Päronträd behöver utrymme, gräv därför en grop som är på ungefär en kubikmeter, gärna större.
 • Se till att det finns bra och lucker jord omkring gropen och att rötterna får plats, för de får inte vika uppåt mot kanterna.
 • Längst ner lägger du makadam för att dräneringen ska bli bra. Efter det är det näringsrik, mullrik och väldränerad jord som behövs. Trädet ska komma upp till en nivå som det hade när du köpte det.
 • När det står i en sådan nivå är det dags att hålla trädet rakt och fylla på med samma jord som tidigare. Det är också att placera ut störar som kan stötta trädet de första åren. Tänk på att inte slå ner dem efteråt eftersom det kan skada rotsystemet.
 • När allt är på plats ska jorden plattas till, varpå du fyller på med mer lös jord och vattnar rikligt. Se till att hålla jorden fuktigt, men den får absolut inte vara blöt.

Skötsel och beskärning

Päronträd ser lite olika ut beroende på vilken sort du väljer att plantera, men träden kan bli mellan två och fem meter höga med en blomningstid under tidig sommar. När väl de söta och ljusa blommorna har blommat klart är det dags för själva frukten att träda fram och normalt sett är de klara att skördas under hösten, vissa till och med så sent som in på vintern.

Gödsling ska göras med försiktighet i början av trädets liv och det är först efter ett par år som du kan börja gödsla rikligt. Stallgödsel eller vanlig trädgårdsgödsel är bra för päronträdet.

De första åren behöver du inte beskära trädet speciellt mycket, men gör det gärna precis vid plantering. Efter det ska päronträdet få växa till sig innan man ger sig på det igen och beroende på vad man vill med trädet så kan man göra det under olika perioder av året. Vanligast är dock under JAS-perioden, mellan juli och september, då du tar bort skadade, korsade och inåtväxande grenar.

Päronet, en historisk frukt

Päronträd finns idag i många svenska trädgårdar. Vissa är riktigt gamla och ger väldigt bra skördar, år efter år, medan vissa träd istället har betydligt större utmaningar när det gäller skörd.

Det är en utmaning att ta hand om päronträd, och även om det är själva planteringen som sätter grunder för hur väl ett päronträd utvecklas är det också ett träd som måste tas om hand på rätt sätt för att det ens ska bli några päron alls. Omvårdnaden är dock relativt enkelt, och är man noggrann år efter år så kommer man länge kunna njuta av de underbara frukter som päronträd har gett oss människor i över 3 000 år! 

päron blommor

En användbar frukt för olika tillfällen

Idag går det att göra mycket med denna söta och syrliga frukt som älskas av många olika smaker, allt från att göra det till en tydlig huvudrollsinnehavare i olika efterrätter eller drycker till att ätas färska direkt från grenen eller också njuta av dem som torkade eller konserverade varianter.

Olika päronsorter

Det finns mängder av olika odlade varianter och sorter av päron men alla har de en gemensam nämnare – de härstammar allihop från arten Pyrus communis, vildpäron, som förkommer på flera platser i vilt tillstånd, till och med i södra Sverige.

Att plantera ett päronträd, oavsett vilken sort det än må vara, är att investera för en framtid full av härliga frukter. Det som är viktigt att tänka på när man väljer vilken sorts päron man vill ha är att välja ett träd som är härdigt i den växtzon som du bor i, för här kan det skilja sig ganska mycket från sort till sort. Vill du att dina päron ska vara söta eller ska de vara syrliga? Ska de växa fram snabbt eller kan du vänta på det goda? Det finns många frågor att besvara innan päronträdet sitter i marken.

Snabbfakta päronträd

 • Päron är en nära släkting till äpple – båda är bland annat skenfrukter.
 • Många sorter som är känsliga mot sjukdomar, som päronpest eller päronrost.
 • Odlats lika länge som äpple och fanns i södra Europa redan 1 000 f. Kr.
 • Förekommer i en mängd olika sorter över hela jordklotet, förutom i tropikerna.
 • Päron odlades redan under medeltiden i Sverige.
 • Finns i olika sorter av härdighet och kan odlas ganska långt upp i Sverige.
 • Innehåller många viktiga vitaminer och mineraler.

Handla päronträd

Se mer tips för fruktodling

Läs mer om frukten päron >>
Lär dig mer om päronets nära släkting äpple >>
Lär dig mer om hur du beskär fruktträd >>

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen