Päron – odla dina egna

Päron har verkligen en kär plats i många människors hjärtan. Det är en frukt, likt äpple, som är uppskattad att odla själv hemma. Det du behöver är ett päronträd.

Päron – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Pyrus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odla päron

Det är viktigt att det blir rätt från första början och därför är planteringen avgörande för hur väl päronträdet kommer att ta sig, eftersom det kräver precis rätt förutsättningar för att må bra och växa till sig. Så ta tid på dig när du planterar ett päronträd.

Plantera päronträd

  • Päronträd behöver utrymme: Gräv en grop som är på ungefär en kubikmeter, gärna större.
  • Rätt jord: Se till att det finns bra och lucker jord omkring gropen och att rötterna får plats, för de får inte vika uppåt mot kanterna.
  • Lager i gropen: Längst ner lägger du makadam för att dräneringen ska bli bra. Efter det är det näringsrik, mullrik och väldränerad jord som behövs. Trädet ska komma upp till den nivå som det hade när du köpte det.
  • Placera ut stöd och fyll upp: När det står i rätt nivå är det dags att hålla trädet rakt och fylla på med samma jord som tidigare. Du bör också placera ut störar som kan stötta trädet de första åren. Tänk på att inte slå ner dem efteråt eftersom det kan skada rotsystemet.
  • Lagom fuktig jord: När allt är på plats ska jorden plattas till, varpå du fyller på med mer lös jord och vattnar rikligt. Se till att hålla jorden fuktig, men den får absolut inte vara blöt.

Skötsel och beskärning

Päronträd ser lite olika ut beroende på vilken sort du väljer att plantera, men träden kan bli mellan två och fem meter höga med en blomningstid under tidig sommar. När de söta och ljusa blommorna har blommat klart är det dags för själva frukten att träda fram och normalt sett är de klara att skördas under hösten, vissa till och med så sent som inpå vintern.

Gödsling ska göras med försiktighet i början av trädets liv och det är först efter ett par år som du kan börja gödsla rikligt. Stallgödsel eller vanligt trädgårdsgödsel är bra för päronträdet.

De första åren behöver du inte beskära trädet speciellt mycket, men gör det gärna precis vid plantering. Efter det ska päronträdet få växa till sig innan man ger sig på det igen och beroende på vad man vill med trädet så kan man göra det under olika perioder på året. Vanligast är dock under JAS-perioden, mellan juli och september. Då du tar bort skadade, korsade och inåtväxande grenar.

Päronträd skötsel: päronet är en historisk frukt

Päronträd finns idag i många svenska trädgårdar. Vissa är riktigt gamla och ger väldigt bra skördar, år efter år, medan vissa träd istället har betydligt större utmaningar när det gäller skörd.

Det är en utmaning att ta hand om päronträd, och även om det är själva planteringen som sätter grunder för hur väl ett päronträd utvecklas är det också ett träd som måste skötas på rätt sätt för att det ska bli några päron alls. Omvårdnaden är dock relativt enkelt, och är man noggrann år efter år så kommer man länge kunna njuta av de underbara frukter som päronträd har gett oss människor i över 3 000 år.

Päronträd behöver pollineras av andra päronträd för att bära frukt. Vanligen sker detta utan att man behöver fundera över det eftersom det i tätbebyggda områden vanligen finns flertalet olika sorter. Men ibland behöver man hjälpa till genom att plantera ett matchande päronträd. Du kan se vilka som passar ihop med vilka i Pollineringsschema för päronträd.

päron blommor

En användbar frukt för olika tillfällen

Idag går det att göra mycket med denna söta och syrliga frukt som älskas av många olika smaker. Allt från att göra det till en tydlig huvudrollsinnehavare i olika efterrätter eller drycker, till att ätas färska direkt från grenen. Eller varför inte njuta av dem som torkade eller konserverade varianter?

Olika päronsorter

Det finns mängder av olika odlade varianter och sorter av päron, men alla har de en gemensam nämnare – de härstammar allihop från arten Pyrus communis, vildpäron. Den förkommer på flera platser i vilt tillstånd, till och med i södra Sverige.

Att plantera ett päronträd, oavsett vilken sort det än må vara, är att investera för en framtid full av härliga frukter. Det som är viktigt att tänka på när du väljer vilken sorts päron du vill ha är att välja ett träd som är härdigt i den växtzon som du bor i, för här kan det skilja sig ganska mycket från sort till sort. Vill du att dina päron ska vara söta eller ska de vara syrliga? Ska de växa fram snabbt eller kan du vänta på det goda? Det finns många frågor att besvara innan päronträdet sitter i marken.

Snabbfakta päronträd

  • Päron är en nära släkting till äpple – båda är bland annat skenfrukter.
  • Många sorter som är känsliga mot sjukdomar, som päronpest eller päronrost.
  • Odlats lika länge som äpple och fanns i södra Europa redan 1 000 f. Kr.
  • Förekommer i en mängd olika sorter över hela jordklotet, förutom i tropikerna.
  • Päron odlades redan under medeltiden i Sverige.
  • Finns i olika sorter av härdighet och kan odlas ganska långt upp i Sverige.
  • Innehåller många viktiga vitaminer och mineraler.

Handla päronträd

Läs fler tips för fruktodling

Läs mer om frukten päron >>
Pollineringsschema för päronträd >>
Lär dig mer om päronets nära släkting äpple >>
Lär dig mer om hur du beskär fruktträd >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen