Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Skapa en välkomnande höstentré

Päronträd

En av våra kanske mest älskade frukter är päronet, som finns i en mängd olika korsade sorter. Päronträd förekommer över hela jorden förutom i tropiska klimat. De olika sorterna är också olika härdiga, vilket betyder att somliga päronträd inte klarar av att växa i våra kallare klimat, medan andra har odlats fram för att ha just de egenskaperna, som exempelvis Gråpäron och Göteborgs diamant.

Vetenskapligt namn (Latin): Pyrus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Lyckas att plantera päronträd

Att lyckas med ett päronträd är en utmaning och mycket hänger på hur man planterar det. Päronträdet kräver näringsrik, mullrik jord som är väl dränerad och har ett stort behov av gödsling och vatten i början av sin tillväxt.

Att plantera trädet på rätt sätt är också av yttersta vikt, eftersom päronträd kräver mycket bra jord omkring rötterna. Gräv en grop på omkring en kubikmeter och se till att få stammen ståendes rak. Fyll på med dränerande material längst ner och sedan riktig med bra jord. Vattna mycket, och fortsätt tillföra näring, och vattna mycket under torra somrar. Plantering av päronträd görs med fördel på hösten.

Beskärning päronträd

Beskäring av trädet är också viktigt, speciellt de första åren. Det är genom den beskäringen som man bygger upp en hälsosam och frisk krona som gör det lättare för päronträdet att växa till sig.

Välja päronträd - olika sorter

Päronträd finns i mängder av olika varianter världen över och har genom åren genomgått mängder av förädlingar genom att man har korsat olika typer och gjort så att träden får önskade egenskaper som gör att de växer bättre eller bara blir kraftigare och tåligare.

Tåligheten är nämligen ett stort problem hos päronträd då de är riktigt känsliga och har stora problem med skadedjur och sjukdomar, speciellt i södra Sverige. Här finns det stora risker för att päronträden drabbas av något som heter päronrost, något som gör päronträdets blad rostfärgade, och när trädet väl har drabbats så finns det inget att göra – det är bara att försöka på nytt. Undvik detta genom att ta väl hand om trädet och placera det på en öppen yta, utan närhet till övriga växter.

Annars är planteringen av ett päronträd något som man gör med ett långt tidsperspektiv. Med rätt skötsel ger det goda skördar och beroende på vad man vill ha för päron så gäller det att veta förutsättningarna i det område man bor. Det är viktig kunskap att ha för att lyckas. Päronträd blommar normalt i maj för att sedan producera frukt som är redo för skörd under början av hösten.

Enligt historiska fynd så kan man bestämma att päron har odlats av människor i över 3 000 år.

Snabbfakta päronträd

  • Odlats i över 3 000 år.
  • Nämns i Norden för första gången under medeltiden.
  • I Sverige omnämns päron först under 1500-talet.
  • Härstammar från vildpäron som kommer från Centraleuropa.
  • Själva frukten är en skenfrukt, så kallad äppelfrukt, med päronform.
  • Fruktköttet i päron innehåller hårda stenceller, vilket är det som skiljer konsistensen från äpple.
  • Päron är otroligt populär som färsk frukt, i matlagning, som efterrätt eller som smaksättare.
  • Får strödda blad och blommorna som växer är små och helvita.

Mer fruktinspiration och odlingsråd

Päron - en användbar frukt >>
Lyckas med fruktträd - tips och råd >>
Se våra råd kring beskärning >>

Dvärgträd päron 'Conference'
red
70%

Dvärgträd päron 'Conference'

Höjd 100 cm, Grön

13470 449:-
Läs mer
Päron 'Doyenné du Comice'
red
70%

Päron 'Doyenné du Comice'

Höjd 225 cm, Grön

24870 829:-
Läs mer
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc