Pelargoner – så lyckas du

Pelargoner – så lyckas du

Pelargonen är en klassisk och väldigt omtyckt sommarblomma och krukväxt. Det finns många olika typer av pelargoner med olika utseende på blommor och blad. Vissa sorter har blad som doftar ljuvligt och lockar fjärilar och humlor till din uteplats. Pelargoner är en av de tåligaste blommorna att plantera i dina krukor ute.

Användning

Pelargon passar utmärkt i krukor, amplar och balkonglådor, men kan även planteras i rabatten. Det är en tålig växt som klarar torka bra. Fina samplaneringsväxer till pelargoner är murgröna, snöflinga, silvernjurvinda och lobelia. Det kan även vara fint att täcka jorden med dekorationssten eller flis. Den vanligaste och mest populära färgen på pelargon är röd. En fin och ganska ny sorts röd pelargon är kärlekspelargonen.

Placering

Pelargonerna trivs på en ljus och solig plats. Rumstemperatur inomhus går bra men de trivs allra bäst utomhus under sommaren.

Vattning och skötsel

Plantera om dina pelargoner i större krukor med näringsrik pelargonjord eller U-jord. Plocka bort vissna blommor och blad kontinuerligt för rikare blomning. Ge dina pelargoner krukväxtnäring eller sommarblomsnäring en gång i veckan i perioden mars-oktober. Vill du övervintra dina pelargoner bör du ta in dem innan den första frosten kommer. Omplantering och eventuell beskärning görs tidigt på våren.

Rekommenderade Tillbehör