Penséer – vårens hjältar

Penséer – vårens hjältar

Denna härliga, pigga, färgglada och tåliga vårblomma är en av de första vi kan plantera ute i krukor och balkonglådor på våren. Pensén tål ner till 5 minusgrader och även fast den nickar lite av kylan så kvicknar den snabbt till igen när solen tittar fram.

Snyggaste vårkompositionen

Penséer finns i många olika färger, både med stora blommor och små minivarianter. Växten blir ca 15-25 cm hög och passar bra att plantera tillsammans med lökväxter som påsklilja, kungsängslilja och tulpan. Gröna växter som t.ex., murgröna och plättar i luften är fina att sätta till som sammanbindande och hängande växt.

Planteringstips

Plantera penséerna i bra, näringsrik jord, t.ex. sommarblomsjord för bästa vattenhållande förmåga och grundgödsling. Tillför därefter näring regelbundet i samband med vattning. Låt jorden torka upp något innan vattning, känn med fingret, sitter det jord kvar kan du vänta lite till innan vattning. Pensén blommar får mars till juni och blir som finast om gamla blommor nyps bort för att på så sätt ge plats för nya knoppar.

Bästa platsen

Penséer trivs i både soliga och skuggiga lägen, ett mellanting är optimalt. Kom ihåg att vattna lite oftare om de står i full sol. Väck liv i din balkong, uteplats med flera krukor och balkonglådor i olika höjd och storlek fyllda med vårens hjältar och låt penséerna hälsa både dig och dina gäster välkomna vid entrén.

Historisk kuriosa

År 1812 lanserade Lady Mary Elizabeth Bennet (1785-1861) sina penséer till trädgårdsvärlden och 1813 började Mr Lee, en välkänd trädgårdsmästare, också odla penséer. Andra trädgårdsmästare följde Lees exempel, och pensé blev snart en favorit bland allmänheten.

Läs mer om våra produkter och ta del av våra inspirationsartiklar på: Plantagen.se