Perenner - så lyckas du

Perenner - så lyckas du

Perenner är ett samlingsnamn på växter som återkommer år efter år. Det finns mängder av sorter att välja bland. Med god planering kan du få en rabatt som blommar från vår till sen höst.

Förberedelser

Med lite planering innan du påbörjar planteringen kommer du lyckas med din perennrabatt.

  • Kolla upp vilket läge din rabatt har. Är det ett soligt söderläge, skuggigt norrläge eller halvskuggigt väst – eller östläge? Är det fuktigt eller torrt? Ha dessa aspekter i åtanke då du gör ditt val av perenner.
  • Rita upp en enkel skiss. Fundera på hur höga perennerna får bli och när de ska vara i blom. Perenner med höjd är fint att placera längst bak, nära husväggen eller buskaget.
  • Räkna med ca 8 plantor per kvm och placera gärna samma sort i grupper om 3-5 stycken för att skapa ett mer harmoniskt intryck.
  • Läs mer om blomningstid på etiketten som sitter på varje kruka. Välj gärna perenner med olika blomningstid. Med rätt skötsel, kommer din rabatt att blomma från tidig vår tills frosten kommer på hösten.

Plantering och skötsel

Gräv runt jorden och ta bort ogräs. Blanda i ny planteringsjord och kogödsel. Nu är det bara att placera ut plantorna, redan då kan du se om du ska ändra något från din skiss. Gräv ner roten och tryck till försiktigt. Vattna rikligt direkt efter plantering.

Efter 3- 4 veckor är det dags att tillföra trädgårdsgödsel. Vattna regelbundet den första säsongen. Klipp bort nervissnade blommor för att främja återkomsten av nya blommor och rensa bort ogräs så plantorna inte får konkurrens utan kan växa till sig i sin egen takt.

Perenner är generellt mycket tacksamma växter och med en bra start kräver de inte så mycket jobb varje år. En rejäl rensning/nerklippning på våren och lite gödning och vatten under säsong så ger en perennrabatten massor med färg och glädje tillbaka. På hösten låter du perennerna stå och vissna ner, då bildar de ett naturligt frostskydd för sina egna rötter. Det går bra att dela och flytta perenner, bästa tiden är tidig vår eller sen höst.