Persika – odla din egen

Persika är en populär och vida omtyckt frukt, en stenfrukt till och med, som växer på träd som kan bli upp till fem-sex meter höga och minst lika stora i diameter. Denna art av fruktträd härstammar från Kina och ger en frukt som är väldigt saftig och aromatisk med ett gulrött fruktkött och ett fint, korthårigt skal med en karaktäristisk djupt fårad skåra.

Persika – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus persica
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odla persika

Precis som fallet är för de allra flesta fruktträd så behöver också ett persikoträd bra med utrymme för att trivas. De behöver planteras i en väl tilltagen grop som gör det möjligt för trädets rötter att verkligen sprida ut sig så att de inte böjs eller skadas.

Plantera persika i kruka eller grop, steg för steg

 1. Bästa tidpunkt för plantering är på våren.
 2. Beskär trädet precis innan planteringen.
 3. Fyll på med grus eller makadam längst ner i gropen, eller den eventuella krukan, för dräneringens skull.
 4. Fyll på med näringsrik, kalkrik och väldränerad jord.
 5. Plantera trädet lika djupt som det har stått i krukan som du köpte den i.
 6. Sätt dit eventuellt stöd innan du planterar trädet.
 7. Fyll sedan på med jord och vattna på rikligt, varefter du trycker till jorden.

Skötsel

 • Placering
  Persikoträdet vill allra helst stå på en ljus och varm plats, så att placera trädet med skydd i ett söderläge gör att du ger trädet bäst möjlighet att utvecklas.
   
 • Vattning
  Det är viktigt att se till att inte persikoträdet står torrt. Se därför till att hålla jorden fuktig hela tiden, men det får inte blir för blött.
   
 • Gödning
  Det går också bra att gödsla varsamt med vanlig trädgårdsgödsel.

Se också till att du håller jorden omkring rötterna fria från ogräs och allt eftersom åren går kan du gödsla på mer näring för att ersätta den som har gått åt. Ett tips är också att själv pollinera med pensel, vilket kan göra att du kan få än mer frukt att skörda när persikorna är klara, någon gång i augusti.

Beskära persika

Beskärning av trädet gör du precis innan planteringen, därefter kan du låta trädet växa till sig något år innan du beskär igen. Dock kan du se till att plocka bort döda grenar om du upptäcker dem.

Beskär sedan trädet mellan juli och september, där du klipper bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, samtidigt som du klipper ner det till hanterbar storlek. Trädet kan annars växa och bli riktigt stort, med smala och utsatta grenar, vilket gör att man med fördel håller trädet ganska lågt. Genom att göra så att trädkronan på ett persikoträd är ljus och luftig skapar man större möjligheter för att få allt större skördar.

Spaljera persika

Oavsett om du odlar persikoträdet inomhus i kruka eller ute mot en solig vägg, är det en mycket bra idé att spaljera. Stödet från spaljén gör att persikoträdet kan växa till sig på ett bra sätt och dessutom möjliggör det för att du ska få så mycket persika som möjligt.

Det enda problemet med detta är att trädet väcks alldeles för tidigt på våren av vårsolen och börjar blomma när det fortfarande är frostiga nätter, vilket i sin tur kan betyda att blommorna fryser bort. Se därför till att skydda trädet, med exempelvis en fiberduk skyddar trädet under den tidigare våren, fram tills dess att nätterna är frostfria.

En söt och läcker utmaning

Det finns mängder med olika sorter av persikoträd runt om i världen med olika möjligheter och härdighet – de av den härdigare sorten är också de som vi främst bör intressera oss av i vårt klimat. Persikoträdet är generellt sett känsligt av sig så att se till att det står på en skyddad plats med mycket sol och stöd är en förutsättning för att lyckas alls eller odla inomhus i kruka.

Det ligger mycket arbete och övervakning bakom en lyckad odling av persikor i vårt nordliga klimat, men det är fullt möjligt att lyckas och när man väl gör det så blir man också rikligt belönad med en söt och saftig frukt som älskas av mängder av människor.

Persika kan i sin tur användas på mängder av olika sätt, som en huvudingrediens i en efterrätt, som färsk frukt, som inlagd eller som marmelad eller varför inte prova på de torkade varianterna? 

persika blommor

I Sverige

I Sverige har många odlat persika inomhus på grund av sin långa mognadsperiod, och det är främst i södra Sverige som förhållandena är tillräckligt bra för att trädet ska kunna ge mogen frukt även på friland – vilket då också kräver ett väl skyddat läge och med bra stöttning. Det finns de sorter av persikoträd som kan klara av lite tuffare klimat och det är också dessa som vi i Sverige ska satsa på, exempelvis ’Frost’.

Persikoträden blommar med stora, vackra blommor i vitt, rosa och lila väldigt tidigt på våren, ibland kanske för tidigt då frosten kan hålla i sig länge i vårt land, men med omvårdnad och en skyddad plats klarar persikoträdet också av en sådan utmaning.

Persika är med andra ord en utmaning att odla i vårt klimat, men det går, och dina insatser kommer att betala sig flera gånger om när du skördar de oemotståndliga frukterna!

Snabbfakta persika

 • Odlas främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika
 • Började odlas redan 2 000 f.Kr. i Kina
 • Nämns för första gången på 1500-talet i Sverige
 • Persikoblommor anses representera kyskhet och fruktsamhet
 • Det vetenskapliga namnet översätts till persiskt plommon
 • Nektarin är en framodlad variant av persika
 • Blommar i mellan april och maj
 • Kan planteras på samma sätt i både kruka, pallkrage och på friland

Se våra persikoträd

Mer fruktodling

Du är här:


Väggspaljé
Rea 50%

Väggspaljé

Höjd 165 cm, Svart

22450 449:-
Läs mer

Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer

Grensax sidoskär L78 Fiskars

Längd 75 cm

949:-
Läs mer

Slangvagnset Gardena

Längd 20 m, Grön

849:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen