Piffa din tulpanbukett i 5 enkla steg

Piffa din tulpanbukett i 5 enkla steg

Tulpaner är otroligt populära och med sina vackra färger och friska, gröna blad lyser de upp varje hem. Här får du några skötselråd och inspiration om hur du kan hantera och arrangera en tulpanbukett på bästa sätt.

Steg för steg för ett lyckat resultat:

1. Förbered väl

Välj några olika buntar med dina favorittulpaner som finns i våra butiker. Glöm inte att köpa hem en passande vas eller en grönmix för att kunna skapa liv och piffa till tulpanbuketten när du kommer hem.

2. Nya snittyor är a och o

Så fort du är hemma är det viktigt att ge tulpanerna ett färskt snitt innan du ställer dem i en vas, då tar de enklare upp vatten och näring. Ett tips är att mäta stjälken mot vasen innan du snittar för att få rätt längd utifrån din smak och val av arrangemang.

3. Vattna, vattna och vattna

Fyll vasen riktigt med svalt vatten. Låt plasten sitta kvar under den första tiden som tulpanerna suger upp vatten, då får stjälkarna stöd av plasten som sitter runt tulpanerna. Byt vatten varje dag och vattna ofta och mycket. Tulpaner är törstiga!

4. Pimpa tulpanbuketten

Nu är det dags att arrangera dina tulpaner. Här kan du inspireras och välja stil utifrån tre olika typer av arrangemang:

• Enfärgat skapar en stilren dekoration på bordet. Bind ett stort fång med enfärgade tulpaner. Ju enklare desto bättre. En stor bukett röda eller vita tulpaner i en vacker glasvas är en klassiker i de svenska hemmen. Det väcker garanterat vårkänslan.
• Frossa i färg. Blanda härliga, krispiga tulpaner i mixade färger som ger ett maffigt och färgsprakande uttryck. En stor bukett tulpaner i blandade färger fångar uppmärksamheten oavsett var de placeras i hemmet.
• Blanda tulpaner med grönmix, använd gärna gröna blad i buketten. Ett annat alternativ är att blanda tulpanerna med vaxblommor eller brudslöja för att få ett livligt uttryck. Eller varför inte ställa en ensam tulpan i en minivas som en enkel och modern dekoration med stilrent utseende?

5. Lång hållbarhet med kyla

Ställ tulpanerna i på en sval plats under natten. Antingen i ett svalt rum eller utomhus om det är några plusgrader ute.

Fakta: Tulpanens dag den 15 januari

Vi firar Tulpanens Dag den 15:e januari! Tulpanen är svenskarnas favoritblomma nummer ett. Inget land i världen köper så mycket tulpaner per person som här i Sverige. Därför är det inte så konstigt att denna populära blomma har fått en egen dag. Vi på Plantagen erbjuder svenskodlade tulpaner i en mängd olika färger. Se vårt utbud här.

Fakta: Svenskarna de största tulpanköparna i världen

Svenskarna de största tulpanköparna i världen Enligt Internationella blomlökscentret (IBC), en holländsk stiftelse som marknadsför landets väldiga blom- och lökexport över hela världen, är vi svenskar de största tulpanköparna i hela världen. USA är den största marknaden men vi köper mest per person.

I vår kategori Snittblommor hittar du våra vackra tulpaner.