Pioner - så lyckas du

Pioner - så lyckas du

Pionen är en älskade och för många, välkända blomma som är lättare att lyckas med än vad dess rykte säger. Det finns många sorter att välja på med olika växtsätt och färg. Pioner blommar i maj och juni beroende på sort och växtplats. Vissa sorter av busk/trädpion kan blomma om i september.

Placering

Pioner trivs i vandrande skugga alltså soligt till halvskuggigt läge, gärna lite fuktigt. Vanlig trädgårdsjord går utmärkt, är det väldigt hårt och lerigt kan du blanda i barkmull eller planteringsjord innan plantering.

Plantering och skötsel av pioner

Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter. Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna. Vattna på våren och försommaren så blir blommorna större.

På sensommaren eller tidig vår klipper du bort de nervissnade stjälkarna och gör på så vis plats till de nya röda vackra skotten som tittar upp på våren. Täck gärna pionen med granris eller mull när vintern kommer. Det går bra att flytta och dela pioner, en bra tid är på sensommaren när plantan är relativt vilande. Små plantor kan flyttas hela, ta med så stor jordklump som möjligt. Stora och gamla bestånd kan med fördel delas innan flytt.

Vill du fördjupa dig? Se vår växtguide för pioner >>

Några av våra favoriter

Luktpion Paeonia lactiflora’ Sarah Bernhardt’ och ’Festiva Maxima’
Bondpion Paeonia x festiva (officinalis)’ Rubra Plena’(endast Sverige)
Busk/trädpion Paeonia suffruticosa(endast Sverige, Finland)

Goda grannar

Det är fint att blanda in lite andra perenner bland pionerna, några förslag är daggkåpa (Achemilla mollis), lavendel, akleja, bolltistel (Echinops)(endast Sverige), och riddarsporre (Delphinium). Lökväxter som ofta blommar redan i mars, april ger rabatten liv innan pionernas skott börjat grönska.