Plantera fruktträd – trädgårdsmästarens bästa tips

Är du sugen på att plantera ett fruktträd i din trädgård? Gör mig då en tjänst och vänta inte! Ett fruktträd kommer att ge dig så mycket glädje i så många år, till och med generationer, framöver! Här får du trädgårdsmästaren och -inspiratören Malou Augustins bästa tips.

Plantera fruktträd – trädgårdsmästarens bästa tips


Text och bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

För mig är fruktträd det som gör en trädgård extra trivsam och ombonad. Jag tror det har med barndomens trädgårdar att göra, minnen av att klättra upp i äppelträdet för att sträcka mig efter det rödaste äpplet av dem alla.Eller de solvarma gula plommonen med sin saftiga sötma. Och det finns ju så otroligt många härliga fruktträd att välja mellan, helt enkelt något för alla smaker.

Så jag vill berätta om hur jag planterar fruktträd för att hjälpa trädet till en riktigt bra start. Allt för att det ska få så bra förutsättningar som möjligt för belöna dig med stora skördar framöver.

Växtplats

Vi börjar med det viktigaste, växtplatsen! För hur klyschigt den än låter så stämmer det, välj rätt växt på rätt plats. Då har du absolut bäst förutsättningar för att lyckas. Så om man vill ha ordentligt med frukt från sitt träd behöver man välja en växtplats där det trivs och kan växa sig starkt och livskraftigt.

För att få som mest frukt är en solig och skyddad plats att föredra för de allra flesta fruktträd. Och de flesta fruktträd föredrar även en fuktighållande men väldränerad jord. Dessutom gör ordentligt med sol att frukten mognar ordentligt och på så vis blir sötare och godare.

När du har växtplatsen ordnad är det dags att plantera trädet och då är det ett par förberedelser jag vill tipsa om.

Förberedelser inför plantering

Det här behöver du:

Det första jag gör när jag ska plantera, oavsett om det är ett träd, buskar eller perenner är att se till att plantan är väl genomvattnad. Det här gör man enklast genom att låta krukan stå i exempelvis en hink med vatten och suga i sig vattnet medan man förbereder planteringsgropen. Allra bäst är dessutom om man ställer den på en skuggig och lite sval plats inför planteringen.

Markera växtplatsen genom att gräva bort gräset i en rejäl cirkel. Det är en så kallad trädspegel och anledningen att man gräver bort gräset är för att det tar en massa näring från trädet annars. Cirkeln bör vara lika stor i omkrets som trädets krona.

Planteringsgropen

Nu är det dags att gräva gropen till trädet och den ska vara ordentligt stor, minst dubbelt så bred, gärna bredare, som rotklumpen och en bit djupare.

Och det är lätt att tänka att gropen ska grävas rund - men med en fyrkantig grop förhindras rotsnurr. Rotsnurr uppstår när rötterna söker sig ut mot gropens väggar och följer dem innan de letar sig ut i den omgivande jorden. Precis som man kan se på växter i runda krukor när de är i behov av omplantering. Därför är det bättre att gräva en fyrkantig planteringsgrop. Om rötterna inte letar sig ut i den omgivande jorden direkt, kommer de nämligen att göra det när de når hörnet på plantringsgropen och slår i «väggen».

Nästa till tips är att lägga stenar i botten på gropen för att skapa en stabil botten så att rotklumpen inte sjunker när jorden sätter sig. När man fyller på med jord kryper den in mellan stenarna. Och stenarna skapar en hållbar struktur för rotklumpen att vila på. Annars ska jorden under rotklumpen vara ordentligt packad så att inte jorden kan sjunka så mycket.

Mätta den omgivande jorden med vatten

Ett annat knep är att jag innan planteringen fyller planteringsgropen med vatten som sedan får sjunka undan. På så vis mättas jorden runtomkring planteringsgropen också med vatten. Det här gör att planteringsgropen och jordklumpen kommer hålla sin fuktighet längre. Det här är extra bra om det är torrt i marken du ska plantera trädet i.

Trädstöd

För att hjälpa trädet på traven ska trädet få stöd för att hjälpa rötterna att förankra sig ordentligt med hjälp av ett växtstöd. Det här är extra viktigt för svagväxande grundstammar som faktiskt kan behöva trädstöd hela sin livslängd. För starkväxande träd brukar trädstödet behövas i 1-2 säsonger. Ungefär så länge som sadelgjorden håller sig hel och fräsch.

Slå ner trädstöden i gropens ytterkant innan trädet placeras i gropen. Slå ner stödet ordentligt så att det når ca 30 cm djupare än planteringsgropen för att stå riktigt stadigt.

Plantering

När det är dags att plantera trädet blandar jag den befintliga jorden med planteringsjord. Lika delar brukar vara lagom.

Lös upp rotklumpen på trädet lite försiktigt med händerna så att du frigör de yttersta ut rötterna. Det här hjälper rötterna att snabbare leta sig utåt och förankra trädet i marken.

Ställ ner trädet i mitten av planteringsgropen så att rothalsen hamnar i nivå med markytan eller lite högre. Trädets ympställe, den lite tjockare klumpen nere på stammen där man ympat den sort fruktträdet har, ska alltid vara ovan jord för fruktträd.

Jorden sätter sig och sjunker alltid lite den första tiden efter planteringen, därför är det bra om man planterar trädet något högre, allra helst om planteringsgropen är bottnad med enbart jord.

Fyll först 2/3 av planteringsgropen med jordblandningen och packa den med foten så att du får bort alla luftfickor. Fyll därefter på med mer jord runt rotklumpen tills jorden hamnar i nivå med marken runtomkring och tryck till jorden med foten igen. Forma en vall av jord för att förhindra att vattnet kan rinna undan vid bevattning av trädet.

Bevattning

När trädet är planterat behöver du vattna igenom jorden ordentligt. Vattna lite i taget och låt det rinna ner emellan. På så vis går vattnet ner på djupet och håller fuktigheten i jorden längre. Jag vattnar med 30 liter vatten direkt efter planteringen.

Under den första säsongen behöver trädet minst 30 liter vatten i veckan för att etablera sig ordentligt. Det motsvarar 30 mm regn så man förstår att det är en hel del.

Jag vill tipsa om bevattningssäckar. Det använder jag gärna till mina nyplanterade träd för det ger en enkel och långsam bevattning som går ner ordentligt på djupet.

Skydda ditt träd

Om det är något man gärna glömmer av eller slarvar lite med så är det stamskydd till nyplanterade träd. Men det här straffar sig nästan alltid! Unga fruktträd är nämligen rena lyxmaten för till exempel harar och rådjur, så för att få ha trädet ifred behöver det skyddas.

Stamskydd är en billig och nödvändig försäkring för ditt nyplanterade fruktträd! Så, nu har du alla förutsättningar för att lyckas med ditt fruktträd och kommer att kunna njuta av många år av härliga skördar!

Och om du är sugen på att plantera ett äppelträd och vill ha inspiration kring det kan du läsa mina råd om hur du väljer just äppelträd.


TEXT OCH BILDER
Malou Augustin, trädgårdsmästare, trädgårdsdesinger och trädgårdsinspiratör som föreläser och håller onlinekurser i trädgårdsdesign och odling.
@evergreengarden.se

 

Fler tips och råd



Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer

Stamskydd

3-pack, Svart

9990
Läs mer

Äpple LOVISA E A2

Höjd 150-200 cm, Röd

799:-
Läs mer

Träduppbindare jute

Längd 5 m, Brun

8990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen