Plantera häck - så här gör du

Plantera häck - så här gör du

Det kan finnas många orsaker till att man önskar plantera en häck. Men oftast är det för att skapa ett skydd mot vind och insyn. Det finns många fina sorter att välja på, både vintergröna, formklippta och friväxande.

En häck behöver inte bara bestå av en sort utan kan med fördel livas upp med flera olika sorter. Att blanda olika sorter kommer bäst till sin rätt i en friväxande häck.

Friväxande häck

En friväxande häck ger en vildare och friare känsla. Växten får utvecklas fullt ut och blommar i de flesta fall mer. Friväxande häckar tar lite mer plats men givetvis kan den beskäras till viss del för att anpassas till din trädgård. Räkna med 2-4 plantor per meter. T.ex. Häggmispel, aronia, vresros, forsythia, schersmin, syren och ölandstok. Vintergröna friväxande häckar tall, smaragdtuja, rhododendron och lagerhägg.

Se hela vårt utbud av häckar >>

Formklippt häck

Ger ett stramare intryck och ger en tydlig form. En formklippt häck tar mindre plats en friväxande häckar. Räkna med 3-5 plantor per meter. Beskär ca 2 gånger per säsong. Till exempel avenbok, måbär, oxbär, bärhäggmispel och liguster. Vintergröna häckar är bland andra ilex, tuja och idegran

Välja jord och att plantera häck

1. Använd planteringsjord (P-Jord) och blanda runt med befintlig jord.

2. Gräv upp ett plantdike ca 50-70 cm brett.

3. Rensa bort allt ogräs och plantera ner rotklumpen i samma höjd som den stod i krukan.

4. Barrotsplantor planteras tidigt på våren (april och maj) eller sent på hösten, de kan ha nät eller säckväv runt klumpen/rötterna.

5. Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen.

Skötsel

Vattnas regelbundet under etableringsperioden, vartefter så anpassar man vattningen efter temperatur, nederbörd och vilken plantsort man har valt. Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera med trädgårdsgödsel när det grönskar. Under vårvintern behöver vintergröna växter skyddas med skuggväv mot den starka vårsolen.

Fråga gärna i din butik om du behöver fler råd kring att plantera häck. Förbered ditt besök genom att titta igenom vårt utbud av häckar >>

Läs mer: Snabbväxande häckar