Tuja – så lyckas du med plantering och beskärning

När du ska plantera tuja finns det några enkla men mycket viktiga saker att tänka på. Här visar vi exakt hur du gör och vad du behöver tänka på kring tujaplantor och tujahäckar.

Tuja – så lyckas du med plantering och beskärning

Tuja du garanterat lyckas med

Vår häcktuja odlas i krukan den kommer i vilket gör att rötterna är skyddade ända tills det är dags att plantera den. Tack vare detta har våra tujaplantor ett välutvecklat rotsystem som gör att de snabbt börjar växa och blir starka efter plantering.

Se vårt urval av tuja

Tuja är ett vintergrönt barrträd som tillhör familjen cypressväxter. Tujahäcken är ett populärt inslag i svenska trädgårdar, dels för att den är grön året om, dels för att den gör sig så bra som häck. Tujahäckar är enkla att sköta om och ger bra insynsskydd.

Tuja, en klassisk vintergrön häck

Thuja occidentalis Brabant är den allra vanligaste tujavarianten. Tuja Brabant har ljusa gröna skott när den är ung, men de blir sedan mörkare med åren. Många väljer denna tujaplantan eftersom den är prisvärd och kan formklippas till en grön vägg. Den är snabbväxande och vintergrön, vilket innebär att du fort får en etablerad häck som är fint färgglad året om. 

Se vårt sortiment av Tuja Brabant.

Thuja occidentalis Smaragd är en annan populär variant av tuja som också ofta planteras som häck. Den är mer långsamväxande och har ett elegant, spetsigt utseende. Att den växer långsammare gör att du inte behöver klippa den lika ofta, men den tar förstås mer tid på sig att bli hög. Den är tätare än Brabant.

Se vårt sortiment av Tuja Smaragd.

Plantera tuja, krukodlad eller klumpodlad?

En tuja som köps odlad i kruka kommer att etablera sig och börja växa snabbare när du har planterat den, eftersom rotsystemet redan är igång. Denna kan du plantera på hösten. Den klumpodlade tujan köps i en form av säck eller nät, och lämpar sig bäst att plantera på våren eftersom den tar längre tid på sig att få fäste i jorden.

När du planterar ska du välja en blandning av din befintliga jord kombinerat med planteringsjord.

Hålet du gräver bör vara ungefär en halvmeter djupt och en halvmeter brett, men givetvis spelar tujans storlek roll för hålet. Ska du sätta flera tujor per rad är en bra tumregel att sätta tre plantor per meter, men väljer du en större tujasort bör avståndet vara glesare, medan du självklart kan sätta mindre varianter tätare.

Skydda nya tujor från den tidiga vinter- och vårsolen

Tujan måste vattnas ordentlig till och med till hösten för att kunna behålla vatten över vintern. När sedan vinter- och vårsolen tittar fram från januari och framåt kan tujan behöva skyddas med hjälp av juteväv eller skuggväv, annars kan solen torka ut barren samtidigt som den frusna marken gör att växten inte får upp det vatten som behövs. När det sedan blir varmare och marken inte längre är frusen kan du ta av skyddet.

Att beskära tuja

En tujahäck kan bli väldigt hög. Tänk på att inte klippa av toppen innan den blivit så hög som du vill ha den. Medan den växer kan du istället beskära tujahäcken på sidorna. Det räcker att klippa av grenar som sticker ut.

En bra tumregel är att försöka hålla den lika jämn och tät överallt. Tujor kan du beskära både på våren och på hösten.

Se vårt urval av tuja

Fler tips och råd

5 vintergröna häckar

Du är här:


Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 60-70 cm, Grön

9990
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 80-100 cm, Grön

179:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 140-160 cm, Grön

549:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 80-100 cm, Grön

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen