Porslinsblomma (Hoya) – fakta och skötselråd

Porslinsblomma (Hoya) – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn: Hoya Carnosa
Andra namn: Porslinsblomma, Hoya
Familj: Oleanderväxter

Växten är en klätterväxt med långa rankor, och ofta uppbunden i en båge eller pyramid när du köper den. Men den konstnärliga friheten är stor, så du kan själv bestämma vilken form du vill ha på din porslinsblomma genom att leda om rankorna i olika riktningar.

Porslinsblommans namn kommer alltså av blommorna, som blommar när plantan får tillräckligt många ljustimmar om dagen. Växten kan bli riktigt gammal och ju äldre den blir, desto mer blommar den. Blommorna producerar nektar som ser ut som droppar på blommorna. Dessa kan droppa ner, så skydda gärna växtens underlag från fläckar. Om du vill att din porslinsblomma ska blomma, bör du undvika att klippa ner den för mycket, då den blommar på gamla skott. 

Alla porslinsblommor

Skötselråd för porslinsblomma

En porslinsblomma har ganska tjocka blad. Det gör den tålig och lättskött, eftersom du kan glömma bort att vattna den då och då, utan att den tar skada.

 • Ljus
  Växten tycker om att stå ljust, men inte i direkt solljus. Undvik att placera den i ett mörkt hörn och använd gärna växtbelysning under vintern, när det är svårt att få tillräckligt med naturligt dagsljus. 
 • Temperatur
  Porslinsblomma trivs i vanlig inomhustemperatur men den kan också stå svalare, dock över 15 grader, för vintervila under årets mörkaste månader.
 • Vattning
  Vattna gärna din porslinsblomma med rumstempererat vatten. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Lyft på krukan för att se om det är dags att vattna. En lätt kruka betyder att jorden är torr, en tung att jorden fortsatt är fuktig. Kom ihåg att växter behöver olika mycket vatten beroende på placering och säsong, till exempel går det åt mer vatten på sommaren än på vintern. Torka bort damm från bladen med en fuktig trasa eller ge plantan en lätt dusch när det behövs.
 • Gödsel
  Tillsätt gärna flytande krukväxtnäring när du vattnar, en gång i månaden från vår till höst. På vintern behövs ingen näring. 

Omplantering av porslinsblomma

Porslinsblommor, och Hoya generellt, trivs bra när de står lite trångt. Det sägs att de också går i blom lättare när de står trångt i en mindre kruka. Lyft upp plantan från krukan för att se om den behöver en större kruka. Om krukan är full av rötter är det dags att plantera om din porslinsblomma. 

Byt till en kruka som är 2-3 cm större i diameter, och addera ny bra jord. Använd gärna en väldränerad, näringsrik jord. Plantagens Premiumjord uppblandad med lite perlite är ett bra alternativ! Använd en kruka med hål i botten och ställd den på ett fat, så att överblivet vatten kan rinna undan. 

Läs också
Omplantering – så lyckas du 

Ta sticklingar av porslinsblomma

Du kan föröka din porslinsblomma med toppsticklingar

 1. Knip av ett cirka 5 cm långt skott med ett bladpar på. Se till att du får med en eller flera noder (små förhöjningar på stjälken), det är där de nya rötterna kan växa ut.
 2. Ta bort de nedersta bladen på stjälken och eventuella sidoskott. Då kan sticklingen använda all energi till att skapa nya rötter.
 3. Plantera sticklingen direkt i en kruka med jord, eller sätt den i en vas eller kopp med vatten för att låta rötterna växa fram innan du planterar den. Använd gärna Plantagens Premiumjord blandat med 1/3 perlite och håll jorden jämnt fuktig de första veckorna när plantan etablerar sig. Om du planterar sticklingen direkt i jord kan du låta sticklingen torka upp några dagar innan du planterar den.
 4. Placera din nya lilla porslinsblomma ljust men undvik direkt solljus. 

Du kan också skapa fler plantor genom avläggning.

 1. Böj en stjälk från växten ner i jorden, du kan till exempel placera en liten sten på stjälken så att den håller sig på plats. Om du skrapar bort lite av ytan på stjälken som ligger i kontakt med jorden, så kommer den skapa rötter snabbare.
 2. När stjälken har skapat rötter kan du klippa loss den från moderplantan och plantera avläggningen i en egen kruka.

Vanliga växtproblem

Porslinsblommor drabbas sällan av problem när det kommer till skadedjur och sjukdomar. Men ibland är olyckan framme och då är det bra att det finns sätt att bli av med skadedjuren på.

Olika sorters Hoya 

Hoya carnosa eller porslinsblomma är den vanligaste krukväxten i den stora släkten Hoya, som består av flera hundra arter och sorter. Det finns också olika varianter av Hoya carnosa, till exempel vanliga ‘Australis’ och ‘Silverspots’ med silverprickar.

Hoya pubicalyx, Hoya kentiana, Hoya macrophylla och Hoya lacunosa är exempel på andra arter i den fantastiska Hoya-familjen.

Många ägnar mycket kärlek till släkten och samlar på olika typer. Eftersom många av arterna är så pass olika varandra, är det ett riktigt kul intresse! Ta en titt på #hoyalovers på Instagram, för inspiration!

Alla porslinsblommor


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Perlite

6 L

9990
Läs mer

Premiumjord

4 L

4990
Läs mer

Porslinsblomma på båge

Höjd 60 cm, Grön

499:-
Läs mer

Porslinsblomma på båge

Höjd 40 cm, Grön

229:-
Läs mer

Flytande näring

1 L

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen