Potatis – odla dina egna

Potatis är den kanske allra mest kända rotfrukt vi har och den betraktas till och med som en av Europas viktigaste näringsväxter.

Potatis – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Patata
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)

Sätt egen potatis

Det är många som väljer att odla sin egen potatis, både i större och mindre omfång – och det faktum att potatisen är ganska anspråkslös både när det gäller jordmån och skötsel gör den till en lättodlad och populär växt.

Du kan odla upp den såväl i trädgårdslandet som i en hink, lådor eller jordsäckar – vilket gör det möjligt för de allra flesta att kunna odla egen potatis, oavsett boende och utrymme. Många odlar också potatis i pallkrage. Dessutom är det perfekt att kunna bjuda på färskpotatis till midsommar. Vill du odla den extra tidigt, för extra tidig skörd, kan du odla den i varmbänk.

Hur man odlar potatis

  1. Förgro potatisen
    Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
  2. Utplantering
    När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
  3. Vattna och gödla
    Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
  4. Kupa potatisen
    När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
  5. Vattna
    Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.

När kan man skörda potatis?

Om du har förgrott potatisen så kan du räkna med att du kan skörda ungefär åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis, cirka 10-12 veckor efter odlingen om du har satt sommarpotatis och ännu lite längre för sena potatissorter.

Odla potatis i påse

När man pratar om potatis så brukar man dela in det i två större huvudgrupper baserat på andningsområde, matpotatis och fabrikspotatis. Under matpotatisen finns däremot även en till kategorisering i fyra nivåer: primörpotatis, färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis. Denna kategorisering handlar främst om hur och när den odlas och skördas.

Användningsområden

Matpotatis

Matpotatis är den typ av potatis som vi är mest vana att komma i kontakt med. Även detta kan delas in i mindre grupper, och då pratar man om primörpotatis, färskpotatis, nypotatis, sommarpotatis och vinterpotatis. Skillnaden mellan de olika sorterna är helt enkelt hur de grott och odlats fram och när på året som de skördas. För den större delen av året är det i första hand höst- och vinterpotatis som vi använder som matpotatis i Sverige.

Fabrikspotatis

Det man kallar för fabrikspotatis är den potatis som man använder för att ta fram stärkelse och alkohol.

Olika potatissorter

Om man pratar om odlad potatis så finns det ett flertal olika sorter. Några exempel är King Edward, mandelpotatis, Bintje, Asterix, Inova, Blå Kongo och Amandine. När det gäller fabrikspotatis så är det andra typer av sorter som odlas fram just för det syftet. Potatisen brukar därtill delas in i fyra olika definitioner:

  • Primörpotatis - Förgrodd och odlad under plast eller väv. Skördas med grön blast och omoget skal.
  • Färskpotatis - Skördas före full mognad och säljs direkt efter upptagning. Skalet är lätt att avlägsna. Måste skördas och säljas senast 30 september för att få kallas för färskpotatis, eller i vissa fall även nypotatis.
  • Sommarpotatis - Skördas när den är skalmogen eller så gott som skalmogen och säljs direkt efter skörd.
  • Vinterpotatis - Mogen potatis som har ett fast skal och som kan lagras en stund innan försäljning.

 

En kär knöl med många namn

Potatisens ursprung kommer från Sydamerika, där den än idag förekommer såväl vilt som inom odling. Sitt namn har den däremot troligen fått från engelskans potato i kombination med spanskans patata.

Bara i Sverige går denna ört under ett flertal olika namn, där vi i norra och sydliga Sverige kallar den för jordpäror eller bara pärer, troligtvis för att just den sorten som är mest populär i de trakterna kan liknas vid ett päron i sin form. Därtill har vi Frankrike där knölen istället liknas vid ett äpple – något man kan utläsa i uttrycket pomme de terre som rent ordagrant skulle översättas till jordäpple. Även i vissa delar av Värmland och Tyskland kallas potatisen för just jordäpple.

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen