Prickblad – fakta och skötselråd

Den tuffa och lättskötta favoriten från 70-talet är tillbaka och trendar igen. Dieffenbachia, som även är känd som prickblad, har stora blad med otroliga bladteckningar.

Prickblad – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Dieffenbachia
Andra namn: prickblad
Familj: Kallafamiljen (Araceae)

En stor prickblad kan bli ett riktigt blickfång i rummet, stående på golvet eller framhävt på en piedestal eller ett sidobord. De olika sorterna har unika variegeringar och bladteckningar i vackert gröna och vita nyanser. 

Hitta din favorit bland våra prickblad

Värt att lägga på minnet är att prickblad är en giftig växt (giftinformationscentralen.se), med starkt irriterande växtsaft, så placera växten på gott avstånd från fyrbenta vänner och små barn.

Skötselråd för prickblad

Prickblad är inte en krävande växt, men som med de flesta växter kräver den både ljus och vatten för att trivas.

 • Ljus
  Mycket ljus ger vackra bladteckningar på din växt, men undvik direkt solljus när solen lyser som starkast. Växten är ganska anpassningsbar, under sommaren kan den stå delvis i skuggan. Se till att prickblad får tillräckligt med ljus under vinterhalvåret, du kan till exempel flytta växten lite närmare fönstret under denna period.
 • Temperatur
  Som de flesta tropiska växter vill Dieffenbachia helst ha det lite varmt, vanlig rumstemperatur är bra nog. Kom även ihåg att växten behöver mer ljus ju varmare den står. Undvik temperaturer under 15 grader och håll växten borta från kyla och drag.
 • Vattning
  Låt växten torka upp mellan varje vattning. Lyft på krukan för att känna om den är lätt eller tung, det ger dig en mycket bättre indikation på om det är dags att vattna än att bara känna på jorden med fingret. Växten behöver vattnas mer och oftare under sommaren än på vintern, och stora växter behöver mer vatten än små växter.
 • Luftfuktighet
  Växten tycker om hög luftfuktighet. Duscha gärna bladen med en sprayflaska mellan varven, det påminner växten om sitt ursprungliga klimat och får den att växa sig ännu frodigare. Du kan även sätta ett glas eller en skål med vatten vid sidan av växten, som kan avdunsta och ge fukt, eller använd en luftfuktare. Undvik att placera växten nära en värmekälla, då luften tenderar att bli torrare där.
 • Gödsling
  Ge växten lite flytande växtnäring en till två gånger i månaden under växtsäsongen från vår till höst. Låt växten vila under vinterhalvåret.

Tips! För att göra det extra lätt för växten att hålla sig frisk och fin kan du torka av bladen från damm med en ren, fuktad trasa. Det hjälper växten att andas och ta in luftfuktigheten den behöver.

Omplantering av prickblad

Prickblad växer relativt fort, och bör i regel planteras om varje eller vartannat år. Lyft växten ur krukan för att kolla till rötterna, om det finns en stor del synliga rötter runt jordklumpen är det dags för omplantering. Den bästa tiden för omplantering är på våren. Byt till en kruka som är 2–3 cm större i diameter, så att växten får rum att växa och ny fräsch jord. Använd gärna Plantagens Premiumjord blandat med lite perlite för en luftig jordblandning med god dränering.

Läs också
Omplantering – så lyckas du

Vanliga problem med prickblad

Många är rädda för att växterna ska torka ut, därför är övervattning oftast ett större problem än undervattning. Om bladen blir gula kan det vara ett tecken på att du varit för ivrig med vattenkannan. Det är lätt gjort på vintern när växterna får mindre ljus och behöver mindre vatten. Om rötterna blir stående i vatten över tid kan växten börja ruttna från rötterna.

Läs också
Så räddar du växter som har det kämpigt

Dieffenbachia är inte speciellt utsatt för skadedjur, men som många andra gröna växter kan även denna växt drabbas ohyra som trips och spinn. Som tur är finns det några goda råd för att bli av med skadedjur, om oturen skulle vara framme.

Fakta om prickblad

 • Prickblad kommer ursprungligen från regnskogen i Sydamerika där den växer fritt på marken.
 • Dieffenbachia kallas för Dumb Cane på engelska, på grund av en myt om att man kunde mista talförmågan om man åt växten. Hur mycket sanning det ligger i myten låter vi vara osagt, men växten är giftig, så håll den på avstånd från små barn och husdjur.
 • Några sorters prickblad ”gråter” ibland, det uttrycks i form av att det droppar vatten från bladen, speciellt på sommaren när vädret är varmt och fuktigt.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Prickblad 'Tropic Snow'

Höjd 100 cm, Grön

799:-
Läs mer

Prickblad 'Mars'

Höjd 80 cm, Grön

799:-
Läs mer

Prickblad 'Sublime'

Höjd 30 cm, Grön

329:-
Läs mer

Prickblad 'Green Magic'

Höjd 40 cm, Grön

329:-
Läs mer

Prickblad 'Summer Style'

Höjd 50 cm, Grön

329:-
Läs mer

Prickblad 'Tropic Marianne'

Höjd 50 cm, Grön

329:-
Läs mer

Prickblad 'Vesuvius'

Höjd 50 cm, Grön

329:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen