Primula - färgrik vårblomma

Primula - färgrik vårblomma

Primula är en färgsprakande blomma som dyker upp i januari och påminner oss om att det snart är vår igen. Mängden, mångfalden och kombinationen av färger är spektakulär och ger en riktig energikick till ditt hem.

Sorter

Jordvivan är den vanligaste och mest populära primulan. Den är låg, finns i många olika klara färger och doftar gott. Fönstervivan är större och högre, blommornas färg är mer pastelliga i toner som rosa, blått och vitt. Fönstervivan är ett bra val för allergiker eftersom den inte doftar.

Användning

Jordvivan är härlig att plantera många tillsammans i en vid kruka eller skål och ger då ett läckert arrangemang på bordet, det är också fint att plantera murgröna eller plättar i luften i samma kruka. För att skapa en lekfull bordduknig kan du sätta jordvivorna i olika krukor med glada färger utspritt över bordet. Fönstervivan är som namnet antyder snygg i fönster, gärna tillsammans med snirkliga vita krukor och andra blommande krukväxter som begonia och saintpaulia, då får du en romantisk känsla.

Placering

Primulan trivs med en ljus placering och blommar längre om den står på en sval plats. I stark sol och ovanför element torkar jorden ut snabbare.

Vattning och skötsel

Vattna din primula varannan dag så jorden är fuktig. Plocka bort vissna blommor efter hand. När primulan har blommat över kan du plantera ut den i trädgården på en halvskuggig plats så kan den blommar igen fler år framöver.