Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.
Primula

Primulor är en släkt med viveväxter inom vivefamiljen, med mellan 400-500 olika arter som finns spridda över jordklotet i såväl ettåriga som fleråriga tappningar. Den kallas även lite smickrande för vårens första ört, efter den latinska fras som den är döpt efter, herba primula veris.

Vetenskapligt namn (Latin): Primula
Familj: Viveväxter (Primulaceae)

Odla primula

Det finns olika arter av primulor som går att driva upp från frösådd, medan andra arter kan vara svårare. Många primulor kräver dessutom två år innan de går i blomning, men för den som har tålamod och vilja kan det vara ett roligt projekt som ger härlig utdelning när primulorna väl kommer i blomning.

Det är däremot kanske än mer vanligt att man väljer att plantera ut sin färdiga primulaplanta i trädgården, antingen direkt – eller efter att den har blommat klart inomhus. Det skiljer sig lite från art till art här, så ta reda på vilken primula det är som du vill ha och anpassa din plantering eller sådd därefter.

Så från frö

 • För dig som tänkt att fröså primula, behöver du ofta fröså inomhus, redan från slutet av februari och in på början av mars månad.
 • Fröna ska då läggas ovanpå jorden då dem är ljusgroende, och därför beroende av direkt ljus för att gro. Ställ därefter sådden i en rumstemperatur om cirka +20 °C till +22 °C, och tillför gärna lysrör ovanför grodden. Groningstiden ligger därefter på cirka tio till tolv dagar.
 • När plantorna är stora nog att hantera så ska de omskolas till nya och något störra krukor. Sätt då en planta per kruka, för att ge primulan det utrymme som behövs. Ställ sedan ut krukorna.

Plantera primula utomhus

 • För dig som redan har plantor som ska planteras ut i trädgården ska du först invänta att din primula slutar blomma. Därefter kan du låta den vila en stund innan utplantering, medan du samtidigt ändå håller den lagom fuktig. Den är redo för utplantering när frosten har släppt och våren börjat ge lite värme.
 • Innan utplantering är det däremot bra om du vänjer din primula lite först genom av avhärda den. Ställ först ut den korta stunder om dagarna, och öka sedan på utomhustiden under cirka en veckas tid.
 • Förbered en plats i trädgården för din primula där den får stå i halvskugga. Om du har en plats över under någon buske eller något träd så är det ett bra ställe för primulan att växa på, där den får en naturlig skuggning. Många sorter av primula fungera däremot även lika bra att plantera i framkanten i rabatter, eller till och med vid stenpartier. De föredrar en mullrik och lätt fuktig jord för att växa som allra bäst.

Skötsel för primula inomhus

Primulan trivs som bäst inomhus om den får stå ljust utan någon direkt sol. För att hålla igång blomningen så länge som möjligt vill den även stå svalt, undvik därför att placera din primula i fönster eller ovanför element eftersom detta riskerar att torka ut jorden för snabbt. Håll därefter din primula i bra skick genom att vattna varannan dag och se till att ta bort vissna blommor allt eftersom de kommer.

Primulan vill ha en konstant fuktighet i jorden, men den är samtidigt känslig för att att stå i vatten – så vattna i mindre mängder men med tätare intervaller. Torka kan nämnligen förstöra knoppningen på primulan.

En del primulor vill även gärna ha svaga doser med näring under sin blomningstid, då särskilt primula obconica och primula malacoides. Det räcker då med att tillsätta detta varannan vecka. 

Utplantering efter blomning

Efter att din primula har blommat klart kan du plantera ut den i trädgården, så har du en växt som återblommar i flera år framöver. Den föredrar då en plats med halvskugga, och gärna en mullrik jord. Med rätt förutsättningar ute kan den där föröka sig själv och bjuda på härlig blomstring i din rabatt framöver.

primula blommor

Vivesläktet - ett stort och varierande släkte

Att hitta variation både kring storlek och utformning av vivor i detta släkte är inte särskilt svårt. Den allra minsta primulan, primula minutissima, mäter bara ett par centimeter i höjd – medan de största varianterna istället kan bli flera meter höga. De har dessutom en bred färgpalett där man kan välja och vraka mellan olika vita, gula, orangea, röda, lila, rosa och blå nyanser. Allra härligast är det nästan att kombinera olika primulor i olika färger, för att få fram de där allra snyggaste blomsterarrangemangen.

Det primulor har gemensamt är dess form och uppbyggnad – där de stoltserar med vackra runda, lansettliknande blad som ofta sitter som en rosett vid marken. Därtill har de långpipiga blommor som antingen sitter en och en, eller i flockar.

Bland de vanligaste vivor vi känner till här i Sverige så har vi de odlade jordvivorna, rosenvivorna, syrenvivorna, fönstervivorna, hyacintvivorna och bollvivorna, tillsammans med de vildväxande gullvivorna. Dessa färgsprakande och väldoftande blommor är vanliga i våra hem inför våren, och passar utmärkt för energigivande blomsterarrangemang i olika färger och former på våra köksbord. Det allra bästa är att det finns så många olika färger att välja mellan, vilket gör att du kan skapa en hel färgpalett i ditt hem endast med hjälp av primulor.

Snabbfakta primula

 • En primula är en art inom ett vivesläkte.
 • Jordvivan är den allra vanligaste och populäraste primulan.
 • Finns i många olika färger och former.
 • Finns såväl doftande som icke-doftande primulor att välja mellan.
 • En del vivor kan ibland orsaka kontaktallergi.

Mer inspiration och tips

Läs mer om den färgsprakande blomman >>
Förkultivering steg för steg >>
Inred med blommande växter inomhus >>

Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen