Pumpa – odla din egen

När man pratar om pumpor finns det ett flertal olika arter och typer, men de vi är mest bekanta med är oftast de stora orangea pumporna som blir allt vanligare i hemmen under halloween i form av ljuslyktor.

Pumpa – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Cucurbita pepo
Familj: Gurkväxter (Cucurbitaceae)

Under de senaste 20 åren har den totala markyta vi odlar pumpa på här i Sverige blivit hela 15 gånger större, något som troligen kan härledas till att allt fler väljer att fira högtiden halloween där pumpan är ett traditionellt inslag. För dig som är nyfiken på att själv odla pumpa finns det goda förutsättningar för att lyckas.

Odla pumpa från frö - steg för steg

  • I framförallt södra Sverige går det att odla direkt på friland från maj månad, men du får större chanser att lyckas med din pumpaodling om du väljer att förkultivera den inomhus först.
  • Se till att införskaffa både planteringsjord och såjord som är avsedd för förkultivering.
  • Täck botten av krukan med planteringsjord och det övre skiktet med såjord, där du sedan ska så fröna.
  • Placera ett frö i varje kruka, cirka 3-4 cm ner i jorden. Placera sedan odlingen varmt.
  • När plantan börjar komma upp, se till att vattna och ge näring.

Se hur trädgårdsmästaren sår pumpor i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Dags för utplantering

  • Förbered platsen för utplantering några veckor i förväg, genom att gräva upp en plats som är 20 cm djupt och cirka 15 cm brett. Använd jorden du har grävt upp till att bygga upp små skyddande vallar runt ditt planteringsdike, och lägg sedan över en fiberduk som skydd. Välj en plats med mycket sol och värme för att få din pumpa att trivas som bäst. Den föredrar även näringsrik jord med en hög mullhalt. pH-värdet får gärna vara runt 7.
  • Innan utplantering behöver plantorna härdas. Detta gör du enkelt genom att låta dem få stå ute någon kort stund om dagen, som du sedan gradvis ökar dag för dag.
  • Ta bort fiberduken och fös ned lite av jorden från vallarna i planteringsdiket. Blanda ut jorden med lite gödningsmedel.
  • Placera ner dina pumpaplantor och täck över med fiberduken igen. Ha kvar duken till det blir riktigt varmt ute och dina plantor har fått komma igång med tillväxten ordentligt.
  • Ta för vana att regelbundet lyfta på fiberduken och vattna dina plantor. Om det inte är en väldigt nederbördsrik sommar bör du se till att vattna plantorna rikligt, då det är en planta med små rötter trots sina stora frukter.

Skörda pumpa - när?

Du kan gott och väl skörda efterhand som frukterna utvecklas, vilket brukar vara från juli månad och framåt. När man plockar av frukterna från växten stimuleras dessutom fruktsättningen. Om du har för avsikt att lagra frukten ska du tänka på att kapa av den så att en bit av skaftet följer med också. Mogna pumpor kan du förvara några månader, så länge du har dem i ett svalt utrymme.

Pajpumpor, prydnadspumpor eller andra sorter

Inom pumpasläktet finns många olika varianter, såsom skruvhalspumpa, spagettipumpa och ollonpumpa. När man sedan talar om sorter finns det en del sortgrupper som pumpan dessutom delas in i. Inom gruppen pajpumpor kan man exempelvis hitta såväl vinterpumpor för hushållsbruk som några av de så kallade halloweenpumporna. Där finns även märgpumporna, som förr brukade användas till att sylta pumpa i ett sötsurt och välkryddat lag.

Små pumpor, olika sorter
 
Orange pumpa kallas även för ”höstens guld”. Men vad det gäller frukten så finns oerhört många varianter, både i form, färg och storlek. Inom matlagning är det särskilt pumpapaj och rostade pumpafrön som gemene man känner till.
 

Matlagning

Den stora orangea frukten som vi är vana att se runt halloween är en fantastisk ingrediens att laga till såväl paj, soppa och kakor med. Det vanligaste är också att man rostar pumpakärnorna i ugnen, men det går faktiskt lika bra att göra även med själva fruktköttet.

Pumpafrön, kärnor

Dekoration och halloween

Förutom att de små prydnadspumporna fungerar som dekoration i många hem så är det kanske allra särskilt traditionerna runt halloween som pumpan används för i dekorativt syfte.

Traditionen bakom "Jack-o-lantern", som man kallar dessa pumpabaserade ljuslyktor, kommer från en irländsk sägen om en smed som hette Jack som dömdes till att förbli en osalig ande på jorden efter att ha haft dispyter med djävulen, och blivit nekad inträde till himmelriket. Sägnen säger att Jack till slut fick en lykta av djävulen för att kunna leta sig tillbaka till jordelivet igen, genom helvetets mörker – och det är denna lykta som vi än idag karvar fram lagom till halloween. Lyktan ska då ha bestått av glödande kol som placerades i en kålrot, varför vi i vår tur karvar ur pumpan för att sedan placera ett ljus i den.

Även om sägnen kommer från Irland är det genom immigranter som tog sig till USA som historien fick ett så starkt fäste att det framöver också skulle bli en del av det årliga halloweenfirandet. I Sverige har inte traditionen med halloween firats förrän under slutet av 1900-talet, men idag är det en allt mer vanligt firad tradition även bland svenskar.

Pumpans historia

Sitt ursprung har pumpan i södra Nordamerika där den används i närmare 10 000 år, redan av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Historiskt har man använt sig av pumpan för såväl matlagning som i prydnadsform, men det finns en del pumpasorter som man dessutom har använt för att tillverka skålar, musikinstrument och annat med.

Till Europa ska pumpsläktet ha kommit runt omkring 1500-talet, men det dröjde till 1800-talet innan den fick någon form av status inom matlagningen, och då var det i första hand squashen som började användas.

Snabbfakta pumpafakta:

  • Blommorna på växten blir mellan 3-10 cm breda.
  • Växten är oftast rankande och buskformig med en styv stam.
  • Bladen är hjärtformade och strävprickiga.
  • De allra största pumporna kan väga över 100 kg.
  • Pumpans frön innehåller nyttigheter som protein och zink.
  • Pumpan är en frukt - inte en grönsak.

Mer odlingstips och inspiration

Dekorera till Halloween-fest med blommor och pumpor >>
Kolla in våra tips och råd för att odla i pallkrage >>
Så lyckas du med grönsaksodling >>

Du är här:


Jättepumpa 'Jaune Gros de Paris'

3990
5 för 4
Läs mer

Pumpa 'Uchiki Kuri'

4990
5 för 4
Läs mer

Prydnadspumpa Shenot, 'Crowns of Thorn'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Pumpa 'Musquée de Provence'

4990
5 för 4
Läs mer

Pumpa 'Uchiki Kuri'

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Pumpa 'Connecticut Field'

2990
5 för 4
Läs mer

Pumpa 'Janue de Paris'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen