Pussmun – fakta och skötselråd

Pussmun är en blommande växt som härstammar från södra Brasilien. Till skillnad från andra gloxiniaväxter har denna växt mindre blad som känns hårda. Den gillar att bre ut sig och kan med fördel användas som en hängväxt.

Pussmun – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Nematanthus gregarius
Familj: Gloxiniaväxter (Gesneriaceae)

Glansiga blad och färgglada blommor

Precis som många andra växter är det blommornas speciella utseende som har gett växten dess namn. Förutom de glasiga och gröna små bladen får denna växt blommor som med lite fantasi ser ut som flera pussmunnar. Blomman kan beskrivas som en färgglad och uppblåst ballong med en liten öppning på toppen.

Just pussmun får oftast blommor med en orange eller orangeröd färg som växer mellan bladvecken. Den engelska benämningen är Goldfish Plant, färgen är nämligen väldigt snarlik färgen hos guldfiskar.

Hur planterar och placerar jag min Pussmun?

 1. Placera din Pussmun i en passande låg kruka.
 2. Plantera den i normal blomjord, helst under våren.
 3. Se till du placerar växten på en plats som är luftig och ljus.
 4. Den klarar av direkt solljus men helst inte för länge.

Märker du tecken på att växten har fått för mycket sol kan du alltid använda gardinerna för att täcka för fönstret eller för att filtrera ljuset lite. Naturligtvis kan du även flytta krukan till en bättre plats. Även om Pussmun trivs bäst på platser som är luftfuktiga klarar den av lufttorra platser utan problem så länge som du sprayar den med vatten då och då. Du kan med fördel ha denna krukväxt inomhus större delen av året och utomhus när sommaren väl kommer.

Pussmun är inte giftig, så den går utmärkt att ha även om du har husdjur eller småbarn hemma.

Skötsel av pussmun

 • Vattning
  Pussmun är lätt att sköta tack vare dess förmåga att klara av torra perioder på ett bra sätt. Den har små känsliga rötter som lätt kan börja ruttna om jorden är fuktig för länge. För att den ska må så bra som möjligt och ge flera vackra blomningar bör blomjorden få torka lite mellan varje vattning.
   
 • Placering
  Du kan utan problem ha växten inomhus eller på platser som inte blir för kalla. Pussmun kan klara av temperaturer på runt 5-10 grader men det kan resultera i att den inte ger lika många eller fina blomningar.
   
 • Näring
  Krukväxtnäring är alltid bra, speciellt under sommaren då den växer. En svag dos med näring i vattnet går bra under våren och hösten.

Med rätt skötsel kan din pussmun blomma vackert i flera år. Bladen håller sig alltid gröna och har du lite tur kan den dessutom blomma flera gånger under året. Om växten är väldigt ung kan det dröja cirka ett år innan den börjar blomma ut regelbundet. Med tiden kan din pussmun behöva en större kruka som du planterar om den i.

Liknande växter från samma släkte

Pussmunssläktet Nematanthus har många vackra medlemmar. Något som de alla har gemensamt är dess tåliga natur och lättskötthet. Det som skiljer växterna åt är blommornas färg och storlek. Nematanthus Albus har exempelvis vita blommor som är lite ludna.

Pussmun hittar du bland våra blommande växter, observera dock att den inte alltid går att köpa beroende på säsong och tillgång från odlare.

Ta ännu bättre hand om din Pussmun

Hitta rätt näring >>
Hitta rätt jord >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen