Rabarber – odla din egen

Rabarber är en relativt ung odlingsväxt, men den har snabbt blivit en av de mest populära grönsakerna att odla själv. Det var under 1600-talet som denna grönsak började odlas som medicinalväxt, men inte förrän 1700- och 1800-talet började den användas som föda, när sockret blev vanligare och billigare på marknaden.

Rabarber – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Rheum rhabarbarum
Familj: Slideväxter (Polygonaceae)

Så odlar du rabarber

Rabarber i trädgården är nästintill ett måste. Finns det något härligare än när dessa läckra primörer skjuter upp ur marken på vårkanten som ett tecken på att vi närmar oss sommaren?

Det är en lättskött växt som till stor del reder sig självt, så länge den får din hjälp med lite ogräsbekämpning och borttagning av blomskott, och får den näring som behövs för att den ska trivas. Efter något år är rabarbern en växt som kräver mycket näring. Använd med fördel kravmärkt grönsaksgödsel eller hönsgödsel.

Steg för steg för att plantera rabarber

  • Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden.
  • Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring.
  • Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig.
  • Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber.
  • Rabarber är perenna, vilket innebär att de växer upp år efter år om de får rätt förutsättningar.

Hur gör jag om jag vill föröka rabarber?

Genom att dela äldre plantor under vårkanten kan du föröka dina befintliga rabarber på ett enkelt sätt. Plantera om dessa med rötterna ungefär 5 cm under jorden, och se till att vattna ordentligt – precis som vid en nyplantering.

När kan jag börja skörda?

Efter en nyplantering är det bra om du undviker skörd under det första året för att låta plantan få etablera sig och gro ordentligt. Inne på sitt andra år är det däremot dags att ta en försiktig skörd, och först under det tredje året ska du börja skörda fullt ut.

Se till att du alltid sparar några blad kvar på plantan, skörda hellre i mindre omgångar med tätare intervaller än att skörda hela plantan på en gång. Se till att du tar stjälken ända ner för att minska risken för att lämna kvar stjälkstumpar som kan börja ruttna.

 

Missade du vår livesändning?

Patricia Mörén Costa, en av Plantagens många experter, tipsar om fläder, rabarber, jordgubbar, hallon och andra bärplantor. Se sändningen i efterhand

 

Sommargrönsaken som lockar fram barndomsminnen

När man tänker på rabarber så kanske det lockar fram gamla barndomsminnen av ljumma sommardagar i trädgården, där man samlades vid utebordet för att dela på en färsk rabarberpaj med glass och grädde.

Om inte det så kanske det är den där hemmagjorda rabarbersaften eller rabarberkrämen som man minns smakade sådär extra gott efter timmar av bus och lek. Inom matlagning och som föda överlag har rabarbern nämligen förekommit sedan slutet av 1800-talet, och denna sommargrönskande grönsak har nog funnits med i allas barndom på ett eller annat sätt med sin sura smak som totalt förvandlas när den blandas med socker, och utgör en klar favorit hos många när det kommer till somriga desserter.

I medicinskt syfte så har denna grönsak dessutom använts i närmare 3000 år, för ett flertal olika krämpor och sjukdomstillstånd, där den har visat sig haft hälsofrämjande och symptomdämpande egenskaper mot olika sorters åkommor.

I början torkade man och malde ner rötterna till ett pulver som sägs ha haft laxerande egenskaper, fungerat aptitretande och dessutom varit uppiggande. Därtill ska man under antiken även ha använt sig av rabarberrot (flikrabarber) som en vanlig ingrediens i magmediciner, då bland annat i form av Roséns barnpulver och rabarberdroppar.

Rabarber blad blomma

Olika sorter för olika ändamål

Eftersom det finns många människor som uppvisar känslighet mot det sura oxelatet som finns i ett flertal av våra rabarbersorter, så har man förädlat fram sorter med lägre halt av oxalsyra. Ett exempel är Elmblitz, en rabarbersort med låg syrahalt men där smaken har reducerats lite under förädlingen. Denna sort ger heller inte de trådlika stjälkarna som vi kanske är vana med i andra sorter.

Bland alla matsorter av rabarber som finns så brukar det däremot ändå vara begränsat vilka som finns tillgängliga i exempelvis plantskolor, men några sorter kan vara bra att ha koll på när du ska välja ut den rabarber som ska passa dig och dina önskemål.

  • Viktoria
    Den vanligaste gröna rabarbersorten vi har i Sverige vars kännetecken är en god och syrlig smak, samt en medelhög halt av äppelsyra och oxalsyra. Denna sort trivs i jord som är djup och näringsrik samt fuktighetshållande.
     
  • Elmsblitz
    Den förädlade sorten som har en lägre halt oxalsyra, med en svagt syrlig smak. Stjälkarna blir inte lika trådiga på denna sort, som trivs även den i djup, näringsrik och fuktighetshållande jord.
     
  • Marshalls early red
    Sorten som många anser hör till de godaste av de röda rabarbersorterna, och som används till exempelvis marmelad och saft.

Ursprung och historia som växt

Rabarbern har sitt ursprung i östra Sibirien, Mongoliet och i nordöstra Kina – och lär ha börjat odlas i Sverige under 1600-talet, men då endast för medicinskt ändamål. En del sägner pekar på att den första odlingen av rabarber här i landet skedde i Majorna, Göteborg. Det var först under senare delarna av 1800-talet som vi började odla rabarbern i större skala, och idag kan den odlas i större delarna av vårt land.

Trots att stjälkarna från rabarbern är vanligt använda inom matlagning idag så är det bra att känna till att bladen innehåller oxalsyra, som i större mängder är giftigt och kan ställa till det för njurarna. Därför är det bra att äta rabarber med försiktighet, något som kanske särskilt gäller för barn och personer med anlag för njursten.

Snabbfakta rabarber

  • Rabarberns blombärande stjälkar kan bli upp till 2 meter höga.
  • Släktet som rabarbern tillhör innehåller cirka 50 arter.
  • Kan odlas i större delen av Sverige.
  • Blomskotten är riktigt majestätiska som snittblommor.
  • Den vanligaste gröna rabarbern vi använder i Sverige är Viktoria.
  • Rabarbern är en lättskött växt som däremot kräver några år innan den ger riklig skörd.

Odla rabarber själv 

Rätt näring för dina växter >>
Odla rabarber i pallkrage >>
Lyckas med odling i pallkrage - vi guidar dig >>

Du är här:


Rabarber 'Victoria'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen