Revsuga – plantering och skötsel

Denna fina och lättodlade perenn som förgyller många svenska trädgårdar är något alldeles extra. Även om det är en väldigt härdig blomma som står vintergrön så är det också en detalj som ger en grönskande trygghet till trädgården där man hela tiden kan känna sig säker på att det finns delar som alltid håller sig fina – samtidigt som de bjuder på det lilla extra under våren med härligt vackra blommor.

Revsuga – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Ajuga reptans
Familj: kransblommiga växter (Lamiaceae)

Skötsel för revsuga

De vackra färgerna som en revsuga ger en trädgård sköter sig alldeles utmärkt på egen hand, men det finns vissa rekommendationer som man bör följa för att göra förutsättningarna som allra bäst för revsugan.

 • Vattning
  Jorden som revsugan trivs allra bäst i är av fuktig typ, alltså inte blöt. Det riskerar att leda till svampproblem om jorden är blötare än normalt.
   
 • Jord
  För bästa förutsättningarna så planterar man revsugan i planteringsjord, men den trivs bra i vanlig kraftig jord, bara fuktigheten bibehålls.
   
 • Ljusbehov
  Växten trivs som bäst i skuggiga till halvskuggiga områden, men det går också bra att placera revsuga i soliga områden om man samtidigt ser till att vattna tillräckligt.
   
 • Näring
  Ge gärna långsamt verkande gödning under tidig vår för att den ska få utmärkta förutsättningar, och efter att blommorna blommat över plockas de bort.
   
 • Vinterförvaring
  Täck gärna revsugan med en fiberduk under vinterhalvåret för att undvika vinterskador.

Revsuga – en vacker marktäckare

Det spelar egentligen ingen roll om man inte är intresserad alls eller verkligen har gröna fingrar – härdiga och tåliga växter, som inte kräver så mycket uppmärksamhet, kommer att uppskattas av alla med en trädgård. Revsuga är precis en sådan växt som gärna växer där det för många andra är omöjligt. I och med att revsuga sprider sig snabbt täcker den mark effektivt och ger också en bonus med vackra kransväxande blommor under vår och tidig sommar.

Revsugan är en perenn, med andra ord flerårig, vilket gör att den övervintrar på ett bra sätt och klarar de kalla temperaturerna. Med sin vintergröna egenskap så försvinner inte heller dess effekt på trädgården, även om snö temporärt skulle täcka de vackra bladen. Revsuga klarar sig också väldigt bra ståendes i kruka, även över vinterhalvåret.

De färgglada bladen som skiftar i grönt och rött är ytterligare en anledning till att överväga revsuga i rabatterna.

Snabbfakta revsuga

 • Stark växt som kan konkurrera ut vekare perenner.
 • Är vintergrön, vilket betyder att den behåller sina blad och färger året om.
 • En av de bättre marktäckarna.
 • Får blommor som sitter i kransar i toppen av stänglar.
 • Finns i flera olika sorter som kan ge blå, rosa eller vit blomning.
 • Finns på norra halvklotet.

Växter och odlingsråd

Vi ger dig tips för att lyckas med perennodling >>
Läs mer om vintertäckning av växter >>
Odla perenner i kruka >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen