Rosenflockel – plantering och skötsel

Är du ute efter att ha en trädgård full av färg så länge det är möjligt in på hösten? Då är rosenflockel verkligen något som på ett närmast överväldigande sätt avslutar växternas säsong med en färgsprakande närvaro som en sista hälsning innan vintervilan infaller för trädgårdens växter.

Rosenflockel – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Eupatorium purpureum
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Plantering och skötsel för rosenflockel

 • Placering
  Eftersom att rosenflockel är en växt som växer sig stor i omfattning, samtidigt som den blir allt större för varje år som går, så är det viktigt att ge den det utrymme som den kommer att behöva. Som bäst trivs den som solitär, eller också gemensamt med andra växter längst bak i rabatt. Även området kring dammar och vattendrag är ett bra alternativ för rosenflockel, då den trivs som allra bäst när jorden hela tiden är fuktig och mullrik.
   
 • Jord
  Vanlig planteringsjord fungerar alldeles utmärkt att plantera i.
   
 • Vatten och gödsel
  Det är inte nödvändigt att gödsla eller vattna om förhållandena är fuktiga och mullrika, men det kan behövas lite extra tillskott när rosenflockel planteras, framförallt vatten.
   
 • Beskäring
  Rosenflockel beskärs på våren, då ska den klippas ner till marknivå.

Så rosenflockel från frö

Det går också bra att så rosenflockel från frö, om man skulle vilja. Så den på ett normalt sätt och ställ den ljust i omkring 18-20 grader. Skulle den inte ha grott efter fyra veckor så är det kyla som gäller, omkring tre grader.

Rosenflockel är en ståtlig favorit i höstrabatten

Söker du en växt som inte bara ger underbart vacker blomning, utan som också sköter sig själv till ganska hög grad, är det en rosenflockel som är det givna valet. Sensommaren och hösten kommer inte att bli den samma när en rosenflockel blommar ut i all sin prakt och drar sommarens sista andning i trädgården.

Som en favorit bland fjärilar, humlor, bin och människor, förtjänar den verkligen sin plats i trädgården och den kommer också visa sig värdig genom att växa snabbt, stort och brett. Av den anledningen så finns det orsak att med omsorg välja en bra plats för en rosenflockel, så att den får det utrymmer som den behöver.

Utseende

Blommorna som växer längst upp på dessa höga stjälkar växer i blomflockar, och färgen kan variera mellan att vara ljuvligt rosa till att gå mot det mer vinröda hållet. Blommorna i sig är väldigt små och rörformade, men sitter som sagt i flockar och bildar med sitt tilltagna antal formen av en rundad kvast. Bladen på de upprätta och blodröda stjälkarna sitter i kransar med fem, sex blad i varje krans och är smala och rundade med sågtandade kanter.

rosenflockel rabatt

Denna växt, som är en stor favorit hos både bin och fjärilar, växer sig riktigt hög och bred och ber definitivt inte om ursäkt för sig. Rosenflockel härstammar från sydöstra Kanada och de norra delarna av USA och här i Sverige är den uppskattad som en vacker trädgårdsväxt.

Punktfakta

 • Tillhör gruppen som kallas för fjärilsväxter, på grund av sin popularitet hos fjärilar.
 • Härstammar från de centrala delarna av Nordamerika.
 • Passar utmärkt som både solitär eller som snittblomma i vaser och buketter.
 • Kan bli upp till två meter höga.
 • Blommar mellan augusti och oktober.
 • Flerårig.

Mer om växter, odling och skötsel

Tips för hur du lyckas med dina perenner >>
Odla perenner i kruka >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Trädgårdshandske tyg
Rea 50%

Trädgårdshandske tyg

M, Flerfärgad

3495 6990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen