Rosenkalla – fakta och skötselråd

Denna otroligt vackra växt är väldigt lättskött och ger blommor nästan hela året om. Med sina utsökt läckra och högblanka blad i många olika vackra färger är rosenkalla en uppskattad växt som ger skönhet till många svenska hem.

Rosenkalla – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Anthurium Andraeanum
Familj: Kallaväxter (araceae)

Tips för odling och skötselråd av rosenkalla

 • Ljusbehov
  Med tanke på att rosenkallan är en tropisk växt trivs den som bäst på en lagom solig och varm plats med hög luftfuktighet.
   
 • Vattning och fukt
  Det är rekommenderat att låta jorden torka ut lite, men inte helt, innan man vattnar på nytt. Eftersom att det är viktigt med hög luftfuktighet för rosenkallan rekommenderas det också att täcka det översta lagret i krukan med mossa, en mossa som ska hållas fuktig med hjälp av duschning. Den här tekniken främjar också bäst blomstertillväxt.
   
 • Jord
  Rosenkallan trivs som allra bäst i lucker, porös jord och ska planteras djupt, allra helst i en hög kruka. Blomjord är ett utmärkt alternativ för att se till att rosenkallan trivs som allra bäst.
   
 • Näring
  Ge rosenkallan näring en gång i månaden under våren och sommaren för att klara av den starkare solen och det varmare klimatet. Under vinterhalvåret behövs inte näring.
   
 • Omplantering
  Omplantering behövs bara vartannat år och den ska göras under våren.

Tålig och vacker variation med rosenkalla

Rosenkalla är en väldigt populär blomma att ha hemma. Den är tålig och lätt att ta hand om, samtidigt som variationerna växten ger är stora. Genom sina olika varianter kan huset få olika typer av inramningar av rosenkalla.

Rosenkalla härstammar från de tropiska regnskogarna i Sydamerika och det betyder att det i Sverige enbart är en krukväxt, men också en krukväxt som sällan tar pauser utan som ger vackra och tåliga blommor året om, i många år, om den sköts om på rätt sätt.

Rosenkallan är en växt som genom åren har genomgått många olika typer av hybridiseringar, vilket betyder att växten har anpassats för att se ut på ett visst sätt. Från början var blomman, alltså blomkolven i mitten och inte de starkt färgade högbladen, gul men genom hybridiseringen har blomkolven utvecklats till att mer gå i harmoni med de vackra bladen som omger den.

Rosenkallan är en tropisk växt, vilket betyder att den ursprungligen inte är gjord för vårt klimat, men genom hybrider så har den blivit tåligare. Dock klarar inte rosenkallan temperaturer under 14 °C.

Snabbfakta rosenkalla

 • Misstas ofta för att vara konstgjord, på grund av sitt vaxartade utseende.
 • Har sitt ursprung i Sydamerika, från de tropiska regnskogarna.
 • Finns i närmare 400 olika sorter och färger.
 • Är väldigt blomvillig och ger blommor som kan stå länge, även bra som snittblommor.
 • Blomkolven i mitten är det som är blomman, inte högbladen.
 • Rosenkallans blad kan bli två meter i diameter i Amazonas och används då som paraply.

Mer om inneväxter

Gör så här när du ska plantera om >>

Du är här:


Rosenkalla

Höjd 45 cm, Röd

199:-
Läs mer

Rosenkalla

Höjd 60 cm, Vit

299:-
Läs mer

Rosenkalla

Höjd 45 cm, Vit

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen