Rumsgran – fakta och skötselråd

Rumsgranen, Araucaria heterophylla har de senaste åren ökat i popularitet och är nu en krukväxt med stor trendfaktor.

Rumsgran – fakta och skötselråd

Rumsgranen har ljusgröna, mjuka barr som sitter kvar hela året. Grenarna växer ut i våningar och kan med tiden bli upp till två meter hög.

En rumsgran i ensamt majestät i en läcker kruka ger liv till ditt hem, men den passar också tillsammans med andra gröna växter. Skapa häftiga kombinationer på golvet, i fönsternischen eller på sidobordet, med storbladiga, spräckliga eller rödbladiga växter som till exempel kalatea, monstera och palmaralia.

Addera till krukor med olika struktur och uttryck för ett livfullt stilleben.

Se hela vårt sortiment av rumsgran

 • Placering
  Rumsgranen trivs bra på en ljus plats i hemmet. Ett inglasat, frostfritt uterum är optimalt. Undvik direkt sol och placering nära element. Under sommarmånaderna kan du även inreda med den ute på balkong och altan i skuggigt läge. 
 • Vatten
  Rumsgranen vill ha mer vatten sommartid. Jorden ska hållas lätt fuktig, medan du kan vara mer sparsam med vattningen under vintern (särskilt vid sval placering). För mycket vatten eller för varm placering kan göra att rumsgranen barrar. Växten håller sig fräschare om den får en sväng i duschen då och då.
   
 • Näring
  Tillsätt en halv dos näring i vattnet en gång i veckan under vår till höst så får växten den näring den behöver för att utvecklas på bästa sätt.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Plantera om rumsgran

När granen har växt några decimeter är det en bra idé att plantera om den i en större kruka. På så vis får rötterna mer plats och växten står stadigare.

Använd Plantagens blomjord och en planteringskruka i plast eller terrakotta som är drygt en decimeter större i diameter än den befintliga. Vattna så att jorden är genomblöt efter omplantering.

Rumsgran till jul

Rumsgranen är fin att inreda ditt hem med året om. Men den passar också otroligt bra att addera till julens blommor, mossa och barrväxter. Med en liten ljusslinga och några fjäderlätta dekorationer skapar du en modern julgran.

Rumsgranen är också en utmärkt gran till barnens rum, med mjuka barr som sitter kvar på trädet.

Mer läsning

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen