Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Fri frakt vid köp över 999 kr. Gäller endast online t.o.m. 17/10.

Så direkt på vintern - och skörda i vår

Så direkt på vintern - och skörda i vår

Så utomhus mitt i vintern och få tidigare skörd. Det fungerar oavsett var i landet du bor. Det går bra att så både på friland och i krukor - och du kan odla såväl grönsaker som sommarblommor och kryddväxter.

Att så frön ute under vintern har många fördelar. Du kan ofta så mer än om du försår inomhus på till exempel fönsterbrädan. Då behöver du inte ta hänsyn till begränsade utrymmen, brist på ljus och för varmt och torrt inomhus. Dessutom ger vintersådden oftast snabbare skörd än vid vårsådd.

Vintersådd – så gör du!

 1. Tid för sådd. Många grönsaker kan du faktiskt så redan i december, januari och februari. Det är ett sätt att efterlikna naturens egen modell med fröer som lägger sig tillrätta i jorden redan under hösten.
 2. Välj ut en växtplats där du vill så. Tänk på att välja en plats som brukar bli varm och snöfri tidigt på våren. Det kan vara i söderläge och gärna skyddat för nordliga vindar. Du kan även plantera i pallkrage, kruka, tråg eller något annat odlingskärl. En upphöjd växtplats värms också upp snabbare på våren.
 3. Tillför näring. Om du odlar på friland så är det bra att gödsla jorden innan du sår. Du kan till exempel välja kogödsel, hönsgödsel eller kompost. Om du planterar i kruka använder du troligen odlingsjord i påse. Den är redan gödslad.
 4. Gräv där du står. Vill du så på friland så är det bra att göra det innan snön kommer, men det går också att skotta fram en jordyta. Om jorden är hårt frusen och det är svårt att gräva kan du strö ut fröerna på den frusna jorden och täcka med ett tunt lager planteringsjord. Det funkar även fint att ha sådden i ett kallväxthus eller i ett kallt uterum.
 5. Välj ut fröer. Vissa växter passar bättre till vintersådd. Dessutom finns det numera speciella sorter av till exempel morot som passar särskilt bra att så på vintern. Hitta dina egna favoriter. Lite längre ner tipsar vi om odlingsvärda sorter.
 6. Jämna till. Kratta ut jorden så att den blir slät. Sätt sedan fröna i raka rader i jorden precis som vanligt. Glöm inte att märka ut vad du sått i ena eller båda ändarna av raderna. Annars är det svårt att veta vad som kommer upp ur marken när det börjar bli dags.
 7. Vattna försiktigt. Det kan vara bra att vattna sparsamt så att fröna inte riskerar att ruttna. Läs mer om att så på friland: (Länk till Så grönsaker direkt utomhus - året om kommer)
 8. Skydda odlingen. För att inte fåglar eller katter ska rota i sådden kan det vara bra med ett nät eller odlingsväv ovanpå.
 9. Skördetid. Sedan är det bara att vänta på att temperaturen ska bli mer gynnsam. När jorden blir tillräckligt varm och fuktig börjar de gro och växa. Framåt maj-juni kan du skörda dina egenodlade grönsaker! Det varierar förstås beroende på var du bor.

Bra att så på vintern

Det finns flera sorter som går att så under vintern, bland annat rotsaker, kryddor, sallat och sommarblommor.

Bra att börja med kan vara exempelvis:

 • morot, rädisor, palsternacka, rättika, svartrot
 • spenat, plocksallat, rucola, salladslök
 • dill, gräslök, persilja
 • borstnejlika, akleja, vallmo, blåklint, ringblomma, riddarsporre.

Skydda vintersådden mot köldknäppar

Om det under vårvintern blir en varm period kan fröna börja gro och komma upp lite för tidigt. Då gäller det att skydda de späda skotten med till exempel fiberduk eller odlingsväv för att de inte ska frysa.

Risken med vintersådd är just att temperaturen sjunker under nollan någon gång när växterna redan kommit upp. Den risken är störst i södra Sverige där vintrar med varmgrader blir allt vanligare. Längre norrut håller sig temperaturen oftast under noll hela vintern och lurar inte fröna att börja gro för tidigt.

Ett växthus med frostvakt minskar risken för att dina odlingar fryser. Men det går också att vara uppmärksam och följa väderprognoserna. Om du sått i krukor eller odlingstråg kan du också ta in dem när du hör att det ska bli långvarig kyla med många minusgrader. Då måste du förstås tänka på att avhärda dem när du tar ut dem igen.

Fördelar med att så på vintern

 • Du behöver alltså inte förkultivera grödorna inomhus utan du kan sätta fröna redan under vintern. Sedan är det bara att vänta på att de första skotten ska kika fram när solens strålar börjar värma jorden framåt vårkanten.
 • En annan fördel är att du varken behöver skola om eller avhärda dina plantor, som du hade behövt om du börjat så inomhus i värmen på fönsterbrädan. På så vis spar du mycket tid under den normalt sett ganska hektiska våren.
 • Dessutom kommer du att få skörda betydligt tidigare än om du väntat tills tjälen gått ur jorden och sått på vanligt vis.

Tips! Om du har svårt att välja så kan trädgårdsprofilen Sara Bäckmos Så året runt-fröer vara till hjälp. På fröpåsarna finns bra information om vad som gäller för respektive årstid.
Se sortimentet här >> 

Läs mer

Så grönsaker direkt utomhus - året om >>

Spenat 'Giant Winter'

2990
5 FÖR 4
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

149:-
Läs mer

Fiberduk

25 kvm, Vit

169:-
Läs mer

Rädisa 'Viola purple'

3990
5 FÖR 4
Läs mer

Kogödsel

40 L

5990
4 FÖR 199:-
Läs mer

Växthus mini

Längd 36 cm, Svart

379:-
Läs mer
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc