Så får du växterna att överleva semestern

Den eviga frågan när det är dags för semester är: hur ska växterna klara sig? Var lugn. Om du inte har en granne eller vän som kan komma över och vattna finns det knep att ta till. Läs mer om hur du får dina växter att överleva semestern här!

Så får du växterna att överleva semestern

Håll växterna vid liv med dessa knep

Ska du ut och resa i sommar? Inomhus finns det många tips som gör att växterna klarar både en och två veckors bortavaro. Med självbevattnande krukor, bevattningssystem, petflaskor, semestervattnare, timer och andra smarta metoder får du dina växter att överleva och frodas tills du kommer hem igen.

Förutom nedan listade knep finns det även smarta självbevattnande krukor som garanterar att dina växter trivs.

  • Självbevattnande kruka: Självbevattnande krukor är en riktigt bra semestervattnare. Du häller i vatten i en behållare i krukan, vattnet sugs upp via en remsa som sedan förser växten med vatten över tid. En enkel och effektiv lösning.
  • Bevattningsglob: En bevattningsglob är en glas- eller plastboll med en nederdel formad som en tratt. Du fyller på med vatten och för sedan ner globen i jorden med tratten nedåt. Automatiskt förser den sedan dina växter med vatten, när blomman behöver det. Om du inte bryr dig lika mycket om estetiken fungerar det även med en upp- och nervänd petflaska med ett hål i botten upptill.
  • Semestervattnare: När du är på semester är det perfekt att låta växterna få sitt vatten genom en semestervattnare. Detta är en tråd som du placerar med ena änden i en hink med vatten, och den andra i krukan du vill vattna. Ställ hinken högre än dina krukväxter så används kapillärkraft för att hålla jorden fuktig. Större växter kan behöva två till tre blomvattnare för att få i sig tillräckligt med vatten.
  • Vattenbad: Växter som behöver hålla sig jämnt fuktiga och verkligen gillar vatten kan du ställa med i vattenbad, antingen i badkar eller balja.

Balkong- och altanväxternas bevattning

På balkong och altan ska du först se till att växterna får lagom med ljus, till exempel genom att ställa ner dessa på golvet för mer skugga eller genom att skugga dem med ett skynke, parasoll, persienn eller liknande. Detta gör att de inte torkar ut lika lätt.

Därefter kan du använda ett vattenbesparande bevattningssystem som automatiskt vattnar krukväxter, blomlådor och pallkragar genom en droppslang. Med timer kan du bestämma växternas bevattningstider och åka på semester utan ett uns av oro.

Testfakta; Plantagens kruka Leva är bäst på att hålla växterna vid liv på semestern

I ett långtidstest av självvattningssystem där Testfakta har testat olika system för självbevattning av krukväxter blev vår kruka Leva vinnare.
Läs hela artikeln >>

Läs mer

Se vårt sortiment av självvattnande krukor >>
Se bevattningssystem och självbevattning utomhus >>Bevattningsglob

250 ml, Transparent

5490
Läs mer

Startpaket blomkrukor S Gardena

Svart

349:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen