Så dina sommarblommor från frö direkt i rabatten

Att direktså betyder att du hoppar över steget med förodling inomhus och du sår direkt i rabatten utomhus. Du får en fin rabatt snabbare, sparar på odlingsutrymmet inomhus och slipper en del av omskolningen av småplantor och avhärdningen under våren. Du kan också göra höstsådder för en tidigare blomning på våren. Fröna ligger då i ide, i väntan på rätt temperatur för att börja gro.

Så dina sommarblommor från frö direkt i rabatten

Vad innebär direktsådd?

När du direktsår krattar du ytan där frösådden ska vara och fördelar fröerna enligt rekommendationerna. Du krattar tillbaka jorden, vattnar och väntar på att plantorna ska växa till sig. Sådden bör hållas fuktig tills plantorna börjar gro ordentligt.

Förberedelser

Så fort jordtemperaturen ligger vid 5 grader kan du börja förbereda den för direktsådd. Så här bör du tänka när du preparerar odlingsplatsen.

 • Ta bort ogräs.
 • Kratta ut ojämnheter.
 • Lägg gärna ut lite kompost eller gödsel och luckra ner i jorden.
 • Om jorden är av grövre struktur kan du spä den med lite blomjord.
 • Värm gärna jorden ett par veckor innan direktsådd, med hjälp av lite täckande plast.
 • För att skydda plantorna mot starkt solljus kan du täcka dem med en tunn fiberduk de första veckorna.

Bredså eller så i rader

När du direktsår kan du välja att så i rader eller bredså.

 • Så i rader – Gräv en liten fåra med en liten spade eller med handen. Fåran vattnas innan fröna sticks ner i jorden och täcks.
 • Bredså – Bredsådd innebär att du strör ut frön över en viss odlingsyta, täcker med ett tunt lager jord och puttar till med handen. Bredsådd passar generellt bättre för små fröer och när du odlar växter i större mängd.

Märk ut med etiketter

När fröna ligger under jorden, märk ut namnen med etiketter så att du vet vad som kommer upp så småningom. Då riskerar du inte att rensa bort de spirande skotten av misstag. Sätt etiketten på små pinnar och stick ner i jorden.

Sommarblommor att lyckas med

Många sommarblommor fungerar att så direkt i trädgårdslandet eller rabatten under våren och sommaren, oftast mellan april och juni. Det ärt fint att ha blommor och grönsaker sida vid sida i köksträdgården. Här följer några favoriter att direktså – blommor som gror snabbt och som ger en härligt färgrik rabatt.

 • Ringblomma
  Ringblomman finns i många nyanser så välj den som ser finast ut i din rabatt. Tänk på att så fröna ganska tätt och med tiden flytta på blommorna så att det blir större avstånd. Vattna i fåran innan du sätter fröna.
   
 • Solros
  Direktså solrosen under maj eller början av juni för en praktfull rabatt. Solrosen växer snabbt och finns i olika sorter och höjder.
   
 • Rosenskära
  Rosenskära är en blomma som blommar längre in på hösten. När du sår den – tänk på att lägga fröna så att blomman senare får någon typ av stöd eftersom den brukar bli hög. Undvik att gödsla för mycket då blomman trivs i näringsfattig jord.
   
 • Vallmo
  Denna ljuvliga röda blomma är en fröjd för ögat i alla rabatter. Den är lättodlad och kan sås både sommar och höst. Pionvallmo får vackra frökapslar som kan torkas och användas som dekoration.
   
 • Blåklint
  Blåklint är en tålig och stark blomma som gillar sällskap av grönsaker i trädgårdslandet. Den kan direktsås i april-maj men om du sår den under sensommaren får du en tidig blomning nästkommande år.

Sommarblommor att så på hösten

Vissa fleråriga sommarblommor eller perenner som de också kallas, kan med fördel sås under hösten. Det gäller till exempel blåklocka, ringblomma, prästkrage och lavendel. Lavendelfrön har behov av en viss tid av kyla för att gro bättre. Fröna ligger i jorden och väntar på vårens ljus och värme och tar då fart.

Läs mer

Jordskola >>
Vårsådd >>
Höstsådd >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen