Så fungerar luftrenande växter

Så fungerar luftrenande växter

Det finns fler anledningar till att inreda grönt än att det är snyggt och ger en ombonad känsla hemma. Lär dig hur växter omvandlar koldioxid till syre, och hur de dessutom kan rena inomhusluften från kemikalier. Skippa luftrenaren och inred med luftrenande växter istället.

Så blir luften ren

Gröna växter är en förutsättning för att vi ska kunna leva och andas frisk luft. Fotosyntesen är benämningen på den process som sker när växter fångar upp och binder solens strålar i bladen för att sedan frigöra syre – den viktigaste processen för att upprätthålla allt liv på jorden. Växter bidrar även till att frigöra syre och rena luften i våra hem, de skapar ett bättre inomhusklimat än vad en mekanisk luftrenare någonsin kan göra.

Kemikalier i våra hem

Kemikalier från lim, plastpåsar, papperspåsar, rengöringsmedel och färg finns i de flesta människors hem. De innehåller bland annat dessa ämnen:

 • Bensen – ett lösningsmedel som kan finnas i bland annat färg, plast och gummi.
   
 • Trikloretylen – ett cancerogent ämne som kan finnas i lack, färg, fernissa och trycksvärta.
   
 • Formaldehyd – ett allergi- och cancerframkallande ämne som kan finnas i bekämpnings- och desinficeringsmedel men också i spånskivor i trämaterial.

Idag är vi mer medvetna om dessa ämnen och vilka hälsoskadliga effekter de har på våra kroppar. Samtidigt har kunskapen om växternas förmåga att binda kemikalier ökat. Genom fotosyntesen binder växter ljus och frigör syre, samtidigt absorberar de gifter i luften och omvandlar partiklarna till ofarlig luft. Har du koll på vilka de mest effektiva växterna är för luftrengöring?

Nasa:s favoritväxter för luftrening

En känd studie om luftrening på rymdstationer gjordes för flera år sedan av Nasa (USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart), och fortfarande hänvisar många till denna när det kommer till luftrenande växter. Om en växt kan rena luften på en rymdstation, kan den även göra det i våra hus och lägenheter. Nedan är de allra bästa luftrenarna enligt forskarna på Nasa.

Växter som eliminerar formaldehyd i mikrogram under ett dygn:

 • Bambupalm 76 707 mikrogram
 • Janet Craig 48 880 mikrogram
 • Svärmorstunga 31 294 mikrogram

Växter som eliminerar % av bensen under ett dygn:

 • Murgröna 89.8%
 • Fredskalla 79.5%
 • Kantdragena 79.0%

Växter som eliminerar % av trikloretylen under ett dygn:

 • Fredskalla 23.0%
 • Dragena Warneckii 20.2%
 • Banddragena 17.5%

Det är otroligt vilken luftreningsförmåga vissa växter har. Krukväxterna att satsa på är alltså murgröna, fredskalla, kantdragena, svärmorstunga och många fler favoriter. Nasa:s Clean Air Study går att läsa i sin helhet här, där det också ges fler tips på växter att ha hemma.

Låt växterna få gro till sig – och vädra ofta

När du inreder ditt hem med luftrenande växter är det bra att veta att en växt du haft en längre tid är mer effektiv än en ny. Det beror på att när samma växt och jord konstant utsätts för samma luft och kemikalier, ökar förmågan att rena luften.

Tips: se även till att vädra hemma för att få in naturliga mikroorganismer. Det minskar risken för allergiska symptom och andra hälsoproblem.

Läs mer

Luftrenande blommande och gröna växter >>
Växter som rensar och renar luften >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc