Så lyckas du med julgranen – steg för steg

Så lyckas du med julgranen – steg för steg

Julgranen är som kronan på verket när julen står för dörren. Många familjer följer en särskild ritual med att välja, frakta hem, klä och dansa kring denna traditionella julsymbol. Vi listar våra vanligaste sorter och hjälper dig att välja rätt när du ska köpa julgran.

En av våra vanligaste sorter är den klassiska julgranen (Picea abies) som har en frisk grön färg, härlig doft och ett skirt växtsätt. En annan populär sort är vår Kungsgran (Abies nordmanniana) med tätare, silvergröna barr och styva grenar.

Alla våra julgranar är lätta att sköta. Man kan faktiskt tänka på granen som en snittblomma och ge den ungefär samma skötsel. Vattna ordentligt, framförallt de första dagarna, för att minska risken att granen börjar barra. Tillsätt gärna snittblomsnäring i vattnet för ett lyckat resultat.

När du har valt din favoritgran är det dags att frakta hem den. Om du ska lägga den på biltaket, och köra en längre sträcka, kan det var bra att få julgranen inpackad i plast eller nät för att skydda den mot den kraftiga vinden.

Guide - Att tänka på när du kommer hem med julgranen, steg för steg:

  • Ta bort nätet så att grenarna har möjlighet att räta ut sig. 
  • Placera gärna trädet i ett förråd, garage eller nära en husvägg på balkongen eller altanen - innan du tar in granen i rumsvärmen. Bästa tiden att ta in granen är när vädret är milt så blir inte temperaturskillnaden så stor. 
  • Gör ett nytt snitt med yxa eller såg (det kan du få hjälp med hos oss när du köper din gran) och sätt granen i vatten, gärna redan ute om vädret är milt. 
  • Väl inne placerar du trädet i en stadig julgransfot och ser till att granens stam hela tiden står i vatten. 
  • Nu är det bara att börja klä och dekorera din gran med julgransprydnader.
  • Har du möjlighet att duscha trädet med sprayflaska så hjälper det mot uttorkning då julgranen är känslig för torr inomhusluft. 
  • Vattna, vattna och vattna igen. En julgran får inte torka ut så du behöver fylla på vatten varje dag för att den inte ska börja barra. Se alltså till att det aldrig är slut på vatten i julgransfoten.

Granar i kruka – inspireras av något nytt

En nyhet är Kungsgran i kruka, Abies Nordmanniana, som finns i mindre storlek och som är planterad i kruka. Granarna är mycket fylliga och kraftiga och har en klassisk julgransform. Kungsgranen barrar mindre än en vanlig gran och doftar mer citrus än gran. Det perfekta alternativet för den som vill inspireras av något nytt eller om man inte får plats med en traditionell julgran hemma. En bra växt att dekorera med olika julgransprydnader och sätta en liten ljusslinga på.

Drömmer du om en barrfri jul?

Allt fler väljer konstgran till jul, ett barrfritt alternativ som håller år efter år. Den behöver inte vatten, barrar inte och är bra för allergiker. Hos oss på Plantagen kan du köpa vackra julgranar i plast. Vi har bland annat en konstgjord gran som ser ut som en äkta julgran med tätt grenverk, följsamma barr och en vacker lyster i färgen gör det till en utmaning att skilja dem från riktiga granar. I vårt sortiment finns även en lyckad imitation av en ädelgran som är så lik en naturlig julgran som man kan komma.

1. Välj en naturtrogen gran med tätt grenverk och bra fot.
2. Priset är avgörande. Den som vill ha en någorlunda bra granimitation får räkna med att betala därefter.
3. Värt att tänka på vid ett köp är stabiliteten hos den medföljande julgransfoten. Testa gärna i butiken. Granarna är förpackade i sektioner som är enkla att sätta samman. Eftersom grenarna är utfällbara går det att själv justera granens utseende.

Vilken stil vill du ha i jul?

Innan du börjar med allt julstök kan du fundera på om årets jul ska hålla en viss stil. Våra bästa tips för att lyckas med julgranen är att välja din stil innan du dekorerar granen, antingen färgmässigt eller stilmässigt.

Inspireras av dekorationer i modern stil så som mässing och krispigt vitt eller varför inte skapa en traditionell julgran med grått, vitt, rött och mycket grönt. Vackert och hållbart som passar våra nordiska hem fint.

Behöver du hjälp på traven har vi ett startpaket med olika matchande juldekorationer för granen. Vi har ett brett sortiment av julgransprydnader och dekorationer.

Här får du tips om hur du skapar julstämning hemma med några enkla knep:
Julblommor, mys och glöggparty >>

Se alla julgranar >>