Så räddar du växter som har det kämpigt

Hur mår växten egentligen? Det enklaste du kan göra är att titta på den. Avvikelser kan ge indikationer på att något inte står rätt till – men framför allt ge dig tips om vad din planta behöver.
Det finns mycket som kan drabba våra plantor till exempel torka, alltför mycket vatten, näringsbrister av olika slag och så förstås ohyra. Ohyra kan ofta ses med blotta ögat, men ibland ser växten hängig ut utan uppenbara skäl, då kan det vara skötseln som fallerar. Så länge växten inte fått någon allvarlig sjukdom eller någon fullkomligt omöjlig ohyra går den oftast att rädda. Här är några vanliga tecken att vara uppmärksam på.
Torra blad och bruna bladkanter
Ofta är detta ett tecken på uttorkning, för låg luftfuktighet eller att plantan står i för stark sol. Bruna kanter kan också bero på köldskador, som uppstått exempelvis när du öppnat ett fönster på vintern. Är hela bladen bruna kan det däremot vara så att plantan är övervattnad, för mycket vatten ger nämligen syrebrist som till sist dödar växten.
Lösning: Läs på om växtens vattenbehov (se våra växtguider), vattna regelbundet och spraya då och då med sprayflaska om växten naturligt trivs i hög luftfuktighet, det gäller särskilt plantor från det fuktiga tropikerna och orkidéer. Att använda luftfuktare eller ställa växten på ett fat med vatten och lecakulor kan också hjälpa. Misstänker du istället att växten är övervattnad bör du byta jorden helt då de normalt luftfyllda porerna kan vara vattenfyllda och ge för lite syre.
Slokande växter
Även detta kan vara ett tecken på att du vattnat för lite, men i vissa fall kan det även bero på att växten står för varmt, till exempel i ett hett fönster.
Lösning: Vattna igenom, eller om värme är problemet ¬– flytta växten till en svalare plats.
Ljusgröna blad som faller av
Är bladen alltför ljusa och faller av samtidigt som krukjorden är fuktig vattnar du troligen för mycket. Ett annat tecken är att stjälken börjar ruttna och att bladen blir bruna. Växter med tunna och späda blad samt blommande växter som står i blom behöver ofta mer vattning än växter med tjocka blad som håller mer vätska.
Lösning: Plantera om växten i en kruka med dräneringshål i botten och ta det varligare med vattningen. Se till att rötterna aldrig blir stående i vatten under längre tid.
Blad som faller av fast plantan i övrigt ser frisk ut
Vissa växter, till exempel fikon fäller sina blad på vintern när ljuset minskar. Detta behöver inte innebära något problem då nya blad kommer till våren.
Lösning: Låt naturen ta sin gång eller använd växtbelysning för att hålla dina växter friska lite längre.
Gula blad och tunn växt
Ibland beror gula blad på att växten vattnats med vatten som är hårt, det vill säga mineralrikt med höga halter kalcium och kalk.
Lösning: Prova att vattna med regnvatten en tid och se om det blir bättre, alternativt låt vattnet stå någon dag innan du vattnar. Då sjunker många ämnen till botten (undvik att vattna med bottenslatten).
Ihoprullade blad
Ihoprullade blad kan bero på insektsangrepp, men också på att växten står i drag.
Lösning: Behandla eventuell ohyra och flytta växten till en mindre dragig plats.
Rötter som sticker ut och trasslar in sig i varandra
När det blir mer rötter än jord i krukan och rötterna tränger sig ur i botten har krukan blivit för liten. Plantan får då för lite näring.
Lösning: Plantera om i en ny och större kruka.
Bleka blad, döda partier på blad eller förkrympta blad
Ovanstående, och intorkade tillväxtpunkter och växter som fäller de nedre bladen i takt med att nya utvecklas, kan vara tecken på att plantan lider av näringsbrist eller har fått överdrivet mycket av ett näringsämne. Symtomen varierar stort beroende på vilken planta det är och vilken brist eller vilket överskott den lider av.
Lösning: Det kan ibland vara svårt att avläsa exakt vad som fattas en planta då många tecken påminner om de som uppstår vid fel bevattning, fel solläge och liknande, men en enkel lösning som oftast hjälper är att plantera om i ny näringsrik jord och löpande ge plantan allsidig näring.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)