Så räddar du växter som har det kämpigt

Hur mår växten egentligen? Det enklaste du kan göra är att titta på den. Avvikelser kan ge indikationer på att något inte står rätt till – men framför allt ge dig tips om vad din planta behöver.

Så räddar du växter som har det kämpigt

Det finns mycket som kan drabba våra plantor till exempel torka, alltför mycket vatten, näringsbrister av olika slag och så förstås ohyra. Ohyra kan ofta ses med blotta ögat, men ibland ser växten hängig ut utan uppenbara skäl, då kan det vara skötseln som fallerar. Så länge växten inte fått någon allvarlig sjukdom eller någon fullkomligt omöjlig ohyra går den oftast att rädda. Här är några vanliga tecken att vara uppmärksam på.

Torra blad och bruna bladkanter

Ofta är detta ett tecken på uttorkning, för låg luftfuktighet eller att plantan står i för stark sol. Bruna kanter kan också bero på köldskador, som uppstått exempelvis när du öppnat ett fönster på vintern. Är hela bladen bruna kan det däremot vara så att plantan är övervattnad, för mycket vatten ger nämligen syrebrist som till sist dödar växten.

Lösning: Läs på om växtens vattenbehov (se våra växtguider), vattna regelbundet och spraya då och då med sprayflaska om växten naturligt trivs i hög luftfuktighet, det gäller särskilt plantor från det fuktiga tropikerna och orkidéer. Att använda luftfuktare eller ställa växten på ett fat med vatten och lecakulor kan också hjälpa. Misstänker du istället att växten är övervattnad bör du byta jorden helt då de normalt luftfyllda porerna kan vara vattenfyllda och ge för lite syre.

Slokande växter

Även detta kan vara ett tecken på att du vattnat för lite, men i vissa fall kan det även bero på att växten står för varmt, till exempel i ett hett fönster.

Lösning: Vattna igenom, eller om värme är problemet ¬– flytta växten till en svalare plats.

Ljusgröna blad som faller av

Är bladen alltför ljusa och faller av samtidigt som krukjorden är fuktig vattnar du troligen för mycket. Ett annat tecken är att stjälken börjar ruttna och att bladen blir bruna. Växter med tunna och späda blad samt blommande växter som står i blom behöver ofta mer vattning än växter med tjocka blad som håller mer vätska. 

Lösning: Plantera om växten i en kruka med dräneringshål i botten och ta det varligare med vattningen. Se till att rötterna aldrig blir stående i vatten under längre tid.

Blad som faller av fast plantan i övrigt ser frisk ut

Vissa växter, till exempel fikon fäller sina blad på vintern när ljuset minskar. Detta behöver inte innebära något problem då nya blad kommer till våren.

Lösning: Låt naturen ta sin gång eller använd växtbelysning för att hålla dina växter friska lite längre.

Gula blad och tunn växt

Ibland beror gula blad på att växten vattnats med vatten som är hårt, det vill säga mineralrikt med höga halter kalcium och kalk.

Lösning: Prova att vattna med regnvatten en tid och se om det blir bättre, alternativt låt vattnet stå någon dag innan du vattnar. Då sjunker många ämnen till botten (undvik att vattna med bottenslatten).

Ihoprullade blad

Ihoprullade blad kan bero på insektsangrepp, men också på att växten står i drag.

Lösning: Behandla eventuell ohyra och flytta växten till en mindre dragig plats.

Rötter som sticker ut och trasslar in sig i varandra

När det blir mer rötter än jord i krukan och rötterna tränger sig ur i botten har krukan blivit för liten. Plantan får då för lite näring.

Lösning: Plantera om i en ny och större kruka

Bleka blad, döda partier på blad eller förkrympta blad

Ovanstående, och intorkade tillväxtpunkter och växter som fäller de nedre bladen i takt med att nya utvecklas, kan vara tecken på att plantan lider av näringsbrist eller har fått överdrivet mycket av ett näringsämne. Symtomen varierar stort beroende på vilken planta det är och vilken brist eller vilket överskott den lider av. 

Lösning: Det kan ibland vara svårt att avläsa exakt vad som fattas en planta då många tecken påminner om de som uppstår vid fel bevattning, fel solläge och liknande, men en enkel lösning som oftast hjälper är att plantera om i ny näringsrik jord och löpande ge plantan allsidig näring.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådNemablom

129:-
Läs mer

Lecakulor

10 L

7490
2 för 129:-
Läs mer

Planteringskruka Floria

Ø35 cm, Svart

129:-
Läs mer

Självvattnare terrakotta

Röd

3990
3 för 99,90
Läs mer

Näring

1 L

139:-
Läs mer

Sprayflaska

800 ml, Grå

4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen